Lemezismertetők

FRUST_HATE – ENDarken EP

A pécsi székhelyű Frust_HATE (Benke Szabolcs – gitár/vokál, Tar László – basszus, Szabados Máté – gitár, Cseresnyés Balázs – dobok) egy viszonylag még fiatal csapat, de máris egy négyszámos EP-vel jelentkeznek. Ennek ellenére az ENDarken egy meglepően érett muzsikát rejt, még akkor is, ha van csiszolni való bőven. A főként groove-ra épülő extrém metal alapokat nagyon ügyesen vegyítik az olyan testvér stílusokkal, mint hardcore, vagy akár death metal. Hogy hogyan is működik ez a gyakorlatban? Nézzük végig a dalokat! 

Az ENDark egy nagyon súlyos riffel indít, ám ahelyett, hogy ebből egy nagy beindulás lenne, egyszerre megáll a zene, és egy új témából kezdi építeni magát elölről. Végül is működik, de kicsit szoknom kellett az elején, főleg, hogy egy nyitó számról van szó. Az viszont már itt előjön, hogy igazán jól megy nekik a különböző részek összefűzése. Ebben nagy szerepet játszik Cseresnyés Balázs ötletes dobolása. Nagyon érzi, hogy melyik téma milyen ütemet, húzást igényel. Ez már önmagában rengeteget dob a produkción. Szabados Máté és Benke Szabolcs gitár-riffjei újra és újra bele tépnek az arcunkba. Ez még úgy is hat, hogy a hangzás sajnos nem támogató kellőképpen. Sokkal erőteljesebb, tisztább megszólalás dukálna egy ilyen típusú zenéhez. Persze, azért így sem kása a végeredmény. Benke Szabolcs igyekszik annyira változatosra venni a vokált, amennyire csak lehetséges: üvöltés, visítás, acsargás, dallamos ének, mély hörgés, van itt minden kérem. Dicséretes ez a törekvés, még ha nem is működik minden egyformán. Az agresszív vokál remekül megy. Gondolom, ebben az is közrejátszik, hogy egy ideig a már veteránnak számító honi death metal csapat, a Malediction soraiban edzette a hangszálait. A dallamos részek viszont még gyenge lábakon állnak. Sokszor bizonytalan, sőt hamiskás a végeredmény. Ezen érdemes lesz dolgozni a továbbiakban.

A #Frusthate is egy erős darab, főleg, hogy időnként mély hörgés és duplázó nem kevés death metal-os ízt ad neki. Mivel ez egyben névadó is, hadd idézzek kicsit a zenekar koncepciójából: „a lírai én megtestesíti ezt az általam kitalált ‘érzést’. Életre kel a szörnyem, a Frusthate, ami a globális gyarlóságra adott érzelmi reakció, a tehetetlenség és az undor okozta felbaszottság.”

A Code: D.E.S.T.R.O.Y. a személyes kedvencem az EP-n. Szűk három perce ellenére, vagy talán pont ezért, de egészen kerek, jól eltalált szerzemény. Tetszik, ahogy forgatják a dalban rejlő energiát. A lassú döngölést nyers hardcore-os vadulás követ, amit már majdnem a grindcore-ig fokoznak, hogy aztán visszanyomják a fejed az iszapba. Tar László basszere pedig végig szigorúan csattog a mélyben. Hatalmas lehet a zúzda élőben.

Az In_FER_Num a magyar nyelvű előadás miatt kicsit kilóg a sorból. Sajnos a szöveg ritmizálás nem is sikerült olyan gördülékenyre, mint a többi számnál. A magam részéről az angol nyelvre voksolok, de az is érthető, ha a hazai közönséget szeretnék jobban megcélozni ezzel. Ha ez a helyzet, akkor ezen is érdemes lesz sokat finomítani a közeljövőben. Zeneileg itt sincs kivetnivaló. Sok helyen felütik a fejüket death metal-os elemek, de mint említettem, a Malediction-ös időszak biztosan mély nyomokat hagyott. 

Lényegében, ezek a benyomásaim a Frust_HATE első EP-je kapcsán. A két legszimpatikusabb dolog számomra, hogy rendkívüli módon süt belőlük a lelkesedés, valamint az, hogy nem korlátozzák le magukat egyetlen stílusra, még akkor sem ha (hazai pályán maradva) az Ektomorf fő hatása tagadhatatlan. Bátran merítenek több helyről, ahogy az adott hangulat, mondanivaló megkívánja azt. Ha az élő teljesítmény alá tudja támasztani, vagy akár felül írni az itt hallottakat, akkor még biztosan sokat fogunk hallani róluk. Az ENDarken mindenesetre egy határozottan ígéretes EP!

Kiadó: –
Kiadás éve: 2020
Stílus: Extreme / Groove / Thrash metal
Weboldal: facebook.com/frusthateofficial

Tracklist:

  1. ENDark
  2. #Frusthate
  3. Code: D.E.S.T.R.O.Y.
  4. In_FER_Num

Kapcsolódó cikkek

Frust_HATE interjú

Gyrsee

1 komment

Benke Szabolcs
Benke Szabolcs 2020. szeptember 22. 8:51 at 08:51

Nagyon köszönjük az ismertetőt,Respketünk!

Válasz

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek