Lemezismertetők

FROST – Consecratus ad Mortem

Frost Cover240425

A napokban elhunyt filozófus, László András Solum Ipsum-ának egyik aforizmája szerint „a halál angyalával azért nem lehet találkozni, mert azt mindenki magában hordja saját csontvázának formájában”. A Frost Consecratus ad Mortem című lemezét hallgatva, valahogy nem tudok szabadulni ettől a gondolattól. A nagyság iránti érzék és a művészi intuíció véleményem szerint ugyanígy nem a tudaton kívül születik, hanem az individuum magában hordozza azt. Mindezt csupán azért vettem ide, mert zenei életünk sajnos túl ritkán gazdagodik olyan kimagasló értékekkel, mint a szóban forgó album.

Kazincbarcikai barátaink valamivel több, mint háromnegyed órányi egyenes black metal nehézkedése és vaskos, döcögős brutalitása a műfaj nagy európai hagyományában is kivételes helyen áll. A korong mind a kilenc tétele nagyszerű és fenséges, sokkal jobb, mint bármi, amit Feri bandája az elmúlt években rögzített. A Frost egyértelműen kreativitása csúcsán áll, ez hallható.

A dalszövegek és a dalszerkezet tekintetében nincs túl sok meglepetés. Szövegviláguk továbbra is következetesen hódol a természetnek, a blaszfémiáknak, na és persze a világot mozgató sötét erők végtelen hatalmú urának. A csapat minden hangszert jól ad elő! Az ének kitartóan viseli az ínség és a kétségbeesett érzelmek terhét, a gitárok lendületesen szórják a gyors és lassú, tágas hangokat, míg a billentyűk, illetve a dobolás különösen fantasztikus, s a jó dalszerzést még magasabb szintre emelik. A tiszta akusztika egyaránt meggyőző, mintha templomban rögzítették volna a felvételeket. A billentyűk és a tisztább torzítású gitárok gonosz jelenlétet sugárzó akkordválasztásai révén a ritmusszekció pontos egyensúlyban tartja a hideget és a melegséget, ekként vonszolva a lemezt az elmúlás-romantika és szertartásos pokoljárás miliője között. A Földesi Ildikó festménye alapján készült borító ugyancsak kifejezi a zene emez sötét karakterét.

Ha elkezded pörgetni a korongot, az Ash in Face-t felvezető sajátos kis misztériumjáték után, ahogy a játék beindul, azonnal érezni fogod, hogy az a stílust jól ismerő művészek képzett hozzáállásával rendelkezik. Kivételesen megformált, szépen lekerekített mű, amely egyensúlyt teremt a megfeketedett brutalitás, a dallamos erő és az atmoszférikus karakter igényei között. A tiszta, vad ütések, a heavy kanyarok és a záró szóló egyszerűen tökéletes indítás. Az akusztikus alűrrel nyitó folytatásban, a lassan kibontakozó In the Labyrinth of Musty Walls-ban is meghúzódik a háttérben egy epikus sorozat, amely amellett, hogy érdekességet kölcsönöz a számnak biztos kézzel vezet a melankolikus lezárás irányába. A Thirtheenth of Them már sokkal baljósabb, kuszább szerzemény, amelyben a közelgő végzet és pusztulás kísérteties hangjait tükrözve, a lassú és pörgősebb dallamok taposásai váltakoznak, mígnem a középrész tiszta akkordvezetése után élvezheted a cinjátéktól kísért felső középtempós kibontakozást.

A keserédes érzésekkel nem spórol a Frozen Spheres of the Deepness sem. A dobolás kimért, láthatóan nem cél az agyatlan csörömpölés, a riffekben van nyomás, miként a heavy betétek is szépen ülnek a mixen, és a horgokkal se takarékoskodtak. A legjobb pillanatok egyike a középen helyt kapott Mirror. Nagy robbanások, szuper váltások, félelmetesen keserű, koszos vokál és rettenetesen eltalált, gonosz billentyűk gondoskodnak róla, hogy a kompozíció emlékezetes maradjon. Nem minden nap találkozom ilyen hatásos, egyúttal ördögi dalszerkezettel! E tételnél válik minden kétséget kizáróvá, hogy korábbi műveikhez képest ezen az albumon van a legtöbb variáció a dalok általános „érzése” tekintetében, a fenyegetőtől az erőt adóig. Ismét egy magasztosabb kacsintás következik. A Crown of Creation magával ragadó utazást kínál a részletes hangzásképekbe, amelyek tüzes hangulatot keltenek.

A démoni harag fermentálja a pálya utolsó harmadát is. Az Odium Vetus könnyed harmóniái pillanatok alatt megfeketedett dallamokkal gazdagodnak, amelyek azután átszövik a kompozíciót és elégikus atmoszférát generálnak, így a szerzemény végül már az eposz határát súrolja. A Dead Light of Unknown Stars látszólag az egyszerűbb tételek közé tartozik, amolyan harmonikus riff támadás a csigolyák és az izmok ellen. De mit hallok? Pillanat! Érkezik egy éles váltás, majd a már megszokott létrázó heavy metal szóló ezt a művet is a többi termékeny szürkeség közé rántja. Zárásként pedig komor és szavatosságos epikus akkordjaival a lassú járású Echo of Night’s Gold állít irányba a pokol lejárata felé.

Ismételni fogom magam, de nem baj. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy a Frost hatodik nagylemezén milyen jól megírt és profin kivitelezett dalok kaptak helyet, amelyek agresszívek és fénytelenek. Az erőszak és az atmoszféra között azonban meggyőző egyensúlyt találsz. A dühödt, megfeketedett rohamokat megfontolt hangulatépítő és tágas reflektív mélység mérsékli, így olyan dalok születtek, amelyeket könnyű újra hallgatni és elveszni bennük.

Kiadó: Metal ör Die Records
Kiadás éve: 2023
Stílus: Black Metal
Webfacebook.com/FrostHungaryOfficial

Tracklist:

  1. Ash in Face
  2. In the Labyrinth of Musty Walls
  3. The Thirtheenth of Them…
  4. Frozen Spheres of the Deepness
  5. Mirror
  6. The Crown of Creation
  7. Odium Vetus
  8. Dead Light of Unknown Stars
  9. The Echo of Night’s Gold

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Frost interjú

KMZ

Frost – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

XIII. Full of Anger Underground Metal Fesztivál – még rengeteg sikeres FOA-t kívánunk

KMZ

Undead Fesztivál 2022 – Koncertbeszámoló

Steve

Frost – bemutatta az új album borítóját

KMZ

Undead Fesztivál 2021 – jó szervezés, jó hangulat

KMZ

FROST – …From The Dark

K.Zs.

A kazincbarcikai Frost zenekarnak augusztban jelenik meg hivatalosan az új albuma

KMZ

Frost – leszerződött az amerikai Black Plague Records-hoz

KMZ

Frost Interjú

KMZ

Frost – új lemez

KMZ

III. BlacKromeFest – Koncertbeszámoló

Melciah

FROST – Black Shining

Davkov

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek