Lemezismertetők

FUNEBRE – Hail Hunderground! Vol. 2. EP

Kiadó: Valse Sinistre Prod.

Weboldal: myspace.com/funebrehun

Kiadás éve: 2010

Stílus: Black metal

 

 

 

 

A Funebre név egy egyszemélyes zenei projektet takar, amelyet az extrém metal undergroundban közismert Khrul hívott életre. A zenei alapot a black metal jelenti, de a Khrul által megfogalmazott célok, szellemiség egészen más, mint amit manapság black metalnak szokás hívni, „extrem philosophical metal”-ként jelöli meg saját stílusát.

A Hail Hunderground! Vol.2. egy 2 számot tartalmazó anyag, mellyel Khrul célja saját bevallása szerint az, hogy bebizonyítsa, hogy igenis létezik underground élet, zenészbarátság, művészi összefogás Magyarországon. Mint a címe is mutatja, nem ez az első ilyen kezdeményezés Khrultól, és remélhetőleg nem is az utolsó; igazán dicséretes az a hozzáállás, amivel ő viseltetik a zenélés irányában. És nem utolsósorban, két kitűnően megkomponált dalt hallhatunk ezen a mini-albumon. A két felvételben két, underground szinten ugyancsak ismert vendégénekes szerepel, nevezetesen Arkhorrl az Aetherius Obscuritas-ból és Blizzard a Vorkuta-ból, akik szinte teljesen szabad kezet kaptak a szövegek megírásában és az énektémák kialakításában. Ezáltal mindkét tétel hordoz magában valami egyediséget. A fő érdem viszont Khrulé, aki a zenei alapokért, kompozíciókért felelt.

Az All My Sins Forgive gyors, lendületes, tipikus északi black metal témákkal indul, és ezt a párhuzamot erősíti Arkhorrl éneke is, hangja sztenderdnek mondható blackes rikácsolás. Aztán a dal közepétől jönnek az érdekesebb zenei megoldások, egy leheletfinom, egész rövid akusztikus leállás, majd heavy metalos riffek, a végén pedig visszatér a blastbeat és a nordikus gitárjáték. Sok a tempóváltás a számban, mégis egy homogén egységet alkot az egész. A másik tétel, az Advent Of The Seven Curst Signs lassabb, monoton kezdése az Under The Sign Of Hell/Destroyer korszakos Gorgoroth kimértebb témáit juttatta eszembe, és a későbbi elpengetések is Infernus gitározását idézik. Blizzard orgánuma valamivel mélyebb, mint Arkhorrl-é, és a szokvány károgáson, illetve hörgésen kívül sötét hangulatot árasztó szavalásokat, kántálásokat is hallhatunk tőle. Ez a felvétel nem szól olyan tisztán, mint az első, ennek oka, hogy egy évvel korábban, puritánabb körülmények között rögzítették. Jó döntés volt Khrultól, hogy nem vette újra, hiszen úgy elveszíthette volna különleges atmoszféráját, ami ezen tétel egyik legnagyobb erőssége.

Mind szellemiségben, mind zeneileg egy (újabb) értékes anyagot rakott le az asztalra Khrul, példát mutatva az egész undergroundnak: zenélni csak így lenne érdemes. Én egész egyszerűen nem találok kivetnivalót ebben a két dalban. Hail Funebre!

Tracklist:

1. All My Sins Forgive
2. Advent Of The Seven Curst Signs

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Funebre – Idén megjelenik a második teljes lemez

KMZ

Funebre – Megkezdődtek a következő kiadvány munkálatai

KMZ

FUNEBRE – Indictment About The World Of Man

A honlap alapértelmezése

Funebre Interjú

Davkov

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek