Lemezismertetők

GWEN STACY – Life I Know

Kiadó: Ferret Music

Weboldal: myspace.com/gwenstacy

Kiadás éve: 2008

Stílus: Experimental / Hardcore / Christian

 

 

 

 

A Gwen Stacy 2004-ben alakult Indianapolisban. A zenekarból mindenki ott él, s bevallásuk szerint ez egy nagyon jó dolog, mert egyértelművé válik, hogy meg van a mindennapi kontakt a zenekaron belül, s ettől válik erőssé a formáció. Egy demo anyagot tudott felmutatni a keresztény üzeneteket, pozitív világnézetet sugalló banda, s most már a kezünkben tarthatjuk a debütáló lemezt. Nagyon fontos helyet foglal el a zenekarnál az üzenet, amitől erős lesz ez a hardcore/modern metál egyveleg. Ami biztos, hogy ez az ő évük lehet, mert ha élőben is visszaadja a négyes ezt az érzést, akkor nem fogunk rájuk panaszkodni. Maga a zene, mint mondtam, alapból hardcore/metál, amiben groove-os modern témák vannak, de nem maradhatnak ki természetesen a dallamok sem. Az összkép mindenképp jó, koncerteken nagyot durranhatnak ezek a számok.

Miután a szövegeket is hozzánézzük a zenéhez, akkor jobban oda tud vágni az összkép, főleg, ha tudod, miről van szó. Az, hogy milyen zenekarok hatottak a srácok zenéjére nem lehetne egyértelműen megmondani. Természetesen a keresztény screamo / metál / noise bandák stílusai alapok ebben a muzsikában. Nem világmegváltó a stílusuk, de nem is ez a lényeg, mert tele van érzésekkel és remek számokkal. Sokszor eléggé “elparasztul” a zene, de vannak kifejezetten slágeres betétek is. Már az első számba feltűnik az emészthetőség képe, de azért nem kímélnek senkit sem a srácok. Tény, hogy pozitívak a szövegek, de tele vannak energiával, s attól még rendesen arcba vág téged. Nem gyors a zene, inkább komplexebb, középtempósabb.

Sokszori hallgatás után meg tudnak maradni a fejedben a témák, mert azért vannak mosh részek is, amelyekre tudsz boogiezni, illetve nem hanyagolhatóak el a számok minősége sem. Persze ezt egyszerűen le lehetne tudni, hogy keresztény metal / hc banda, de az, hogy keresztény, az abszolút egy pozitív életérzést próbál adni a hallgatónak, s nem arra próbál sarkalni, hogy szektásodj be. Nyílván azért vannak célzások arra, hogy Isten szerepe mennyire lényeges az életükben, életünkben, de nem kell a metálos / hc -s arcoknak megijedni ettől a tényezőtől, hogy Christian bandáról van szó.

Aki csak alapból berakja, az is remekül érezheti magát a lemez hallgatása közben. A számok szerkezete egyébként érdekes, mert egyszerűbbnek hangzik a zene, de nem mindegyik tétel bír azzal a jellemzővel, hogy egyből be akarja lopni magát a szívedbe, agyadba, mert elég sok monoton rész van benne, amit többször érdemes meghallgatni. Azután már élvezhető az összkép. Bizonyos részeknél remekül alkalmazzák a disszonáns témákat is, ahol eléggé súlyos töltetet ad a zene. Az IF we live… c. szám egyértelműen a koncertbéli megőrülés egyik középponti száma lehet, mert kellő felvezetéssel és őrült dallammal operál a banda.

Azért nem kell megijedni, emészthető a zene, csak aki még először hall ilyet, annak többszöri hallgatás után tuti be fog jönni az amcsi arcok zenéje. Szóval, végezetül meg kell állapítani, hogy nem egy újdonság, amit leraktak zeneileg az asztalra, de remek, mozgásra bíró tételek sorakoznak fel egymás mellett, amihez remek szövegek kapcsolódnak, ezzel is kifejezve a zene érzését. Bizonyára sokan fel fogtok majd figyelni a Gwen Stacy nevére, Ám, ha nem is nálunk, de azért nagy figyelmet fognak majd kapni szerintem.

Tracklist:

1. The path of certainty
2. I was born with two first names
3. Challenger PT 2
4. If we live right, we can’t die wrong
5. What will happen If hit enter
6. The fear in your eyes
7. Playing god is playing for keeps
8. Falling from the fence
9. Sleeping int he train yard
10. Gone fishing. See you in a year
11. Paved gold with good intentions
12. I’ll splatter you like Jackson Pollock

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek