Lemezismertetők

GIRE – Gire

Kiadó: 

Weboldal: www.gire.hu

Kiadás éve: 2007

Stílus: Avantgarde / Extreme Metal

 

 

 

Az 1995-ben alakult makói Gire Magyarország legeredetibb bandája. A kezdeti ötös, majd Kátai Tamással együtt hatos felállásra bővült csapat még 1996 szeptemberében rögzítette első demóját “On dist” címmel. Majd számos tagcserét követően végül három főre apadt a tagság. Az évek folyamán (az elsőt is belevéve) hat demót rögzítettek. Közben elég sok koncertet adtak, és külföld felé is kacsingattak (kár lett volna ezeket a gyönyörű verseket nem anyanyelven írni és énekelni). 2002-re már egy stabil zenekari felállást láthattunk: Kónya Zoltán gitár/ének, Hermann Balázs basszus, Kátai Tamás szintetizátor.

A Gire egyedi hangulatát mindig is Kátai Tamás hihetetlen billentyűjátéka, elborult versei, Zoltán dühödt hangja és kegyetlen riffjei; Balázs precíz basszusfutamai adták. A dobgép használatán sokan fennakadnak, de a Gire esetében egyáltalán nem zavaró, sőt szerintem egyedi hangzásvilágukhoz hozzátartozik. Akárhogy számolom, 11 évet kellett várni az első nagylemezre, de megérte. Bár, aki követte a zenekar pályáját, a számok javarészét már ismerheti. Természetesen az összes dal újra fel lett játszva, kivéve a “Nádak Erek”-et, és megtalálható itt a koncerten már előadott, de eddig hangzóanyagon még ki nem jött “Zöld Zivatar” és az “Az Րzek Futása”. Plusz kapunk egy Necropsia feldolgozást a “Trans Express”-t. Az így több mint egy órásra duzzasztott anyag egy igazi zenei utazás.

Egyszerűen az olyan nóták, mint a már említett “Az Րzek Futása” az “Aranyhajnal” a “Zöld Zivatar” vagy a régi gyöngyszem a “Hét Madár”, és még sorolhatnám. Olyan egyedi és előremutató banda zenéjét vetítik elénk, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Számos vendég is helyett kapott a lemezen, többek között Lédeczy Lambert (Ahriman), aki dorombon is játszik és énekel is az “Aranyhajnal” című dalban, és a “Hét Madár”-ban is vendégénekesek dalolnak. Aki eddig nem hallotta a Gire-t, az hatalmasat mulasztott és sürgősen pótolja a hiányosságot. Ez egy minden hangjában tökéletes és egyedi alkotás, amely már szinte művészi magasságokba tör és az évek múltán szerintem alapmű lesz belőle. A pontszám egy hatalmas kövér tízes.

Tracklist:

1. Zöld zivatar
2. Aranyhajnal
3. Hét madár
4. Éjmély
5. Az őzek futása
6. Törjön testünk!
7. Bábel
8. Eocén Expressz
9. Nyártáj
10. Trans Express
11. Nádak, erek

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek