Lemezismertetők

FREEDOM CALL – Land Of The Crimson Dawn

Kiadó: SPV

Weboldal: www.freedom-call.net

Kiadás éve: 2012

Stílus: Heavy metal

Brief Sum: The new album of Freedom Call shows everyone that the departure of Dan Zimmermann won’t kill the band, but on the next album they better set foot on a straight path, this kind of heterogenism not something they are good at. I mean especially the silly lyrics of some songs…

Nagyon kíváncsi voltam, hogy a kicsit gyengécske Legend Of The Shadow King után mivel tud előrukkolni az immár egyedül Chris Bay énekes-gitáros által vezetett Freedom Call! Dan Zimmermann alapítótag távozása annyira nem rengette meg a csapat felállását, hiszen a most már állandó taggá avanzsált Klaus Sperling (ex-Sinner, ex-Primal Fear) 2007 óta segítette ki koncerteken kisebb-nagyobb rendszerességgel a bandát.

A Land Of The Crimson Dawn egy eléggé eklektikus lemez lett, megtalálhatók rajta a csapat kezdeti korszakát jellemző speed/power szerzemények, a későbbi albumok gothosabb beütései és hard rock, sőt még AOR elemek is helyet kaptak a számokban. Nekem személy szerint a kezdeti időszakuk sokkal kedvesebb, szerintem minőségibb dalokat tudtak abban a stílusban alkotni.

Persze jó dalokban most sincs hiány, de 1-2 szöveg igencsak megmosolyogtató egy jóindulattal másodvonalas bandától. Gondolok itt a Rockin’ Radiora vagy a Rockstarsra. Az abszolút fejvakarást előidéző dal a Hero On Video, ami valami kacsintás akart lenni a glam műfaj felé, szinte már látom magam előtt a tagokat tupírozott hajjal, meg rúzzsal a szájukon. Nem áll jól nekik.

A 66 Warriors és a Killer Gear inkább a gothosabb,darkossabb oldalát mutatja a csapatnak. A nyitó és záródal valamint a Valley Of Kingdom, Terra Liberty pedig a kezdeti időket idézi, hozzáteszem, szerintem ezek az album legjobb dalai.

A hangzással ki vagyok békülve, végre hangsúlyosabb szerepet kapnak a gitárok, Chris Bay hangja is elég elől van, ahogy annak lennie kell. A lemez ráadásul kismillió különböző verzióban megjelent, van belőle még dupla Lp is! Az igazi csemege azonban a digipackos verzió bónuszlemeze, ahol a zenekar barátai játszanak régi Freedom Call dalokat, a barátságuk előtti tisztelgésként.

Összességében elég felemás ez a lemez, lehet kicsit hosszúra is nyújtották az egy órás játékidővel. Most vagy ennyiféle ötletük van, vagy komoly identitáskrízisben szenvednek, remélhetőleg a következő album már letisztultabb irányvonalú lesz, kevésbé hullámzó minőségű számokkal.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Age of the Phoenix
2. Rockstars
3. Crimson Dawn
4. 66 Warriors
5. Back into the Land of Light
6. Sun in the Dark
7. Hero on Video
8. Valley of Kingdom
9. Killer Gear
10. Rockin` Radio
11. Terra Liberty
12. Eternity
13. Space Legends
14. Power & Glory


Pontszám: 6.5

1 komment

Mountain 2021. február 08. 13:42 at 13:42

Ezzel én a végletekig nem értek egyet! Ez egy hatalmas lemez! 😀

Válasz

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek