Lemezismertetők

GRAND BELIAL’S KEY – Kosherat

Kiadó: Drakkar Productions

Weboldal: www.grandbelialskey.cjb.net

Kiadás éve: 2005

Stílus: Black metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

A ’92-ben alakult, Egyesült Államokból származó Grand Belial’s Key nem egy hétköznapi banda, inkább a botrányaikról híresek mint a zenéjükről. De itt most az utóbbiról ejtünk szót.
A Kosherat az eddigi utolsó nagylemezük (ezt kettő másik előzte meg még ’97-ben és 2001-ben) de talán ez a legbetegebb eddig. Nem vagyok könnyű helyzetben, ha körül kell írnom a lemez tartalmát… Mint említettem, nem egy megszokott banda, nem egy átlag black metal lemez.

A közel egy órásra duzzasztott hanganyagot nehéz elsőre befogadni, idő kell neki, még akkor is ha az ember ismeri magát a zenekart és tudja mire számíthat tőlük.
Hangulatában kissé emlékeztet az úgynevezett “religious black metal” csapatok lemezeire. De azért annyira nem unalmas, inkább elvontnak nevezném. Leginkább középtempós témák jellemzik a számokat, de majdnem mindegyikben be is gyorsítanak kicsit. Mivel a dalok átlag hosszúsága kb. öt és fél perc körül lehet, volt módjuk a zenészeknek kerek egésszé formálni egy adott szerzeményt, hangulatos leállások díszitik a nóták több mint felét. Ezek leginkább egy temetési menet háttérzenéjének illenének be. Van bennük egy minimális dallam is, de semmi kommersz dologra ne gondoljunk! Inkább egy sötét doom tételre hasonlítanak ezek a hangulatkeltő elemek. A cinekkel nagyon ügyesen színez a dobos, megfelelő alapot képez az akkord bontogatós gitárokhoz.

Az egyik legjobb tétel a negyedikként elhangzó On a Mune Rides The Swindler. Felépítettsége és hangulata a régebbi lemezeikre emlékeztet.
A Hobo of Aramic Tongues-ben pár helyen keleties dallamokkal találkozhatunk, talán jobb lett volna ha végig ezekkel az elemekkel dolgoznak a számon, bár úgy nem lenne annyira egyedi és beteges.
A Tricifixion of Swine a legkomplexebb dal a lemezen, ha lehet ilyet mondani. Felvonultatnak kissé káoszhoz hasonló gyors részeket, aztán jön egy kellemes leállás, majd pedig egy teljesen szokatlan akusztikus hangulatkeltés, és a végére ismét egy romboló hatású száguldás. A korong legérdekesebb alkotása az biztos!

Köztudottan NS behatással rendelkezik a csapat, de én inkább anti-júdeai/pogánynak nevezném. A szövegek bibliai elemeket, történeteket írnak le, figuráznak ki. A borítón szintén szentképek megszentségtelenítése látható, mint eddig az összes kiadványon.
A lemez végére még feltettek két Chos88 feldolgozást Holy Shit és Doom Generation címmel.

Összességében egy remek lemez, hangulatos, csak idő kell neki, egyetlen hátránya hogy egy-egy szám túl hosszúra sikerült.

Az anyag már 2005-ben megjelent (a Drakkar kiadótól csak most kaptuk meg a promo cd-t). Azóta történt néhány dolog a csapat háza táján. Kétségtelenül a legfontosabb az, hogy 2006 augusztusában elhunyt az énekes Grimnir Wotansvolk, aki a Vinland Winds kiadó működtetője is volt. A banda ezt követően megszűnt létezni, de idén augusztusban szerepeltek egy 3-as spliten az Absurddal és a Sigrblottal. Elvileg újra aktívak! Biztosan szürkébb nélkülük a black metal szintér.
Ha meg szeretne valaki ismerkedni a munkásságukkal akkor a Castrate the Redeemer c. válogatást ajánlom!

——————-

ENGLISH VERSION:

The horde was formed in 1992, and Grand Belial’s Key is not an average band, their scandals are more famous than their music.
Kosherat is a very special album, it’s very hard to speak about it, as i mentioned that they are not an average black metal act, so their CD is special too.
It is a hour long material which is extremely hard to admit it for the first listening, this album really needs time.

The atmosphere of this record is very weird. The songs are not too fast, but there are some really fast parts. The average lenght of the track are about 5 and a half minute, and it is easy to hear that all of the songs are very well composed. There some very dark and moody parts inserted, and they have some very awesome, but also creepy melodies in it. I also noticed that the way the drummer uses the cymbals is awesome, and his drumming fits the guitar riffs very well.
One of the best track on this record is On a Mune Rides The Swindler. The construction and the atmosphere of this reminded me of their older releases. Hobo of Aramic Tongues features some interesting easterns melodies, but they should have used this elements in all parts of the song, but maybe the song would’t be so sick that way.
The most complicated song on this album is Tricifixion of Swine. It has both destructive and fast, and also moody and some weird acoustic parts too. This is the most interesting song on this CD, it’s for sure!

It is rumoured that the band has influences from national socialism, but instead of calling them NS i would say that they are anti-jewish/pagan. The lyrics has some interesting biblical references and stories. The front cover of the CD is a holy painting, but it’s nothing new because they have already used holy paintings for front covers.
At the end of the album we can hear two cover songs from Chos88, Holy Shit and Doom Generation.

This is a very good album, has a great atmoshpere but it needs a lot of time, and some songs are too long.

This CD was released in 2005, and there were some changes since that. Grimnir Wotansvolk has died in 2006, and the band decided to split up, but this year they were featured on a split album with Absurd and Sigrblot, so it seems like they are active again. The black metal scene would be less without them.
If anyone is interested in Grand Belial’s Key’s works than you may start the listening with Castrate The Redeemer compilation.

Tracklist:

1. The Bearded Hustlers
2. The Red Heifer
3. Son of the Black Ram
4. On a Mule Rides the Swindler
5. Hobo of Aramaic Tongues
6. The Tricifixion of Swine
7. Immaculate Latrine
8. Vultures of Misfortune
9. Kingdom of Poisoned Fruits
10. Holy Shit (Chaos88 cover)
11. Doom Generation (Chaos88 cover)

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek