Lemezismertetők

GOATWHORE – Blood For The Master

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: www.goatwhore.net

Kiadás éve: 2012

Stílus: Black / Death

Brief Sum: An excellent album from an extremely brutal band. The first brutal album that arouse my curiosity this year. 

 

A Goatwhore egy 1997-ben alakult new orleansi black/death metal csapat, annyi pikantériával, hogy ezt a végtelenül sötét zenét megfűszerezik egy igazán ragacsos stoner hozzáállással, mely a legmocskosabb bandák között biztosít nekik előkelő helyet. Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, hogy kb a Down bemegy a próbaterembe és direkt rossz hangzással black metalt játszik. Az eredmény ennek függvényében igencsak konkrét, sötét hangulatú massza, iszonyatosan ráspolyos énekhanggal és a régi jó ,,láncfűrész” hangzású death metal gitárokkal. Hogy ez a dolog most ugye ideológiailag mennyire komoly, illetve mennyire nem, abba én most nem mennék bele, mivel gőzöm sincs  mivel foglalkoznak a srácok ,,civilben”. Az azonban mindenképp feltűnő, hogy szeretnek ilyen zenét játszani, tehát ha úgy vesszük nem is olyan lényeges.

Az eddigi Goatwhore lemezek ismeretében bizton állíthatom, hogy a zenekar mérföldkőhöz érkezett, még ha ez elsőre furcsán is hangzik. Egyrészről minden maradt a régiben, a recept anno sem volt rossz, tehát fölösleges lenne nem meglovagolni egy alapvetően jó ötletet, a hangzás is nagyjából ugyanaz, de mégis másmilyen. A lassabb, doomosabb témák itt jobban teret kaptak, mint mondjuk a Haunting Curse korongnál. A black metalos jelleg tehát annyira már nem erős, mint annak idején, persze a stílus sötét hangulata érezhető a Blood For The Masteren is. Szembetűnő változás az is, hogy a különböző tételek megkülönböztethetőek egymástól, sokszor elég éles a számok közötti váltás. A homogenitás tehát megszűnőben van úgy tűnik, a dob is karakteresebb, nem a megszokott doboz hangzású black tuka-tuka. A zenészek közül mindenki sokkal kreatívabban és direktebben használja a hangszerét, és mintha egy kis sikamikát is éreznék a hangzás terén, de ez már csak az én rosszindulatom.

A banda megmaradt mocskos/zúzda zenekarnak, azonban ez mostmár teljesen mást jelent. Öröm látni, hogy nem ijednek meg a saját árnyékuktól, és jó irányba tudnak változni. Az én kedvencem tőlük mindig is a nyers Haunting Curse lesz, de ha objektíven nézem a dolgokat, ez semmivel sem rosszabb annál, sőt talán még jobb is, csak hát a nosztalgia csodákra képes. Annál is inkább mert az új lemezen mintha kicsit ők is nosztalgiáznának a régi jó blackes témáikon, csak már nem úgy játszák el azokat mint annak idején. Mint minden ember ahogyan visszatekint a múltba, szívesen éli át újra lélekben azokat a dolgokat amik megtörténtek vele, de ugyanakkor érzi, hogy ő maga már nem ugyanaz a személy akivel azok a dolgok megtörténtek. Néhány új témánál mintha egy kis DevilDriver hatást is érezni lehetne, különösen a Beyond The Spell Of Discontent című szerzeménynél.

A korongon szereplő számok egyébként egytől egyig kiválóan megírt darabok, igazándiból egyikbe se tudnék belekötni.  A skandináv, dallamos death metal témák ennyire egyértelmű megjelenését mindenképpen kiemelném a Blood For The Masterrel kapcsolatban, az egyik kedvenc, záró ,,My Name Is Frightful Among The Believers tökéletes példa erre. Többször is eszembe jutott az At The Gates, a  The Crown, és az Entombed, és ezért egy újabb pirospont.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Collapse in Eternal Worth
2. When Steel and Bone Meet
3. Parasitic Scriptures of the Sacred Word
4. In Deathless Tradition
5. Judgement of the Bleeding Crown
6. Embodiment of This Bitter Chaos
7. Beyond the Spell of Discontent
8. Death to the Architects of Heaven
9. An End to Nothing
10. My Name Is Frightful Among the Believers

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Goatwhore – Európai turné a Skeletonwitch vendégzenekaraként

KMZ

Goatwhore „Nocturnal Conjuration of the Accursed” (Official video)

KMZ

Goatwhore hivatalos „Baring Teeth For Revolt” videó premierje a Noisey-n!

KMZ

Goatwhore lesz a Dying Fetus előzenekara a november/decemberi európai turnén!

KMZ

Hot News: Goatwhore wages war with ‘Schadenfreude,’ now playing exclusively at Loudwire

KMZ

Hot News: Goatwhore – New Orleans Metal Legion Unleashes First Taste Of ‘Constricting Rage Of The Merciless’

KMZ

Hot News: Goatwhore premiere new music video for „When Steel And Bone Meet” on Bloody Disgusting!

KMZ

Hot News – Goatwhore launch new single „Parasitic Scriptures of the Sacred Word” on Pitchfork.com!

KMZ

Hot News – Goatwhore launch new single on DecibelMagazine.com!

KMZ

Hot News – Goatwhore: ‘Blood for the Master’ – first single, tracklisting, and studio footage now live!

KMZ

Hot News – Goatwhore launches studio update; recording new album at Mana Studios in Tampa, FL!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek