Lemezismertetők

GALAR – De Gjenlevende

Kiadó: Dark Essence Records

Weboldal: http://galar.no/

Kiadás éve: 2015

Stílus: Melodic Black / Folk Metal

Brief Sum: Galar haven’t changed much since their first album, their music still follows the same philosophy of deep-diving, thought-invoking line of a black metal base. Last time the songs were more heroic however, and now they are rather grim. Obviously the album’s message is behind this change. It’s not a light material, but it gives us many opportunities to peek into its layers and explore its system.

 

Az élet és az évszakok körforgása közti párhuzamról szól a Galar új lemeze, ami a A túlélő címre hallgat. A tél a természetben nagy küzdelem a túlélésért, várva a tavaszt, mikor minden új erőre kapva kivirul. Nagyjából ezzel lehet összefoglalni a lemez koncepcióját, ami persze nem egy eget rengető dolog, de ha szépen van elmesélve, akkor nincs ezzel baj. Hiszen a komplex dolgok is egyszerű lépésekből építkeznek.

A 2004-ben Bergenben alakult csapatnak ez már a harmadik lemeze. A black metalban gyökerező zenei koncepció két egyénnek köszönhető, Fornjot-nak és Slagmark-nak. De itt nem a hagyományos norvég black metalt kell elképzelni, hanem a művészit. Zenéjük kiegészül mindenféle folkos elemmel, különféle hangszerekkel (vagy csak a hangjukkal) és itt-ott tiszta énekkel. Minden a művészi elképzelésnek alárendelve. Nem meglepő módon anyanyelven vannak a dalok előadva, de a CD kiadásban mellékelve lesznek a szövegek angolul is.

A folk valakit esetleg megtéveszthet, nem a mulatós vidámkodó fajta, a black metal kellő ridegséget és szigort ad a zenéhez, úgyhogy inkább elmélkedős és ezért depressziós a végeredmény.

A rajzolt borító nekem a Nachtmystium Assassin lemezét idézi, és annyira nem is járok messze, mert bár az újjászületés is benne van a lemezben, mégis összességében nyomottabb hangulatú, mint előző lemezük, bár nem annyira, mint az előbb emlegetett másik.

A dalok címét visszafejtve úgy gondolom, a lemez eleje a télről és asszociációiról szólhat. Talán ennek tudható be a sok akusztikus gitárbetét. A címadó középrészén van egy szépséges akusztikus gitár és valamiféle vonósok összjátéka. A terepet a károgó ének uralja, de azért vannak tiszta részek is.

A második dalban a blackes alapok alatt kellemes hegedű szólamot hallani, majd később zongora veszi át a helyét. Nem átalkodnak meg erre rákárogni. Van egy rész a dalban mikor a vezető szerep a tiszta énekre hárul és a durva felelget neki. Érdekes ez a szerepcsere.

A könyv himnusza visszafojtott hegedűs feszültséggel kezdődik. De a fő téma teljesen feloldja ezt a hangulatot, amiben a trombiták egyedi hatásának nagy szerepe van. A dal egész izgalmas tiszta vokális témával rendelkezik. Ha lehet ilyent mondani ezzel a zenével kapcsolatban, akkor könnyed darabnak nevezem. Oldja a nyomott hangulatot, és így jutunk el a Fényig. Ez egy instrumentális darab, és a címével ellentétben szigorúbb, mint az előző dal. Vannak benne könnyedebb, vidám mozzanatok, de mindig valami ellensúlyozza ezt. Zongora és vonósok szólalnak meg, itt most nincs durvulás. Ezzel a dallal lépünk át az általam képzelt második részbe, ami már az újrakezdésről szólhat.

Zeneileg a komorság visszafogja magát, amit a szólógitárok hangsúlyoznak. Talán kicsit több innentől a tiszta ének, vagy ha nem is több, akkor csak úgy érezni. A dal vége felé, hiába a cincogó hegedűk, az előtérbe helyezett trombiták most lenyomják a hangulatot, de ez csak átmeneti állapot, a befejezés fordít ezen.

A záró monumentaritás nemigen akar változtatni ezen a hangulati hullámvasúton. Úgy látszik, azért vannak jó dolgok is, nem csak komorak. A lemez befejezése ráutalás a kezdő dal középrészére, csak más hangszerelésben. A körforgás sem feltétlenül tökéletesen egyforma ismétlődést jelent…

Érdekes lenne összevetni a zene által kreált gondolataimat a tényleges dalszövegekkel, mennyire vannak összhangban egymással.

A Galar nem sokat változott az előző lemezük óta, ugyanaz a felfogású mélyre nyúló, gondolatokat ébresztő black metal alapú muzsika. Ugyanakkor, míg legutóbb heroikusra sikeredtek a dalok, most zordabb a hangulat. Nyilván ezt a mondanivaló alakítja így. Nem könnyű anyag, de bőven ad lehetőséget, hogy rétegei közé bújjunk és megfejtsük a rendszerét.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. De gjenlevende
2. Natt … og taust et forglemt liv
3. Bøkens hymne
4. Ljós
5. Gjeternes tunge steg
6. Tusen kall til solsang ny

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Black folk metálos Galar bemutatja közelgő albumának részleteit

KMZ

Hot News: Black-Folk Metallers Galar Issue Album Update And Studio Video

KMZ

Hot News: Black-Folk Metallers Galar Begin Work on Third Album – Details Announced

KMZ

GALAR – Til Alle Heimsens Endar

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek