Lemezismertetők

GWYDION – Thirteen

Hosszú ideje nem hallgattam igazi, hamisítatlan viking-folk-metal anyagot. Őszintén szólva nem volt rá igényem, meg az utóbbi időben szerencsére megszaporodtak az egyéb stílusokban alkotó bandák ígéretes, és tényleg jól teljesítő, friss albumai. Viszont elérkezett az idő, hogy a sisakomat a fejemre húzzam, a harci bárdomat, pajzsomat magamhoz véve csatába induljak. Vagy legalábbis megkapjam ennek a maximális illúzióját.

Az, hogy éppen a Gwydion került terítékre, a véletlennek köszönhető. Bár a luzitánok már a kilencvenes évek közepe óta „űzik az ipart”, még nem volt szerencsém hozzájuk. Három nagylemezt követően némi szünet után, 2018 nyarán jelent meg a Thirteen. Tehát a lemezcím nem a sorlemezek számára utal, bár idő lett volna rá…

A filmzenés hangulatkeltéssel történő indítás, majd a 793 című dal néhány percig felültetett: hittem, hogy jól fogok szórakozni, a fentebb említett illúzió kezdett kibontakozni. De mielőtt hosszabban belemerültem volna az ősi csaták megidézésbe, a máz villámgyorsan lekopott. Az elején még speciális, konkrét dalra szabott éneknek gondolt megvalósítás tovább folytatódott számról számra.

Még ha sikerült is emlékezetesnek titulálható hangszeres pillanatokat alkotni, akkor a vokál totál elrontja, megalázza a szerzeményt. Fogalmam sincs, honnan jött az ötlet ehhez a stílusidegen effekthez, ami végigvonul az egész albumon. De a szintetizátor által keltett epikusság is sokszor megmosolyogtató, egyes dalokban kifejezetten gagyi témákat vonultat fel. Még az sem érdekelne, ha számok csak csupán lerágott csontok lennének, de a szóló ének ezzel a stúdió-filterrel borzalmas.

Háromszor rágtam át magam az anyagon, szóval megvolt a jóindulat, nem csípőből értékelem az alkotást, de… Hiába a páncél és a pajzs ez bizony elvérzik.

Brief sum: In this style we can found much more great and enjoyable songs in the world.


Kiadó: Ultraje
Kiadás éve: 2018 
Stílus: Folk / Viking Metal
Weboldal: http://www.gwydion.org

Tracklist:

 1. Heathen
 2. 793
 3. Balverk Warfare
 4. Strength Remains
 5. King’s Last Breath
 6. Revenge
 7. Under Siege
 8. Shield Maiden’s Cry
 9. Thirteen Days
 10. Oh Land of Ours – Al Andaluz
 11. Voyage
 12. Allah’s Tagides

Pontszám: 5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek