Lemezismertetők

GRAVE DIGGER – Return of the Reaper

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.grave-digger.de

Kiadás éve: 2014

Stílus: Heavy / Power

Brief Sum: Grave Digger is still in a great condition, still, this album is loaded with average songs but with heavy sounds and beautiful cover artwork. Season Of The Witch is definitely the highlight of the reaper and there are two more potential live songs, but it feels like this coffin nail is made for the band itself.

 

34 év után a sírásó még mindig nem a saját sírját ássa, ami több, mint becsülendő! A hasonló korú zenekarok többsége alaposan lelassult, elpuhult mára, Chris Boltendahl-ék viszont még mindig olyan erővel verik be a koporsószöget, mint a kezdetekkor!
Igaz, azt is nyilatkozták, hogy ez a lemez visszakanyarodás lesz a gyökerekhez, de az energia biztos nem ennek köszönhető, hiszen minden lemezük hasonló keménységgel súlyt le. Ezért is tartom feleslegesnek és értelmetlennek az ilyesfajta nyilatkozatokat a Grave Digger, Motörhead, Iron Maiden, Ac/Dc stb., zenekarok esetében, hiszen már van egy kialakult színvonal, amit hol jobban, hol kevésbé hoznak.
Másfelől azt szokták mondani, hogy egy zenekar a harmadik lemezére érik be, addig útkeresés és arctalanság színezi munkásságát – ezért nem tartottam túl jó előjelnek a fentebb említett nyilatkozatot. Az aggodalmat tetőzte, hogy a ’80-as évekről beszélünk, ami a legbutább metál dalszövegek fénykora volt.
A tálalás minden esetre osztályon felüli – Havancsák Gyula borítóját csakis dicsérni lehet! Szép, hangulatos, igényes, illik a zenéhez.

A hangzás most is iszonyúan kemény – nem brutális, de ez a fajta kemény hangzás valamiféle német sajátosság lehet, mert az Accept, Rammstein is fantasztikusan szólnak. Hangsúlyos, kemény, gyomrozó dobok, de úgy, hogy nem nyomja el a gitárokat, amik hozzák a Grave Diggerre jelemző egyszerű, de kemény riffeket.
Az előzetesen megszellőztetett Season Of The Witch komoly bizakodásra adott okot, hiszen egy remek egyszerű, de nagyszerű dal. Egyszerű témáiban és szerkezetében, nagyszerű, mert ennek ellenére hatásos és sokadjára sem unalmas.
Ennek remek ellentéte a Tattooed Rider, ami még a Digger néven futó korszakot is eszembe jutatta. Ez is egyszerű és majdnem nagyszerű, de aztán rájöttem, hogy nem sikerült átlendülnie a vékonyka határvonalon – hamar unalmassá, butácska metál dallá válik. Ennek ellenére, vagy pont ezért remek koncertnóta – részegen is könnyen lehet együtt énekelni.
Chris nyilatkozatai miatt úgy csináltam, hogy direkt meghallgattam az első három lemezt, és utána ezt az újat. Azt kell mondjam, igazat mondott, tényleg érezni a korai évek szellemiségét, ami egyáltalán nem jó dolog. Grave Diggernek Grave Digger, de a lemez nagyrésze egy még arctalan, útkereső, új zenekar benyomását kelti.

Erős kezdés, ami némi hullámzással kitart a csúcsot jelentő Season Of The Witchig, ám a lemez második fele már tényleg olyan, mintha az első három lemezről lemaradt dalokat szedték volna össze. Egyedül Chris hangja az, ami nem repült vissza az időben – egyre csak jobb lett, ahogy öregedik, és most is kellemesen horzsolja a dobhártyákat.
Az utolsó előtti Death Smiles At All Of Us feljebb húzná a szintet, de végül olyanná válik, mint a Tattooed Rider – kiváló koncertdal, de nem valódi sláger.
A lemezt egy hangulatos ballada zárja, csak nem nagyon illik ez a fajta érzelgősség egy sírásóhoz, a fülbemászó refrén pedig túl kiszámítható és hamar unalmassá válik – koncertlezárásnak, amikor már mindenki hullafáradt azonban jó lehet.

Biztos vagyok benne, hogy a Chris élvezte ezt az utazást, és azok is, akik velük együtt nőttek fel, ám mindenki másnak ez egy teljesen átlagos német heavy metál lemez lehet.
Mind a műfaj, mind a sírásó életútjában egy minden értelemben véve átlagos, középszerű lemez született most, amit megment a Season Of The Witch, és a tény, hogy amúgy egy még midig remek formában és lendületben lévő zenekarról van szó, így biztos kapunk még néhány jobb folytatást, ezt a művet meg engedjük át az öregek szívügyének.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Return Of The Reaper
2. Hell Funeral
3. War God
4. Tattooed Rider
5. Resurrection Day
6. Season Of The Witch
7. Road Rage Killer
8. Dia De Los Muertos
9. Satan’s Host
10. Grave Desecrator
11. Death Smiles At All Of Us
12. Nothing To Believe


Pontszám: 6

Kapcsolódó cikkek

A Grave Digger felfedi közelgő albumának részleteit!

KMZ

Hot News: Grave Digger – Unveil Album Preview Clip!

KMZ

Hot News: Grave Digger Release New Lyric Video!

KMZ

Hot News: Grave Digger Unveil Snippet To Upcoming Track Season Of The Witch!

KMZ

Hot News: New Grave Digger Album – Cover, Title & Album Release Date Reveale!

KMZ

Hot News: Grave Digger – Updated Live Dates

KMZ

GRAVE DIGGER – Home at Last EP

SteveShield

GRAVE DIGGER – Clash of the Gods

Darkjedi

Blind Guardian, Grave Digger, Crystal Viper – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Hot News – Grave Digger: New Single

KMZ

GRAVE DIGGER – The Ballad Of Mary EP

Darkjedi

Grave Digger Interjú

Darkjedi

GRAVE DIGGER – The Clans Will Rise Again

Darkjedi

GRAVE DIGGER – Silent Revolution MCD

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek