Lemezismertetők

H.A.R.D. – Traveler

hard_travellerKiadó: Hammer Records

Weboldal: www.hardzenekar.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Hard Rock

 

 

 

Érdekes vállalkozásba kezdett a Hard zenekar. Nem elsőként és nem is utolsóként úgy döntöttek, hogy szerencsét próbálnak magyar nyelvterületeken kívül is. Eddigi kiadványaikból best of jelleggel készítettek egy albumot angolul, mellyel Európa hard rock-kedvelőit céloznák meg. Mivel az esetlegesen várható külföldi extra elfoglaltságokat – színházi és egyéb munkái miatt – Kalapács Józsi nem tudta vállalni, énekesnek felkérték a korábban többek között már a Wendigoban is bizonyított BZ-t, azaz Bátky-Valentin Zoltánt, akit már több fórumon, interjúban dicsértek hangi adottságai és a Hard albumokon is hallható kiváló vokális teljesítménye miatt.

Amikor meghallottam, hogy Zoli fog énekelni a Hardban, igencsak megnőtt az érdeklődésem a csapat és főleg az új kiadvány iránt. Nem mintha megkérdőjelezném Józsi hangját, kvalitásait vagy zenéjük fülbemászó dallamait és egyéb erényeit, de Zoli nagy kedvencem s szerintem világszínvonalú hangja és magabiztos angolja megkérdőjelezhetetlen választás. Érdeklődésem pedig azért is tudott nagyot nőni, mert sajnos a dalok magyar szövegeivel nem igazán vagyok kibékülve. Némelyik elkoptatottnak tűnik, és a forma sem mindig meggyőző. Tudom, hogy angolul is lehet banális szövegeket írni, de azok mégsem olyan zavaróak, így abban bíztam, hogy könnyebben és nagyobb barátságba kerülhetek a Traveler dalaival. Nem kellett csalódnom.

A hangzás bár nem bombasztikus, teljesen rendben van. Arányos, minden hangszer hallható, még a basszus is szépen röfög. Talán csak a billentyű tűnik el, olvad be időnként a zenébe s esetleg a gitár is szólhatna harapósabban pár helyen, ahol a zene megkívánná.

A dalok jók, de így, hogy egyfajta válogatás albumról van szó, ennek így is kell lennie. Nem bonyolódnék részletes elemzésbe, a magyar verziókról már úgyis mindenkinek saját véleménye van. Kiemelni se nagyon akarok egy dalt se, de a Voices szövege mellett, mely tisztelgés a világ igazán nagy rock torkai előtt, nem lehet szó nélkül elmenni. Már csak azért sem, mert elképesztően együtt van a szöveg, a zene és BZ éneke.

Azt is le kell még írnom, hogy a valamelyest már agyamba rögzült klipes nóták, a számomra negatív szövegi visszacsatolások miatt kicsit nehezebben értek be, mint kevésbé ismert, kevesebbet hallott társaik, de végül eltűnt minden korábbról maradt érzetem, s most már úgy tudom egészében élvezni a lemezt, ahogy van. Megemlíteném még Mr. Csillik dallamgazdag, érzésteli gitárjátékát, mely nélkül biztosan sivárabb lenne a Hard zenéje.
Ízléses, melodikus, régisulis hard rock: H.A.R.D.
Piacképes.

Tracklist:

1. Forever Hard
2. Rock Is My Name
3. Stay
4. Troublemaker
5. Traveler
6. Voices
7. Two Hearts
8. Dreamworld
9. Live for Tomorrow
10. Call Of The Wild
11. Light The Flame
12. Time To Change

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Jeff Scott Soto, H.A.R.D., Snakebite – Koncertbeszámoló

Cosmicantagonist

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek