Lemezismertetők

FROSTTIDE – Blood Oath

Kiadó: NoiseArt Records

Weboldal: www.facebook.com/Frosttide

Kiadás éve: 2015

Stílus: Melodic Death / Folk Metal

Brief Sum: The Finnish five-piece, Frosttide plays a good mixture of Nordic melodic death metal with epic and folkish elements. They are not so unique or innovative but talented for sure with great compositions. Their second longplayer is the conceptional prequel of their first album – musically it’s more mature and has a bit better sound but in my opinion they should still develop on the latter. On the other hand, their riffs, keyboard themes and choirs are strong indicating a serious musical talent – Blood Oath is absolutely worth to listen and if you have the chance, check them out on the current Paganfest tour!

 

Már első, 2010-es EP-jük óta követem a finn ötösfogat, a Frosttide munkásságát. Ahogy nevük is sejteti, a banda az északi metalban találta meg ideálját. Érezhetően elsősorban a Kalmah nevével vagy kisebb részben a Children of Bodom klasszikus érájával fémjelezhető finn melodikus death metalt tekintik etalonnak, amit epikus, atmoszferikus szintitémák és némi Wintersunra, Ensiferumra vagy Brymirre hajazó folkos megközelítés színesít, szövegeik pedig, talán szülőföldjüknek köszönhetően, kissé borongós, sötét hangulatúak. A korai kislemezeken egyébként némileg nagyobb hangsúlyt kapott a népies jellegű vonal, így nem csoda, hogy Finnországban eleinte főleg a Korpiklaani előzenekaraként értek el sikereket.

Mindez hozzájárulhatott ahhoz, hogy első nagylemezük, az Awakening 2013-ban már az osztrák NoiseArt Records segítségével nemzetközi kiadásban látott napvilágot, ehhez kötődve pedig a Heidenfest turné egyik előzenekarává avanzsáltak még ugyanabban az évben, tavaly pedig az Ensiferumot kísérhették franciaországi körútján. Új lemezük, a február 27-én kiadott, Blood Oath címre keresztelt nyolcdalos mű hasonló kaliberű turnén, az idei Paganfesten kerül bemutatásra, többek között a Wintersun, a Turisas és a Heidevolk társaságában.

A „Vérszerződés” érettebb és némileg jobb hangzású az „Ébredés”-hez képest, annak koncepcionális előzménye, így a két album szoros kapcsolatban áll egymással és angol szövegeik azonos, ármánnyal és harcokkal teli történet köré épülnek fel. Zeneileg nem beszélhetünk különösebben unikális vagy innovatív alkotásról, viszont ellensúlyozza ezt, hogy jól összerakott, ügyesen megkomponált produkcióról van szó, a srácok kitűnően használják fel az északi melodeath elemeit, tanúbizonyságot téve tehetségükről. A szigorúan riffelő gitárok mellett a billentyű is komoly szerepet játszik, a hangulati aláfestésen túl néhány rövid, pörgős szólóért is felelős (pl. Fate Redefined; Traitor Within). A tempók és a hörgések ezzel szemben kissé egydimenziósak, utóbbit azonban elég jól kiegészítik a folkos kórusok vagy épp a csordavokálok (Gates of the Asylum; New Reign). A 46 perces anyagot megfejeli még két bónuszdal, melyek elég érdekes választások, bár az Awakening bónuszát (Cheri Cheri Lady a Modern Talking-tól) ismerve talán senki nem lepődik meg a One Night in Bangkok (Murray Head) és Apache (The Shadows) szerepeltetésén.

A korong hangzásán lenne mit javítani, ehhez a stílushoz egy kissé letisztultabb hangzást várnék, de végülis ez ízlésbeli apróság csupán. Mindenesetre a produkció megállja a helyét nemzetközi szinten is és kíváncsi vagyok, mit produkál majd a csapat élőben március 28-án a bécsi Paganfesten! Azonban anélkül, hogy elvitatnám a fiatal finnek érdemeit, azt is érdemesnek tartom megjegyezni, hogy náluk sokkal egyedibb, újítóbb bandák maradnak felfedezetlenek, akik pedig szintén megérdemelnének hasonló nemzetközi kiadót és turnékat.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Prologue
2. Blood Oath
3. Gates of the Asylum
4. Fate Redefined
5. Traitor Within
6. Foreshadow
7. New Reign
8. Winds of Winter’s Call
9. One Night in Bangkok (Murray Head cover)
10. Apache (The Shadows cover)

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

Frosttide Interjú

ST. Toma

Hot News: Frosttide ink deal with NoiseArt Records & Rock The Nation

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek