Lemezismertetők

GLOWSUN – Eternal Season

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: http://glowsun.fr/

Kiadás éve: 2012

Stílus: Psychedelic Rock

Brief Sum: Second album from the French psychedelic / stoner band, Glowsun. A must for the fans of the genre for it is quite sure that they will find a track or two to love.

 

A korábbiakhoz megszokottan ismételten –teljesen véletlenül- egy franciaországi bandára esett a választásom, hogy bemutassam igencsak kellemes zenéjét. Nem több mint három év után a Glowsun immáron második lemezét jelenítette meg „Eternal Season” címmel, ezúttal a Napalm Records gondozásában.  Igaz időközben egy kis ízelítőt is kaphattunk a lemezről pár dal személyében. Hogy mondjak is valamit a zenekarról, a Glowsun egy francia trió banda, aki psychedelic/stoner rock-ot játszik igen csak jól.

A kezdő dal a Death’s Face névre hallgat. Óvatos gitár témával nyit az album, a háttérben suttogó hangok próbálnak hipnotizálni minket. A hosszas felvezetés után pedig az arcunkba kapjuk azt a jól megérdemelt zenei orgánumot.  A Dragon Witch hasonlóan kezd a nyitó dalhoz, nem olyan sejtelmes, viszont a téma ugyanúgy belopódza magát a hallójáratokba. Az énekes hangját pedig mérföldekkel távolabbról holmi kósza szelek fújják a zene alá. A gitáreffektek rendben vannak, jól kihasználják a fiúk a lehetőségeket. Viszont az album egyik legjobbb dala sokadik hallgatás után is a Lost Soul. Bár kicsit post-rock utánérzésem van a dallal kapcsolatban, amolyan Long Distance Calling módra. Ezt a dalt bármikor előszeretettel fogom hallgatni a későbbiekben. Talán azért is ez a legjobb dal, mert nem nyúlik el, mint a többi dal a korongon.  A Reverse a zenekar stoner rock oldalát mutatja meg. A bassz- és a szólógitár ügyesen összehangolt játékát öröm hallgatni. Az énekes hangja pedig újonnan felcsendül. A dal végi szóló pedig hab a tortán hatalmas basszus kísérettel. A The Thing leginkább dögösségével emelkedik ki a többi tétel közül. A már szokássá vált lassú kezdésből szépen lassan építkezik fel, majd nyakat nem kímélő súlyosságba váltva döngöli le a fejünket. A témák itt is fülbemászóak. Az ember hamar meg tudja szeretni az egyes dal részeket. A From the Sky pedig úgy tökéletes, ahogy van. Sok helyen a Reverse c. dalt láttam feltüntetve, amolyan promó dalnak. Ha én választhattam volna, akkor a From the Sky lenne az, amivel bemutatnám az albumot. Ráadásul a hideg kirázott az énekes hangjától első hallásra. Nincs rizsa, hallani kell. Az album leghosszabb dala a Sleepwalkers torzított basszus dallamáról a Rémálom az Elm utcában témája jutott eszembe. A témát hűvös, rideg gitártéma kíséri Johan Jaccob hipnotikus hangjával. A dal felénél felcsendülő basszusgitár téma viszont egy az egyben az orosz nem éppen hasonló műfajban alkotó TT-34 egyik dalát juttatja eszembe, mindannyiszor, ahányszor hallom. Egyszerűen nem tudok elvonatkoztatni a hasonlóságtól. Végül utazásunk utolsó helyszíne a dzsungelek párás világába kalauzol el. A zajok nyugodtságot telepítenek a lelkünkre, élvezzük a természet csodás hangjait. A Monkey Time egy igazi psy-stoner himnusz. Minden perce kincs. Hipnotikus álmunk utolsó perceit egy tenger hűvös, szeles, de ugyanakkor kellemes partján töltjük és szomorúan várjuk, hogy arra a bizonyos csettintésre felnyissuk szemünket.

Az Eternal Season első hallásra kellemes időtöltés volt. A dalok szépen felépítettek, nincs túl bonyolítva. A néhol lassú, hipnotikus kezdéseket mindig felváltják a gyorsabb témák. Külön kiemelném Ronan Chiron basszusgitár játékát. Figyelemre méltó, kíváncsi lennék más egyéb projektjére, ha lenne.  Visszatérve… az album sajnos mégsem kötött le annyira, mint amennyire szerettem volna. Persze vannak dalok, amiket tuti elő fogok venni a jövőben, de a lemez összességében nem lopta be magát a szívembe. Sőt, az előző lemezt szívesebben veszem elő, mert a fiúk, azért ha nem is ezen az albumon, de tudják, hogy mi a dörgés a stoner ezen színterén.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Death´s Face
2. Dragon Witch
3. Lost Soul
4. Reverse
5. The Thing
6. From the Sky
7. Sleepwaker
8. Monkey Time
9. No! (Bonus Track)

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

A Glowsun felfedi közelgő albumának részleteit!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek