Lemezismertetők

GORGOROTH – Black Mass Krakow 2004 DVD

Kiadó: Metal Mind Production

Weboldal: www.gorgoroth.org

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black metal

 

 

 

 

Itt van hát a régóta ígért, és azt hiszem, jó néhányak által várt, hírhedt (gondolom mindenki tisztában van a történtekkel…) krakkói fellépés felvétele. Néhány napja nyilatkoztam a „Live in Grieghallen” anyagukról, ami nem minden ízében nyerte el tetszésem. Ott ugye bizonyos mértékig az atmoszférát hiányoltam a lemezről, ennek fényében nem mondhatnám, hogy hatalmas reményekkel telve ültem le megtekinteni a zenekar első hivatalos DVD-jét. Szerencsére azonban a valóság ismét rám cáfolt. Nyilván nem kevés szerepe van ebben annak, hogy ez egy valódi koncert, és nem csupán audiális, hanem vizuális körítés is kapcsolódik az egészhez. Nézzük, mit is kapunk a pénzünkért, ha megvásároljuk a lemezt.

A fő attrakció, nem meglepő módon, a 2004-es krakkói koncert. Azt hiszem, már úgy is annyi minden kiderült előzetesen az interneten a koncertről, hogy nem gondolom azt, én rántanám le a leplet arról, milyen látványelemek voltak a fellépés során. De igen, tényleg a Blood, Fire, Death hármasság jegyében zenélnek Infernus-ék. Sok-sok levágott kecskefej, szögesdrót stb, keresztre feszített alanyok, tehát vizuális kellően alá van támasztva mondanivalójuk. Érdekesség még, hogy második gitárosként itt már Apollyon játszott velük, aki elég visszafogottan penget, viszont elég súlyosan fest töltényöveivel.

A visszafogottság az egész zenekarra jellemző, nincs túlságosan nagy mozgás, Gaahl pedig egy külön história. Semmi konferálás (a dalcímeket is csak ritkán mondja be…), csak merev tekintet szinte végig, elég szuggesztív személyiség, szó se róla. Ennek ellenére élvezetes a koncert szerintem, jó hallani a klasszikus dalokat, és meglepő módon az újabb számaik is elég jól megdörrennek itt. 13 dal hangzik el egyébként (megoszlás: „Antichrist”: 2, „Under the Sign…”: 5 (!), „Destroyer”: 1, „Incipit Satan”: 2, „Twilight…”: 3), és a „Pentagram” albumról viszont sajnos itt sem játszanak semmit. Számomra egyébként a koncert csúcspontja az „Ødeleggelse og undergang” dal, ami nagyszerűen megfogja a csapat esszenciáját. A hangzás is tökéletesen kielégítő, és mindent tekintetbe véve szerintem a rajongók elégedettek lehetnek az anyaggal.

Az extrák tekintetében túl sok mindent nem lehet elmondani, igazából nem hiszem, hogy bárki ezek miatt venné meg a lemezt. Van itt két régebbi koncertfelvétel (a „Destroyer” és „Incipit Satan” dalokkal) még a 2000. évből (Lipcse), botrányos hangminőséggel, de legalább élvezhető képpel. Ez leginkább helykitöltést szolgálhat. Van még ezen kívül egy fotógaléria (nagyobb részben már ismert képekkel, a koncertfotók között van talán néhány exkluzívabb felvétel), diszkográfia, zenekar történet, pár desktop image és link.

Mindent összevetve én azt mondom, nem egy rossz befektetés ez, minőséget kap az ember. Arra azonban kíváncsi leszek, hogyan is megy tovább majd a GORGOROTH név…

Tracklist:

Live in Kraków, February 2004:
1. Procreating Satan
2. Forces of Satan Storms
3. Possessed (by Satan)
4. Bergtrollets Hevn
5. The Rite of Infernal Invocation
6. Profetens Apenbaring
7. Of Ice and Movement…
8. Ødeleggelse og undergang
9. Blood Stains the Circle
10. Unchain My Heart!!!
11. Revelation of Doom
12. Destroyer
13. Incipit Satan

Bonus video:
Live at With Full Force Festival, Leipzig, 2000 (bootleg)
1. Destroyer
2. Incipit Satan

Extra:
– Biography
– Discography
– Photo gallery
– Desktop images
– Weblinks
– Logo
– Dolby Digital 5.1 Surround Sound

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

GORGOROTH – Instinctus Bestialis

Cryonus

Gorgoroth, Kampfar, Gehenna – Koncertbeszámoló

Cryonus

A Gorgoroth bemutatja új számát

KMZ

Gorgoroth – Új kiadó + albumrészletek

KMZ

Gorgoroth – Koncertbeszámoló

K.Zs.

Hot News: No Gorgoroth European Tour In May 2012

KMZ

Gorgoroth Interjú

Stillborn

GORGOROTH – True Norwegian Black Metal – Live In Grieghallen

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek