Lemezismertetők

GRAVE DIGGER – Clash of the Gods

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.grave-digger.de

Kiadás éve: 2012

Stílus: Heavy / Power

Brief Sum: Grave Digger came out with a concept album again, this time about the greek mythology. The album will be considered among the betters among their works, features everything what we like in them!

 

A német metalveterán Grave Digger már 1984 óta szállítja nekünk a jobbnál-jobb albumokat, a mostani pontosan a 16. a sorban. A két évvel ezelőtti The Clans Will Rise Again-t talán túlértékeltem, viszonylag hamar kikopott a lejátszóból. Persze ez lehet az elképesztően változatos és minőségi lemezdömping eredménye is. Mindenesetre a németek visszatértek és ismét egy konceptlemezt hoztak össze nekünk. Volt már (nem is egy) kirándulásuk a skót Felföldre. Jártak Arthur király udvarában és a Szentföldön is. Most azonban (egy dal kivételével) a görög mitológia került terítékre.

A lemez 45 perce mondhatni szokásos Grave Digger zenét ad nekünk, de ez így nem teljesen igaz. Mármint igaz, a védjegyek, mint Chris Boltendahl ráspolyos hangja, a javarészt döngölős, középtempós riffelés és a feszes ritmusok nem változtak, vannak elvétve egzotikusabb betétek (pl a Clash Of The Gods elején), de ezen a lemezen hangsúlyosabb szerepet kapott az eddig jobbára csak színesítő jellegű billentyű, Hp Katzenburg még szólót is kapott a lemez elején! Az albumnak introja is van, amin hatalmas meglepetésemre német nyelven méltatják Charon-t, a Styx csónakosát.

Mivel a téma főleg a görög mitológia, kivéve a frenetikus és gyors Death Angel And The Grave Digger-t (koncertnek sem lenne rossz :)), ezért felbukkannak a mitológiai szörnyek is, mint pl a gorgon Medusa, Cerberus (Helldog), a hajósokat énekükkel megbabonázó szirének is a lemez leginkább balladisztikus dalában (Call Of The Sirens). Több dal is Homérosz Odüsszeiáját juttathatja az emberek eszébe, különösen a hős Odüsszeusz hazatérését megéneklő, egyébként az albumot felvezető kislemezen is szereplő Home At Last.

A dalok általános színvonala magasabb, mint az előző lemezen és több az azonnal ható méregerős dal is, amit majd a koncerten ökölrázva lehet énekelni a bandával, a hangzásban nem találtam kivetnivalót, a gitárok kellően előtérbe vannak tolva és szerintem Axel Ritt érkezése jót tett a csapatnak. Nem volt céljuk most sem megújítani a műfajt, de új elemekkel gazdagították a Grave Digger zenei világát és ezt akár a folyamatos fejlődés jelének is vehetjük.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Charon (Fährmann des Todes)
2. God of Terror
3. Hell Dog
4. Medusa
5. Clash of the Gods
6. Death Angel & the Grave Digger
7. Walls of Sorrow
8. Call of the Sirens
9. Warriors Revenge
10. ….With the Wind
11. Home at Last


Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

A Grave Digger felfedi közelgő albumának részleteit!

KMZ

GRAVE DIGGER – Return of the Reaper

K.Zs.

Hot News: Grave Digger – Unveil Album Preview Clip!

KMZ

Hot News: Grave Digger Release New Lyric Video!

KMZ

Hot News: Grave Digger Unveil Snippet To Upcoming Track Season Of The Witch!

KMZ

Hot News: New Grave Digger Album – Cover, Title & Album Release Date Reveale!

KMZ

Hot News: Grave Digger – Updated Live Dates

KMZ

GRAVE DIGGER – Home at Last EP

SteveShield

Blind Guardian, Grave Digger, Crystal Viper – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Hot News – Grave Digger: New Single

KMZ

GRAVE DIGGER – The Ballad Of Mary EP

Darkjedi

Grave Digger Interjú

Darkjedi

GRAVE DIGGER – The Clans Will Rise Again

Darkjedi

GRAVE DIGGER – Silent Revolution MCD

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek