Lemezismertetők

FUNERAL MASS – Shadow of the Raventhrone

A Funeral Mass egy energikus lengyel black metal banda, akik 2018-as fennállásuk óta már kiadtak egy EP-t és két nagylemezt. Legújabb teljes játékosuk a modernebb metal hangzás és a valamelyest porosabb old-school skandináv dallamos színtér házasítása.

A húszas éveiket taposó brigád tagjainak – Kamil Żerański (gitár, ének) Dmytro Kvashnin (gitár), Jerzy Wieliński (basszus), Ignacy Macikowski (dob) – harmadik albumát a finom pengetések, a feszes dobok, a sötétséget, háborúkat és elfeledett világokat felidéző harapós-karcos vokál, valamint a hűvös atmoszféra jellemzi. Mindezek ellenére a dallamos hellscape riffek, a különféle torzítások és a károgó ének igazán megnyerők – egy érfelvágós doom lemez után pedig hamisítatlan fekete melódiának hatnak.

A hétszámos munka 45 és fél percnyi futási idejébe nem kerültek üres pillanatok. Egy zord intro után indul a középtempós lavina, a With Sinister Spell. A nyitóval a Funeral Mass rögtön pásztázni kezdi a hallójáratainkat, s egy percen belül kiderül, ez a megfelelő választás számunkra, ha black metal-ról van szó. A vokál ördögi, a gitárok ontják a riffeket, a dob nyersen, mégis csiszoltan pereg, a cinek pedig szép tisztán szólalnak meg. Mintha valamelyik nagy kedvencünk korai szárnybontogatását hallanánk, kissé talán túlpolírozva. A címadó dal, a Shadow Of The Raventhrone egyszerű, de rokonszenves gitártémával indul, amire szépen ráépül a dobsáv, mígnem kis idő múlva egy szólóval és nagy csinnadrattával érkezik a forgószél sebességű, zaklatott középrész. Ilyen eredeti visszanyúlást a műfaj születéséhez ma már ritkán mutatnak be. A gitármű négy perc után is fülbemászó marad, a sikolyok és morgások dialógusa, tempóváltások és a diszkordancia pedig gondoskodnak róla, hogy a közel hat és fél perc röpke pillanatok alatt szálljon tova. Jóllehet nem ennyire kidolgozott, a soron következő Nocturnal Eclipse szintén nem okoz csalódást. A szám lassú üteme és hangzata a hideg Balti-tenger levegőjével telített.

Talán a Riders of Nebulous Lands a legékesebb bizonyítéka, hogy a danzigi csapat mennyire ragaszkodik a svéd módra jellemző dallamjátékhoz. A kidolgozott cinjáték, a blast beatek, az ördögi kántálás és a dallamos tremoló feledteti, hogy lejátszónk már a negyedik tracket pörgeti. A korábbiakkal ellentétben a Epitaphium, a szólóin kívül, Ignacy Macikowski ütései miatt emlékezetes. Számomra ez a dal domborítja ki leginkább, hogy a Shadow of the Raventhrone pályája mennyire egységes és jeges hangulatú. A stílusidegen kilengések messze elkerülik a The Great Invocations-t is, az mégis maradandó hatást gyakorol. Kamil Żerański maró károgása és a torzított gitárok valódi temetési misét rittyentenek. Ugyan személy szerint nagyon kedvelem a szimfonikus betéteket, a kísérteties hangú billentyűket, avagy a kórusokat, de elismerem, a Funeral Mass-ban az ilyesmi klisészerűnek hatna. A záró tétel, az Everlasting Pagan Flame 2022, a pomerániaiak nagy slágere. A szám a 2018-as Cold Winds of Desolation EP nyitánya volt, most aktualizált és felújított formában hozták vissza. Felmerül a kérdés, ha az album az elsőtől az utolsó akkordjáig leköti a figyelmet, mi szükség volt erre a leporolásra? A választ nem tudom megadni, mindössze annyit mondhatok, jól tették, hogy beemelték ide is, mivel hangszínében és felépítésében brutálisan jó lezárás, ami ráadásul passzol a koncepció egészéhez.

A Shadow of the Raventhrone borítóját Dominika „Anihilova” Olszewski készítette. Munkája annyira elvonatkoztathatatlan a zenétől, hogy elég egy pillantást vetni a fogyó és növekvő holdakra, a sziklás hegyoldalra épített jeges kastélyra, az alatta zuhogó vízesésre, a vidéket körül ölelő fenyvesekre, illetve a kopár hegycsúcsokra, és amíg a lemez pörög sehol máshol nem akarunk szívesebben tartózkodni, mint ezen a mesebeli tájon.

Egyes kritikák szerint ez a muzsika „fáradt és ötlettelen”, én viszont nem tartom annak! A Funeral Mass láthatóan nem akarja megújítani sem a lengyel, sem az európai black metal színteret, ők egyszerűen csak egyenletes nyelvezetű, emlékezetes hangzatú, jó és élvezhető zenét akarnak csinálni. Szerintem a Shadow of the Raventhrone maximálisan megfelel ezeknek a kritériumnak. Lengyel barátaink anyagát nyugodt szívvel ajánlom a fekete fém hazai kedvelőinek!

Kiadó: Marquee Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Black metal
Webfacebook.com/FuneralMassMetal

Tracklist:

  1. With Sinister Spell
  2. Shadow of the Raventhrone
  3. Nocturnal Eclipse
  4. Riders of Nebulous Lands
  5. Epitaphium
  6. The Great Invocations
  7. Everlasting Pagan Flame 222

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek