Lemezismertetők

GORETRUST – Last Revolution

Kiadó: www.stf-records.de

Weboldal: myspace.com/goretrust

Kiadás éve: 2008

Stílus: Death metal

 

 

 

 

A budapesti Goretrust is azon csapatok sorába tartozik, akikre simán rámondom, hogy ügyes srácok, de majd meglátjuk, mire viszik a későbbiekben. Mint azt mindenki tudja, nem könnyű olyan zenekaroknak érvényesülni, akik hazánk fiai… Nemzetközileg legalábbis.
A trió formáció death metalban utazik, egyedül az ének kissé “blackes”. Tudatosan vagy anélkül, nekem ez jött le első pár hallgatásra. Felfedezhető a zenéjükben némi thrash jelleg is, aki még nem találkozott velük, annak kb. úgy tudnám jellemezni, hogy a Benediction és a késői, kísérletezgetős Kreator keveréke a zene, némi modernebb ízzel. De szerintem hatottak rájuk az északi death metal zenekarok is (Unleashed és társai).
A banda első kislemezét nem hallottam, de az ottani két számot tartalmazza ez a debüt korong is.

Nyolc tételt pakoltak fel 33 percben. Valószínűleg a legtöbb hallgatónak többször kell majd betennie a lemezt, hogy elkapja a Goretrust hangulatát, ezzel nincs is gond szerintem. Mindenképp hangulatosnak tartom a zenét!
A felvétel és a keverés a hazai TNL stúdióban készült (lehet én vagyok tájékozatlan, de erről a felvevő helységről még nem hallottam), és az eredmény egy igen érdekes hibrid lett. A hangzás kimondottan jónak mondható (főleg itthon)! Minden kellően erősen, arányosan szól. A basszus kiemelése kimondottan tetszik, sok hazai death metal zenekarnál hiányolom ezt. A dob minden része élvezhetően puffog/csilingel. A gitár viszont érdekes lett, kicsit hajaz az európai death metal ősökre, de felfedeztem benne egy amolyan religious black metal jelleget is (álá Ondskapt, Deathspell Omega), vannak olyan számok, amiknél kimondottan észrevehető a hasonlóság. Kb. ennyi black-es hatást hordoz magában a felvétel.

Egyedüli gyenge pont szerintem az ének, nem Nemes Marcell énekes/gitáros orgánuma a problémás, hanem a hangzása a lemezen. Jobban tetszett volna egy death metalosabb, mélyebb, old-school énekhang. Az itteni megszólalás szerintem túl black metalos ezekhez a számokhoz. De végülis még bőven változhat az ének a későbbiekben…
A nyolc szám mindegyike tartalmaz lassú és középtempós részeket, gyors témákat csak ritkán vetnek be a legények. Nem is baj! Így szerintem hangulatosabb a felvétel.

A tagság játéka technikailag nem hagy kívánnivalót maga után, érzik a stílust az biztos. Illés Ádám dobjátéka pontos, Gyuricza Péter basszusozása pedig egyenesen ötletesnek írható le.
Gyorsan eltelik a 33 perces játékidő. Egyedül az utolsó “Last Revolution” szám nyújt egy kicsit “elszállósabb” muzsikát. Itt megint előtérbe kerül a black metal behatás.
Azoknak ajánlom inkább a lemezt akik nem a szét-technikázott brutal death metal-t kedvelik, hanem az old-schoolosabb európai vonalat, és a black metal-al sem állnak hadilábon.

A kiadványt az STF kiadó gondozza, az anyag küllemével sincs gond. Egyedül magán a cd lemezen lévő félmeztelen női testet nem tudom hova tenni ennél az anyagnál. Az szerintem nem hiányzott a cuccból.
Élőben is kiváncsi lennék a csapat teljesítményére…

Tracklist:

1. Departure
2. I am Kill
3. Brain disconnect
4. My Apocalypse
5. Paradox of Death
6. Instant Misery
7. Funeral Orgies
8. Last Revolution

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek