Lemezismertetők

FREDLÖS – Fredlös

A héttagú svéd Fredlös (mely egyébként számkivetettet, törvényen kívülit jelent egyébiránt) 2021 tavaszán alakult Norrtälje vidékén, Stockholmtól északkeletre, s a következő zenészekből áll:

Robert Lindgren – basszusgitár, Tomas Karlson – gitár, Liv Hope – énekesnő, Fredrik Danielsson – gitár, Victor Dahlin – billentyűk, Iman Zolgharnian -dobok és végül, de nem utolsósorban a Nihilist/Entombed legendája, Alex Hellid – gitár.

A zenekar dark folk metalt játszik, nem is akármilyen körítéssel. Idén ősszel megjelentettek egy pazar zenei videót, nevezetesen a „Våt Varm Jord” -ot és a videó alatt megtalálható az angol fordítása is a szövegnek. Külön érdekességként jegyezném meg, hogy ebben a nótában vendégénekesként Erik Grawsiö (Månegarm) is szerepel, hibátlan szerzemény. Erik ezenkívül az ötödik dalban, a „Fredlös”-ben is vokálozik, az is nagyon szépen megkomponált tétel.

Kilenc számot foglal magában a Fredlös: Fredlös debütáló albuma, a középkor kifogyhatatlan tematikájából merítve szövegileg. A svéd muzsikusok december 9-én egy másik káprázatos videót is elkészítettek „Farsot” címmel, s itt is fellelhető az angol nyelvű fordítás.

Mióta megkaptam a promot, már nem is tudom, hányszor hallgattam meg azóta a kilenc track-et, nagyon-nagyon tetszik, hiszen a Månegarm és Thyrfing is nagy kedvenceim már nagyon régóta és mivel rengeteget olvastam/olvasok a középkorról, lenyűgöző számomra a Fredlös zenéje…

Az LP hivatalos megjelenése 2023 február 10-én lesz az Entombed-fanatikusok számára nem ismeretlenül csengő Threeman Recordings gondozásában, melynek egyébként Alex Hellid mester a tulaja.

Nos, nem is cifrázom tovább, egy iszonyatosan nagy 10-esre értékelem a Fredlös: ”Fredlös”-t, s amint fentebb említettem, Månegarm rajongóknak mindenképp érdemes beszerezniük a Fredlöst is, továbbá a dark/folk metal fanok számára is nyugodt szívvel ajánlhatom ezt az izgalmas történelmi utazásra hívó zenét játszó svéd csapatot.

Kiadó: Threeman
Kiadás éve: 2023
Stílus: Dark / Folk
Web: facebook.com/fredlosband

Tracklist:

  1. Våt varm jord
  2. Otto
  3. Farsot
  4. Missväxt
  5. Fredlös
  6. Uppror
  7. Undergång
  8. Deus
  9. Requiem

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Fredlös interjú

Georgius

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek