Lemezismertetők

GRAVEHILL – Rites Of The Pentagram / Metal Of Death

Kiadó: Ibex Moon Records

Weboldal: myspace.com/gravehill666

Kiadás éve: 2010

Stílus: Black / Death Metal

Brief sum: Gravehill is everything their contemporaries are not…brutal, ugly, unapolegetic and most importantly… uncompromising. This is a re-release of the debut album, and „Metal Of Death” EP, strongly recommended for all headbangers!

 

 

A Gravehill nevű Black/Thrash banda 2001-ben alakult a kaliforniai Anaheimben. Soraikat az a Matt Harvey erősíti, aki a legendás Exhumed gitárosa, valamint nem kisebb zenekarokban is megfordult, mint a Repulsion, Dekapitator vagy Cadaverizer. A debütáló „Practitioners of Fell Sorcery” EP-t pár év viszonylagos csend követte, a banda fel is oszlott. 2007-ben Thorgrimm dobos tagokat kerített maga köré, és újra életre keltette a bandát. Ugyanebben az évben „Metal Of Death” címmel kiadtak egy demót, majd 2008-ban ugyanezt a demót tartalmazó EP-t néhány új dallal megtoldva. 2009-ben az első nagylemez jelent meg „Rites of the Pentagram” címmel az Enucleation gondozásában, 2010-ben pedig az Ibex Moon Records jóvoltából a debütalbum és a „Metal Of Death” került kiadásra, egyetlen lemezre írva.

Nem új anyag tehát ez az újrakiadás, azonban mindenképp érdemes szót ejteni róla. A korong első felében a „Rites of the Pentagram” dalai foglalnak helyet, elsőként a címadó dal hangzik el. Gyors, sűrű és elképesztően hangulatos, old school riffek sorjáznak egymás után. A komplexitás nem a modern, ultratechnikás zenekarok értelmezésében van jelen, hanem annak a nyers erőnek a megnyilvánulásában, ami a régivágású bandákra jellemző igazán. Eszelős szólók, brutális riffek, extrém vokalizálás, ez a Gravehill receptje. Ebből a receptből pedig minőségi terméket állított elő. A „Decibel Ritual” sem hoz sok újdonságot az előzőekben elmondottakhoz képest. Olyan témák követik egymást, amelyek garantáltan főhajtásra késztetik a gyakorlott headbangereket. A „Bloodsoaked” sem hagy alább a kíméletlen gyalulással, itt is az „eszelős” jelzőt tudnám csak végtelenségig ismételgetni, de nem sok értelme volna az önismétlésnek. Itt egyébként a sokat vitatott Octagon/Requiem Bathory albumok hangulata is tetten érhető, dallamvilág tekintetében mindenképp. Testes, arányos és tiszta hangzás jellemzi a zenét, úgy, hogy közben megmarad a régisulis atmoszféra és megközelítés. A „Pissing on Your Grave” megmutatja, hogy a Gravehill nem csak a gyors tempók mestere, hiszen a lassú, rettentően súlyos megoldások tökéletes prezentációja a dal. A „Rites of the Pentagram” tehát egy ereje teljében lévő zenekar képét vetíti elénk, a játékidő első felében.

A „A Promise Made in Heresy” dallal kezdődően a „Metal Of Death” anyag három tétele kap helyet a korongon. A hangzás valamelyest szegényesebb, a hangszeres tudás és a dalok tekintetében egyáltalán nincs változás. Kicsit hiányérzetem van, mert annyira azért nem is régi anyagokról beszélünk, a beszerezhetetlenség tehát nem olyan erős indok az újrakiadásra, ha viszont már így alakult, simán megérte volna újra feljátszani/keverni az anyagokat.

Összességében, ha a zenei részt nézzük, azok számára, akik nem ismerték a Gravehill dolgait, hiánypótló lehet az album (mivel a korábbi kiadások példányszámait illetően nincsenek információim), érdemes tehát a beszerzésre, kifejezetten az old school Death és Black Metal zenék rajongóinak.

Tracklist:

1. Rites of the Pentagram
2. Decibel Ritual
3. Bloodsoaked
4. Pissing on Your Grave
5. The Luciferian Mark
6. By Scourge & Wrath
7. A Celebration of Wounds
8. Reckoning(B.E.F.S.)
9. One Million Dead & Counting
10. A Promise Made in Heresy
11. Purifier of Flesh
12. Ravager
13. Murder
14. Suicide

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Gravehill – „Death Curse” Out Tomorrow; Album Streaming In Full at New Noise Magazine

KMZ

Hot News: Gravehill’s „Open Their Throats” Now Playing at Pitchfork.com

KMZ

Hot News: Gravehill Debut „The Ascending Fire” – feat. members of Autopsy – with Decibel Magazine

KMZ

Hot News: Gravehill to Release „Death Curse” April 1 on Dark Descent Records

KMZ

Hot News: Gravehill’s Mike Abominator Takes Over the Airwaves this Weekend with Hellheim Radio

KMZ

Hot News: Gravehill Vocalist Mike Abominator To Take Over The Airwaves with Hellheim Radio

KMZ

Hot News: Gravehill To Tour With Deceased

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek