Lemezismertetők

GRAVEDÄNCER – Unholy Bond

A Bathory öröksége sokkal gazdagabb, mint az egyszerű hallgató gondolná. Az első lemezük fekete rock and rollja, Venomból és Motörheadból összegyúrva még ma is meghatározó rengeteg zenekar számára. A brazil Gravedäncer is közéjük tartozik.

Vannak műfajok, amik nem a megújulásról és új utak keresésről szólnak. Elég, ha megvan a stílus iránti imádat és lelkesedés. Bizonyos szempontból nehéz, mert a megszabott keretek között kell mozogni, más szempontból könnyű, mert megvan az eszköztár, “csak” jó dalokat kell írni. Ha valaki szereti ezt a stílust, akkor az árnyalatnyi különbségeket jobban érzékeli, észreveheti, hogy a hangzás teltebb és kevésbé nyers, mint a Bathory első lemezén, viszont az énekhang erősen hasonlít az azon hallhatóhoz.

Az Unholy Bond a 2020-ban alakult Gravedäncer második demója. Négy saját szerzemény és egy Midnight feldolgozás szerepel rajta. A tagok rengeteg zenekarban fordultak meg, valószínűleg nagy underground arcok lehetnek.

A lendületes kezdés egy egyszerű riffre épülő szerzemény, bár ez a címadó és egyben a legrövidebb nóta a maga 2 percével, valahogy nem érzem meghatározónak. Szemben a második dallal, az In Crusade with Satan középtempóban fogant, Motörhead és 80-as évek heavy metalja köszön vissza. A szellős tempó nagyobb teret hagy a dallamoknak és a riffek is vaskosabbnak tűnnek, mint az előbb, köszönhetően a lassulásnak. Szerencsére a folytatás a Diabolic Possession-ban visszahozza a sebességet, a szóló is több, mint az előzőben odavetett rock and roll fricska, de azért itt is feltűnően rövid. Az utolsó saját dal a Feasting with the Dead a legdallamosabb a lemezen, ismét középtempóban hömpölyög. Zseniális, hallani kell!

A záró feldolgozás nem tartogat semmi meglepetést, visszahozza a lendületet és a szólót.

Imádom a hasonló stílusban játszó zenekarokat, a durva megszólalás, a sebesség és a rock and roll szentségtelen hármasából izgalmas, bár nem túl változatos dalok születnek. Most a Gravedäncernek sikerült ebben az alműfajban izgalmasat alkotnia, ami nyomot is hagy a hallgatóban, nem csak átfolyik rajta múló élvezetként. Remélem, eljutnak egy lemezig és remélem nem lesznek olyan (apró) változások, amik elrontják a mostani teljesítményüket. Remélem, a demó nem a lehetőségeket, hanem a koncepciót tükrözi, mert ez a maga nemében egy 10-es!

Kiadó: Helldprod Records
Kiadás éve: 2021
Stílus: Black / Speed / Thrash
Weboldal: instagram.com/gravedancer_rippingmetal

Tracklist:

  1. Unholy Bond
  2. In Crusade With Satan
  3. Diabolic Possession
  4. Feasting With The Dead
  5. Black Rock N Roll (Midnight)

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek