Lemezismertetők

GUTTED – Path Of A New Era Ep

Kiadó: PRC Music

Weboldal: www.gutted.hu

Kiadás éve: 2013

Stílus: Death Metal

Brief Sum: The band is yet again spot-on, they still have the potential in them, but we really want that disc.

 

Talán nem túlzok, ha azt állítom, jelen korunk legpatinásabb hazai death metal zenekara a Gutted. Az egykoron még Genocide-ként induló, majd Vespa Crabro-ként létező végül Gutted-re átnevezett csapat 1996 óta van a színtéren és vált a technikás, brutális death metal egyik prominens képviselőjévé, zászlóvivőjévé.

A több külföldi koncertet, Európa turnét és fesztivál fellépést maga mögött tudó zenekar nem tehet hányattatott sorsáról. Eddigi három lemezük, három különböző kiadó égisze alatt látott napvilágot, tagcserék is tizedelték soraikat bőven, hosszabb-rövidebb időre eltűntek, feloszlottak, újjáalakultak. Jelen, digitális formában elérhető Ep-jük egy kanadai kiadó segítségével jelent meg, remélem, teljes mellszélességgel áll ki majd Sanyiék mellett a PRC és –ahogy az Ep címe mondja- valóban egy új kor ösvényét jelenti majd ez a három felvétel. Jobban mondva egy intro és két friss szerzemény. Aktuális felállásuk amúgy a következő: Hajnali Sándor énekes és Drótos Gábor gitáros, aki a basszus- és dobtémákért is felelős. Idézem Hajnali Sanyi e-mailjét: „A 2011-es Gorezone buli után úgy döntöttünk, hogy Zsolti (Kovács Zsolt dobosról van szó) nélkül folytatjuk tovább a zenélést, csak ketten Drótival.
Nem kerestünk tagokat, az új nóták írásával voltunk elfoglalva, plusz Drótinak ott van a Tesstimony, nekem meg a Symphony Of Symbols és a Limb For A Limb. Szóval nem unatkoztunk. :). Jelenleg is ketten vagyunk, ketten írjuk az új nótákat, eddig 3 teljesen kész nóta van, de folyamatosan születnek az újabb nóták. Leszerződtünk a kanadai PRC Music-hoz, ők fogják kiadni a 4. lemezt, valamikor a következő év elején. Addig is kiadott egy digitális EP-t, amelyen két nóta és egy intro szerepel. Ezek a nóták is fent lesznek majd a lemezen, de úgy gondoltuk, hogy jó promóció lenne egy ilyen digitális EP. Ősszel már szeretnénk koncertezni, éppen a megfelelő emberek keresése zajlik. A dobos és basszusgitáros poszt úgy néz ki, hogy meg is van, reméljük, tudunk majd együtt dolgozni velük”. (Megjegyezném, Kovács Zsolt kiválása valóban érzékeny vérveszteség, az ő pótlása valóban nem egyszerű feladat, lévén toronymagasan ő a legjobb death metal dobos hazánkban). Őszintén megmondom, a csapat elfogult, feltétlen híve vagyok a ’96-os Grinding demo óta, Hajnali Sanyi az egyik legszimpatikusabb hazai frontember, ergo az Ep meghallgatás nélkül indult 10 pontról, meghallgatás után pedig egyértelműen nyomtam ki a maximális pontszámot. Noha az Ep egy új kor ösvényéről szól, megnyugtatok mindenkit, a Gutted táborban nem változott semmi sem. Véleményem szerint mindhárom korong egybegyúrásának következtében születtek a nóták. A hangulatos Intro: Chaos Of Beginning után becsapódó Cosmos Of Humans-t a Nile ihlette, a letaglózó, gyilkos erő, a bizarr harmóniák és gitártémák ezt bizonyítják. A Fades Away-ben a Mankind Carries The Seeds Of Hell-en itt-ott előforduló szaggatott (modern) témák, groove-ok és az első két album gyorsasága ad egymásnak randevút. Nem szégyen leírni, hogy a nóták dobgép segítségével kerültek felvételre, a lemezen már hús-vér ütős fog játszani. Hajnali Sanyi Glen Benton-t idéző letisztult, érthető hörgéssel tolmácsolja a szerzeményeket, nyoma sincs a korai évekre jellemző mormogásnak, visításnak.

A banda ezúttal sem hibázott, a potenciál továbbra is megvan bennük, csak már jönne az a kibaszott lemez.

Tracklist:

1. Intro: Chaos of Beginning
2. Cosmos of Humans
3. Fades Away

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek