Lemezismertetők

GHOST BRIGADE – IV – One With The Storm

Kiadó: Season of Mist

Weboldal: www.nihilindustry.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Melodic Doom Metal / Depressive Rock

Brief Sum: „IV – One with the Storm” is not an excellent material, but it’s still pretty good.

 

 

Kereken tíz éves múltra tekint vissza a finnországi „Ghost Brigade”. Azt tudjuk, hogy az északi zenekarok nagyon erős színteret tudhatnak magukénak, főleg abban a melodikus death metalba amiben a „Ghost Brigade”-s is beleszoktál préselni. Sőt ők ennek az eléggé több ágra szakadt stílusnak is a melankolikusabb, doom-osabb válfaját játsszák. Ami megmondva az őszintén a gyengémnek számít, így érdeklődéssel vetettem bele magam a finnek negyedik korongjába „IV – One with the Storm”-ba. Bár az elején kicsit félve közelítettem, mert láttam, hogy a korong több mint egy óra hosszú, ami persze nem gond hisz ebben a stílusban meg lehet tölteni ezt a játékidőt is értelmes tartalommal, de gondoltam, hogy ezáltal sok merengős, elszállós rész is akad majd a zenébe. S persze igazam is lett, mert akadnak szép számmal borongós, elmélyülős részek a nótákba, amivel még alapból nem lenne gond, csak néha úgy érzem túl hosszúra nyújtanak egy-egy dalt. Ezáltal elveszik a kohézió és néha unatkozik az ember (bár jobban a lemez második felére jön ez elő)  és várja már, hogy történjen valami. Persze ezek csak néha tűnnek fel összességében nincs baj a koronggal, sőt van rajta több kiemelkedő tétel is.

A zene jellege alapból sötét tónusú, depresszív jellegű néha a „Katatonia” hatását is erősen érezni, de ezeket a dolgokat jól feledtetik, ugyanis tudnak kiváló nótákat írni. Ilyen rögtön a lemezt nyitó „Wretched Blues” melynek a refrénje alatt is bizony ott bujkálnak azok a bizonyos finn melódiák. A második „Departures” pedig azonnal ragadó refrénjével hódit amit akár a „Katatonia” is írhatott volna. De aztán jön az egyik legjobb tétel az „Aurora” amiben aztán minden benne van. Tiszta ének, majd hörgős refrén, remek melódiák, és persze a „Katatonia” erős hatása, de ettől ez még egy remek dal, még ha egy kicsit hosszabb is a kelleténél. Mint ahogy az „Electra Complex” sem a remek témáiról, hanem fölösleges hosszáról marad emlékezetes, s kár is ez a lemez közepén, mert eléggé leülteti a korongot. Azért az anyag második felére is akad jó dal az „Anchored” ami az egyik legváltozatosabb elemekből épül fel és tényleg a zenekar erősségit domborítja ki. A keményebb kötésű „The Knife” sem tartozik a kiemelkedő tételek közé, de aztán az érdekes dobolással felvértezett „Long Way to the Graves” is szép dal lenne, csak ne lenne ennyire elnyújtva, mert ha rövidebb lenne, sokkal jobban érzékelhetők lennének a remek dallamok. A lemez végére pedig a kicsit gyorsabb finn nyelvű „Elämä on Tulta” került ami szintén jó csak megint túl hosszú így csak egy középkategóriás melodikus death metal tétel lesz belőle.

Összességében tehát eléggé vegyes a kép, de aki alapból szereti ezt a stílust az azért bátran beruházhat a finnek új lemezére. Vannak erős tételek kiváló harmóniák, csak ne lenne ilyen fránya hosszú. Ha legközelebb kiküszöbölik ezeket akkor egy nagyon jó anyagot is összetudnak hozni. Nem kiemelkedő, de egy jó anyag a „IV – One with the Storm”

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Wretched Blues
2. Departures
3. Aurora
4. Disembodied Voices
5. Electra Complex
6. Stones and Pillars
7. Anchored
8. The Knife
9. Long Way to the Graves
10. Elämä On Tulta

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Ghost Brigade – „Electra Complex” dalpremier

KMZ

Ghost Brigade új albumának részletei!

KMZ

Hot News: Ghost Brigade Re-Sign With Season Of Mist – Announce New Members

KMZ

Hot News: Season of Mist news: Saint Vitus, Drudkh, Ghost Brigade, Minushuman

KMZ

GHOST BRIGADE – Until Fear No Longer Defines Us

Azagtoth

Hot News – Season of Mist news: Sólstafir, Kells, Dodecahedron, Drudkh, Ghost Brigade

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Cynic – Thy Catafalque – Generation Kill – Ghost Brigade – Ava Inferi

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Eternal Gray – Ghost Brigade – Fair To Midland – Otargos

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Morbid Angel – Ghost Brigade – Generation KillI – Arckanum – Old Silver Key

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek