Lemezismertetők

GEORGE BELLAS – The Dawn Of Time

Kiadó: Lion Music

Weboldal: www.georgebellas.com

Kiadás éve: 2010

Stílus: Instrumental / Progressive / Rock

Brief Sum: The Dawn of Time is a very good instrumental album. It is varied and rich, with 19 well composed songs, in which the variations of lyric, baroque and futuristic melodies mix together into a quality one.

 

George Bellas a világ egyik legimpozánsabb gitárosa, július közepén új albummal jelentkezett. Talán nem túlzás azt állítanom, hogy az egyik legtermékenyebb szerző / előadó, mert eddig már összesen 23 lemezen játszott. Ha csak a saját néven megjelentetett albumait vesszük figyelembe “Az Idő hajnala” a 6. CD-je a fiatal illinoisi gitárosnak.

A Dawn of Time címre hallgató lemez 19 instrumentális dalt tartalmaz, melyet elsőre hallgatva, az énekhanghoz szokott füleknek talán sok és tömény lehet. Azonban kis ráhangolódást követően, nem hétköznapi katarzis élményét nyújtja a helyenként futurisztikus megoldásokban gyönyörködtető zene. Az univerzum ihlette lemezen felváltva követik egymást a neo-klasszikus és progresszív dalok, melyet néha feldob egy-egy tonális-érzékiséggel, amely csak a kontraszt hatást erősíti egy újabb extrémebb hangvételű dalt megelőzően. Egy-két kivételtől eltekintve kijelenthetjük, igazi klasszicista stílusban komponált dalokban leginkább Bach és Mozart hatása érvényesül leginkább. A komolyzenei elhivatottság ellenére, néhány nótában kirándul a jazz-rock világába is, ahol igazi gitár virtuózhoz méltóan ötvözi a különböző stílusokat, megspékelve diszharmonikus futamokkal. – A 80 percesre sikeredett mű teljes egészében a saját munkája – Maga játssza az összes gitár, basszusgitár, billentyű témát. Egyedüli közreműködő Marco Minnemann dobos, aki tökéletesen megfelel az egyébként sem könnyű, de felettébb változatos témákkal tarkított dalok követelményeinek.

Az 1997 -ben debütáló “Turn of the Milleniummal” kijelölt ösvényről nem tért le, a saját maga által meghatározott úton halad, de mára már átgondoltabb, nyugodtabb, időnként teret enged a kicsit szellősebb kompozícióknak. A gyorsabb számokban sem feledkezik el a fő témáról, azt szorosan megtartva jól körüljárja. Ettől sokkal emészthetőbbre sikeredett ez a lemez, mint korábbi munkái. Azért megijedni nem kell kedves George Bellas fanok, a kommersz, vagy a popos jelzőt korai lenne elővenni.
A Dawn of time hangzása összességében jó, bár a gitár megszólalása nekem kissé vékonyra sikeredett. Szó ami szó, hallottam már Fender stratocasterből teltebb sound-ot is, de el kell fogadnunk GB mesternek ez lett az egyik védjegye.

Mr. Bellas ezzel a lemezzel nem váltotta meg a világot, mindenesetre tanúbizonyságát adta tehetségének, felkészültségének, zenei sokoldalúságának. Méltán tartják őt a világ egyik legmeghatározóbb, legegyénibb gitárosának, aki mentes maradt minden trenditől, fütyül ő a világra, olyat játszik, amit ő tud a legjobban.

Összességében az új album a legjobban összeszedett, legváltozatosabb, leghallgathatóbb és legfőképpen leginvenciózusabb munkája, amely csak kicsit tér el a korábbiaktól, melyben kellemes egyensúlyt kaptak a barokk, klasszikus, jazz-rock és a lírai témájú dalok.

Tracklist:

1. Cyclone
2. Seeding The Universe
3. Let There Be Light
4. The Dawn Of Time
5. Machine Man
6. Voyage To Triangulum
7. Mysterious Light
8. Mystical Dream
9. Glimmering Stardust
10. Electromagnetic
11. Genesis Of Life
12. Carbon Creature
13. Suns of Andromeda
14. We Are Not Alone
15. Nightmare Awoken
16. Primordial Atom
17. Metropolis
18. Always At My Side
19. The Angels Are Calling

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hot News: George Bellas – Astral Projection Out 21 June 2013

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek