Lemezismertetők

GRAVE DIGGER – The Clans Will Rise Again

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.grave-digger-clan.com

Kiadás éve: 2010

Stílus: Power metal

Brief Sum: The 30 years old Grave Digger released an other power metal masterpiece! This album brings back memories of the glorious Tunes Of War. No boring parts only kick ass metal! To steal something from a quasi mainstream band: All Killer No Filler!

 

Új albummal jelentkezett az idén 30. születésnapját ünneplő Grave Digger! Chris Boltendahlék a tavalyi Ballads Of A Hangman után visszatértek legnagyobb sikereik helyszínére, a skót felföldre! Persze ezt nem szó szerint kell érteni, hanem úgy, hogy a dalok témája az együttes legsikeresebb lemezét, a Tunes Of Wart idézi.

A kiltes harcosok földjének autentikus hangszere a skótduda, ami az előző skót lemezen szinte csak a nyitó The Braveben hangzott fel most súlyosabb szerepet kapott. A Days Of Revenge szolgál a lemez introjaként, talán kitaláltátok, hangsúlyos skótdudaszóval. De a The Piper McLeod névre hallgató átvezető is skótduda-szóval viszi tovább a lemezt. A hagyományos számok közül a Highland Farewellben és a Whom The Gods Loveban is hangsúlyaosabb szerepet kapott. A hozzám hasonlóan skótduda megszállottaknak ez mindenképpen jó hír!
A másik jó hír, hogy bár az elmúlt évben távozott a zenekarból Thilo Hermann és Manni Schmidt gitáros is, mégis nagyon jó témákat hoztak össze a lemezre. Az őket egyedül pótló Axel Ritt nagyon jó gitáros, élőben is volt hozzá szerencsém, lehengerlő teljesítmény nyújtott. Az albumra pedig kiváló szólókat hozott, igazán feldobják az amúgy is nagyszerű dalokat.

El is érkeztünk az album legnagyobb erényéhez. A dalok között nincsen nagyon kiemelkedően jók, mert mindegyik dal egyformán erős a maga nemében, nagyon együtt van az egész lemez, nincsen üresjárat. Néha nem is értem minek pakolnak egyes zenekarok 70 percnyi zenét a lemezeikre, ha abból 20-25 perc teljesen felesleges rétestésztanyújtás. Itt nincs ilyen, kőkemény, gyors power metal bombákkal van tele a lemez, mint a Spiders, Paid In Blood, Hammer Of The Scots vagy Coming Home. És akkor a személyes kedvencemet, a Rebels-t még nem is említettem!
A lassabb számokat a When Rain Turns To Blood, a Whom The Gods Love és a címadó köpviseli, de ezek is inkább középtempósak, döngölősek helyenként mint lírai lassúak. HP Katzenburg billentyűs ezekben több teret kap, de az ő szerepe inkább színesítő. A ritmusszekció is nagyon jó a lemezen (Jens Becker basszer és Stefan Arnold dobos) és ami fontos hallatszanak is, nagyon ó lett az album hangzása!

Chris Boltendahl sosem volt a legnagyobb hangterjedelmű rocktenor, de ráspolyos hangja még keményebbé teszi az amúgy is magas szintű power metal zúzdákat! A lassabb számokkal sem gyűlik meg a baja pontosan tudja mit tud elénekelni, nem próbál Ian Gillanes magasságokban szárnyalni.
Összességében egy nagyon erős lemez lett a The Clans Will March Again, Alex Ritt érkezése újabb lendületet adott a csapatnak, reméljük sokáig kitart még és még több évtizedig nyújthatnak nekünk kellemes kikapcsolódást!

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Days Of Revenge
2. Paid In Blood
3. Hammer Of The Scots
4. Highland Farewell
5. The Clans Will Rise Again
6. Rebels
7. Valley Of Tears
8. Execution
9. Whom The Gods Love
10. Spider
11. The Piper McLeod
12. Coming Home
13. When Rain Turns To Blood

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

A Grave Digger felfedi közelgő albumának részleteit!

KMZ

GRAVE DIGGER – Return of the Reaper

K.Zs.

Hot News: Grave Digger – Unveil Album Preview Clip!

KMZ

Hot News: Grave Digger Release New Lyric Video!

KMZ

Hot News: Grave Digger Unveil Snippet To Upcoming Track Season Of The Witch!

KMZ

Hot News: New Grave Digger Album – Cover, Title & Album Release Date Reveale!

KMZ

Hot News: Grave Digger – Updated Live Dates

KMZ

GRAVE DIGGER – Home at Last EP

SteveShield

GRAVE DIGGER – Clash of the Gods

Darkjedi

Blind Guardian, Grave Digger, Crystal Viper – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Hot News – Grave Digger: New Single

KMZ

GRAVE DIGGER – The Ballad Of Mary EP

Darkjedi

Grave Digger Interjú

Darkjedi

GRAVE DIGGER – Silent Revolution MCD

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek