Lemezismertetők

GORGOROTH – True Norwegian Black Metal – Live In Grieghallen

Kiadó: Regain Records

Weboldal: www.gorgoroth.org

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black metal

 

 

 

 

A mostanában akár némi családregényi kavalkád elemmel is felruházható zenekarból furcsa módon most egyszerre kettő is van, ha úgy vesszük. Azt hiszem, felesleges ecsetelnem a történteket, a legtöbb olyan ember, aki valamennyire is ismeri a csapatot, nyilván tisztában van a tényekkel.

Ez a hagyományos GORGOROTH-i hosszúságú (32 perc…) anyag az Infernus-féle „verzióhoz” köthető, és leginkább a SLAYER „Live Undead”-jéhez hasonló koncepcióban fogant, azzal a különbséggel, hogy itt nincs közönségzaj. Rejtély egyébként számomra, mi is vitte őket (egészen pontosan Infernus-t, Gaahlt, és egy bizonyos Garghuf nevű dobost) arra, hogy a híres-neves Grieghallen stúdióban élőben rögzítsenek nyolc nótát, afféle best-of jelleggel az eddigi repertoárból. A végeredmény mindenestre érdekes, és relatíve élvezetes is. A nóták kiválasztásában nyilván koncerttapasztalataik is belejátszottak, azt viszont fájlalom, hogy a „Pentagram” albumról egyetlen nóta sem szerepel itt. Az „Antichrist”-ról a „Bergtrollets Hevn” és a „Possessed (by Satan)”, az „Under the Sign of Hell”-ről a „The Rite of Infernal Invocation”, a „Profetens Aapenbaring” és a „Revelation of Doom”, a „Destroyer”-ről a címadó, illetve újabb nóta formájában az „Unchain my Heart!!!” és a „Forces of Satan Storms” képviselteti magát.

Az előadásmódra, a hangzásra egyébként nem lehet panasz, erősen, feszesen dörrennek meg a dalok, profi az egész produkció. Ami viszont számomra némiképp negatívum, az az, hogy nincs meg benne kellő mértékben az a Szellem, az a bizonyos, megfoghatatlan valami, ami a Páratlan, Zseniális kategóriába helyeztetné velem ezt a lemezt. Mindenki hallgassa meg, és döntse el maga ezt, de én egyszerűen nem érzem benne több helyen a Black Metalhoz elengedhetetlenül szükséges Sötét többletet, amit azt hiszem, joggal várhatunk el egy ilyen anyagtól. Leginkább úgy tűnik, csak eljátsszák a dalokat, és annyi. Az a bizonyos Tűz sajnos nem jelenik meg úgy, ahogy kellene. Számomra legalább is. Furcsa módon, még az újabb dalokban érzem inkább a plusz töltetet, de lehet, hogy azért van, mert ezeket Gaahl ideje alatt írták, és ő is adja elő ezeket… Lehet, hogy ha mondjuk egy valódi koncertet rögzítettek volna, elégedettebb lennék most…?

Objektív módon egyébként tényleg nem lehet belekötni, mert egy jó anyag, de a kritika általában mégiscsak szubjektív, bármennyire is akarjuk esetleg az ellenkezőjét…

Tracklist:

1. Bergtrollets Hevn
2. Destroyer
3. The Rite of Infernal Invocation
4. Forces of Satan Storms
5. Possessed (by Satan)
6. Unchain My Heart!!!
7. Profetens Åpenbaring
8. Revelation of Doom

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

GORGOROTH – Instinctus Bestialis

Cryonus

Gorgoroth, Kampfar, Gehenna – Koncertbeszámoló

Cryonus

A Gorgoroth bemutatja új számát

KMZ

Gorgoroth – Új kiadó + albumrészletek

KMZ

Gorgoroth – Koncertbeszámoló

K.Zs.

Hot News: No Gorgoroth European Tour In May 2012

KMZ

Gorgoroth Interjú

Stillborn

GORGOROTH – Black Mass Krakow 2004 DVD

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek