Lemezismertetők

HAMMERFALL – (r)Evolution

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.hammerfall.net

Kiadás éve: 2014

Stílus: Heavy / Power

Brief Sum: Rock is not dead! The band does what they know best but not in a dusty, fatigued, repetitive way, rather from heart, deserving for a power metal release in 2014.

 

 

Bizonyára sokan ismerik az idén szeptemberben közzétett, Gene Simmons által kifejtett nézetet a rock haláláról. Enyhén szólva is felháborítónak tartom, ha olyan valaki nyilatkozik így, akinek nem csak a riportot készítő fiacskája, de még az ő unokája is vígan meg fog élni szimplán a Kiss jogdíjaiból, s akkor még nem említettem a Simmons (Demon) bólogató babákat és egyéb kacatokat. Több mint harminc éve vagyok Kiss rajongó, de ez a hiteltelen, képmutató magatartás rendesen kiverte nálam a biztosítékot. Attól, hogy világszerte olyan természetességgel megy a zenei letöltés, mint, hogy reggel lefőzöd magadnak a kávét, még nem kell semminek (és senkinek) sem a sírját ásni. Tény, hogy millió eurókat, dollárokat elvesz a zeneipar költségvetéséből, de régen is másoltak kazettákat, CD-ket. Sok-sok fanatikus a mai napig megveszi a kedvence anyagát, nem ritkán méregdrága bakelit formátumban… Ja, még valami: nem csak a rockzenét és a heavy metalt töltögetik tömegével lefelé a netről. Érdekes, még soha nem hallottam, hogy Madonna vagy Beyonce hisztizve kifakadt volna az állapotok miatt.

És, hogy alátámasszam a bevetőmben írtakat, dicséretes (és jelen esetben dicsőséges) példával szolgáljak, álljon itt (sziklaszilárdan) a Hammerfall legfrissebb lemezének ismertetője. Megjelenését követően a svéd charton természetesen az első helyen nyitott, de az amerikai, a német, a cseh, és a svájci listákon is az első öt között szerepelt. A Mahasz listán sem rossz a tizenötödik helyezés. Persze, mert biztos Hammerfall-t nem szoktak illegálisan letölteni… De hagyjuk a warezolást, a torrentezést, nézzük meg, hogy amikor a Hammerfall-os srácok olyan címet adnak egy nótának, sőt magának a lemeznek, hogy (r)Evolution, akkor mennyire halott a rockzene.

Oscar Dronjakék a legutóbbi, vírussal, zombikkal fertőzött albumuk idején valószínű, hogy túl sok The Walking Dead-et néztek, s ennek köszönhetően lett olyan, amilyen az Infected. Szerencsére a Pokolgép klasszikusa segített fénypontról is gondoskodni, meg úgy általában sem felejtettek el zenélni, csak egy kicsit trendibb témakört vállaltak fel. Szóval egy ilyen kis „fiaskó” után nem csoda, hogy az új album kapcsán felületes belehallgatás után is már olyan vélemények születnek, hogy a Hammerfall újra a régi, visszatértek a gyökerekhez. Én, aki eddig immár közel harminc alkalommal hallgattam végig a (r)Evolution-t, csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. De annyit hozzátennék, hogy a zenekar teszi azt, amihez a legjobban ért, azonban nem porosan, megfáradtan, önismétlően teszi, hanem méltón egy 2014-es power metal kiadványhoz.

Erő, lendület, őszinteség és rengeteg felejthetetlen melódia alapozza meg az új lemez sikerét. Aki csak egy kicsit is vevő a tiszta rockzenére és nem bánja, hogy mellőzve vannak szélsőséges elemek, annak felemelő pillanatokban gazdag közel ötven percben lesz része. Joacim idén újra bebizonyítja, hogy elővételi joggal bír a metal vokalisták ama acéltrónjára. Oscar pedig ezúttal sem fér a bőrében, griff háton, hatalmas mjölnirrel akarja meghódítani a világot. Legalábbis képzeletben, mert a keze gitárral van tele és azokat nem fél használni. Pontus szólói sem kismiskák, megkoronázzák a dalokat, nem időkitöltés céljából szerepelnek a szerzeményekben. Ezek után csoda, ha az ember napközben, távol minden audio eszköztől, azon kapja magát, hogy egy friss Hammerfall dalt dúdolgat magában? Nem lettem volna a srácok helyében, amikor az EP anyag kiválasztása előtt álltak. Ennyire erős lemezről melyiket emeljem ki? Melyik képviseli leginkább az új albumot? De jól van ez így. Inkább ez legyen a dilemma, mint hogy a marketing-osztálynak kelljen vért izzadni, hogy milyen hazug mézesmadzagot ragasszanak egy új lemez beharangozójának.

Nos, halott a rockzene? Mr. Simmons javasolnám, hogy hallgasson Hammerfall-t…

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Hector’s Hymn
2. (r)Evolution
3. Bushido
4. Live Life Loud
5. Ex Inferis
6. We Won’t Back Down
7. Winter Is Coming
8. Origins
9. Tainted Metal
10. Evil Incarnate
11. Wildfire
12. Demonized (Bonus)


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Helloween, Hammerfall – Koncertbeszámoló

bönin

Hammerfall – készülhetünk a 2020-as turnéra

KMZ

Hammerfall – Decemberben Budapestre is visszatérnek

KMZ

HammerFall – Problémák

KMZ

Hammerfall – Hector’s Hymn (Official video)

KMZ

Hot News: Hammerfall – First »(r)Evolution« online trailer revealed!

KMZ

Hot News: Hammerfall – First Single ‘Bushido’ comes in July!

KMZ

Hot News: Hammerfall – »(r)Evolution« is near!

KMZ

Hot News: Hammerfall – The Templars return in force in 2014!

KMZ

Hot News: Hammerfall – Joacim Cans Confirmed For Swedish „Rock Of Ages“!

KMZ

Hot News: HammerFall – “HammerFall“ Live Video Clip + Free Download!

KMZ

Hot News: HammerFall – “Threshold“ Live Video Clip + Free Download!

KMZ

Hot News: Hammerfall – Gates of Dalhalla – 2nd Video Trailer Online!

KMZ

Hot News: Hammerfall – Gates Of Dalhalla – New Trailer Online!

KMZ

Hot News: HammerFall – Gates Of Dalhalla – Live DVD/2CD, Blue-Ray/2CD

KMZ

Hot News: Hammerfall – Taking 2013 Off!

KMZ

HammerFall,Vicious Rumors – Koncertbeszámoló

Cosmicantagonist

HammerFall, Vicious Rumors, Amaranthe, Death Destruction – Koncertbeszámoló

Darkjedi

HammerFall koncert Budapesten

KMZ

Hot News – HammerFall: Announce Special Guests For Their Tour

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek