Lemezismertetők

GRÁ – Lycaon

A stockholmi illetőségű Grá Black metal hordát már a 2010-es megalakulásuk óta figyelemmel kísérem, eddig minden anyaguk nagyon tetszett, így kíváncsian vártam, mivel rukkolnak elő a svéd zenészek az immáron negyedik sorszámú nagylemezükön. Tavaly augusztus vége felé megjelentettek egy 2 számos single-t „Flame of Haephestus” címmel (a névadó trackhez egy jó kis klipet is készítettek a srácok), így nagyjából sejthető volt számomra, hogy mi várható a „Lycaon” albumon.

Annyit hadd jegyezzek meg, hogy 2018-ban jelent meg utoljára nagylemezük, az igencsak ütős „Väsen”, s 5 év elteltével idén január 13-án az itáliai, lombard székhelyű Avantgarde Music kiadó gondozásában napvilágot látott a „Lycaon”.

8 masszív Black metal himnuszt tartalmaz az új anyag majdnem 36 perc játékidővel, s azt kell mondjam, megérte az öt éves várakozást. Már az első nóta, a „White City Devil” beleivódik a hallójáratokba, headbangelős, melodikus, ám nem nélkülözi az északiakra jellemző fagyos hangulatot sem. Ezt követi a fentebb már említett „Flame of Hephaestus”, hasonló stílusban. A harmadik szám, a „Torn Asunder” egy Cursed 13 feldolgozás, mely Black metal banda eredetileg Heljarmadr/Erik Andreas Vingbäck vokalista/gitáros szólóprojektje volt, de később csatlakoztak hozzá más muzsikusok is, többek között Grá tagok, Dimman dobos és Vediger basszusgitáros.

A „Lycaon” nyargalós, tempós kis dal, az egyik kedvencem. Ezután ismét egy feldolgozás következik, Quorthon mester munkásságából dolgozták fel a „Chariots of Fire”-t, minden elismerésem a svédeknek!

Két svéd nyelvű produkció a hatodik és a hetedik szerzemény („Ett avskedsbrev”, valamint „Brännmärkt”, ez utóbbihoz video is dukál), s egyfajta rituális kompozíció a zárótétel, a „Jaws of the Underworld”, tökéletes végszó szerény véleményem szerint.

Nem szeretek hasonlítgatni, de a sok melodikus rész hallatán a Dissection: ”Reinkaos” albuma jutott eszembe a „Lycaon” hallgatása közben, és ez természetesen nem azt jelenti, hogy a svéd Black metal harcosok Jonékat másolták volna, vagy ilyesmi, hiszen teljesen más az irány és a koncepció: csupán azt akartam érzékeltetni, így is lehet fogós Black metalt játszani, mely abszolúte semmit nem von le a Grá legújabb albumának értékéből számomra.

Néhány háttérinfo a végére: a chilei Felipe Ignacio készítette a borítójukat, az athéni Zero Gravity stúdióban volt keverve az anyag Terry Nikas jóvoltából, aki az utolsó tételben szerepel vendégként, George Nerantzis pedig masterelte a „Lycaon”-t, s végül, de nem utolsósorban maga Heljarmadr volt a producer.

Egy pokoli nagy 10-esre értékelem a legújabb Grá LP-t, sok sikert kívánva nekik a továbbiakban!

Kiadó: Avantgarde Music
Kiadás éve: 2023
Stílus: Black Metal
Webfacebook.com/graofficial

Tracklist:

  1. White City Devil
  2. Flame of Hephaestus
  3. Torn Asunder
  4. Lycaon
  5. Chariots of Fire (Bathory cover)
  6. Ett Avskedsbrev
  7. Brännmärkt (VIDEO)
  8. Jaws of the Underworld

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Skandináv black metál koncert a Dürerben

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek