Lemezismertetők

HAMVAK – Maelstrom Of Abhorrent Incantations

Már a rendkívül elgondolkodtató és részletgazdag borítóra pillantva sejteni lehet, hogy milyen zenét rejt eme korong – hozzá teszem, aki jártas e témában, az előnyt élvez. Meg is jegyeztem magamban, hogy erről az albumról mindenképpen írni fogok. A Hamvak, mely egyenlő a multi-instrumentalista D, azaz Vadkerti-Tóth Dávid személyével, idáig egy demóval és recenziónk tárgyával, a Maelstrom Of Abhorrent Incantations debüttel rendelkezik. A szemfülesebb és a hazai undergroundban jártasabb hallgatók már biztos, hogy találkozhattak vele olyan formációkban, mint az ambient / black metal Solus vagy a tradicionálisabb OSBM vonalat képviselő Earth Plage. A Hamvak entitása viszont a sötét dimenziókból előtörő death metal szentségtelen oltárán mutat be áldozatot és nem is akárhogyan. Mellékesen megjegyeznem, hogy ez a projekt a Solus paradigmaváltáson átesett folytatásának tekinthető, ahol merőben más aspektusban tárul elénk Dávid világa, s melynek ugyanúgy elengedhetetlen része az atmoszféra.

6 számot hallhatunk a Maelstrom Of Abhorrent Incantations közel 40 percében, full ideális játékidővel, mely 12 inches vinyl kiadványhoz pont passzol. Bevallom őszintén a 2017-es demót nem hallgattam rongyosra, csak elraktároztam magamban, hogy: „oké, nekem szimpatikus az irányvonal, van benne feeling, a hipnotikus részek eléggé szétviszik az embert” aztán valahogy feledésbe merült a dolog. A debüt végül 2022 év végén materializálódott teljes éteri valójában és azt kell, hogy mondjam bőven megérte rá ennyit várni.

A rövid intro után elementáris erővel támad ránk az Arrows Of Vengeance, simán rávágtam volna, hogy ez külföldi produktum, ugyanis ehhez hasonló, káprázatosan obskúrus abominációkat az Odium Nostrum csatornán szoktam felfedezni. A hangzás sűrű fekete masszaként ölel körbe; kellett némi idő mire átálltam erre a frekvenciára, de vájtfülű műélvezőként tudom, hogy az ilyen szellemet és lelket egyaránt ápoló borzalomhoz türelem és idő kell. És persze megszállottság mindkét oldal részéről. Az infóim alapján ez egy koncepcionálisnak mondható lemez, melyet áthat a féktelen őrület: egy tudatosan irányított muzikális téboly és az okkult mágia misztériuma, melyet az alkotó individuumán keresztül csodálhatunk – szemlélhetünk. Micsoda szerencse, hogy ezt a Maelstrom Of Abhorrent Incantations képében manifesztálták s megmutatják nekünk – kár lett volna egy ekkora szörnyeteget idáig benn tartani és tovább nevelgetni. Az elsőtől az utolsó hangig, a morbid death metal asztrális köntösébe bújtatott varázslata ez; eme baljóslóan zord stílus, összes trükkjével / védjegyével együtt. A formula kiválóan működik: sokszori nekifutásra bújnak elő az egyéni megoldások, hallatszódnak ki jobban a témák, főleg gitár-riffek terén erős az anyag. Néhol egészen bizarr éllel rendelkeznek Dávid gitártémái. Néhol pedig egészen klausztrofób a hangulat. A zakatoló / pusztító death blast-tól kezdve az ólom-doom death sulykolásig terjed a fegyverskála, melyet jellegzetesen sötét atmoszféra leng át. többnyire a szélvészgyors tempók dominálnak, de nem süllyed értelmezhetetlen katyvaszba ez a szerkesztett „káosz”. Igenis jól felépített és kigondolt számszerkezetek jellemzik az Gyűlöletes Varázsigék Örvényét. Ennek belső magjában, ahol a kozmikus vihar szeme van, a black metal ősi tüze ég – és ez tagadhatatlan. Nincs üresjárat, nincs gyenge pillanat. A vokálok zöme brutális mély hörgés, illik ehhez az ördögi miliőhöz. A lemez sajátossága az erőteljes identitásában rejlik, nem gondoltam volna, hogy a demo után, egy ennyire kiforrott és komplex anyagot fogok hallani. Le a kalappal a Dávid előtt, érezhetően szintet lépett ezzel. Az olyan számok, mint a Storming Abhorrent Forces és a Rite Of Eradication nálam viszik a prímet, de többi trackben is iszonyat kraft van.

Pár szót a hangzásról: számomra módfelett kielégítő, amit hallok, talán az egész dob soundot jobban az előtérbe toltam volna a vokálok helyett (vagy az énekből visszább kicsit), de ez csak személyes meglátás részemről, a zene élvezhetőségéből ez nem vesz el fikarcnyit sem. Az arányok / balanszok jók, a gitár és basszusmunka elég barbár, sőt a Savage Blasphemous Incantation című dalban kis hazánk egyik ügyes-kezű bárdistája, Hanyi Tibor alias Disguster láncfűrészelget, akit olyan hullagőzös bandákból ismerhetünk, mint a Rothadás, Cryptworm vagy a Coffinborn, csak hogy pár nevet említsek. Gondolom, a műfaj szerelmesei előtt ezek nem csengenek ismeretlenül. A másik dolog, ami még nagyon tetszik a lemezben, hogy sok, számomra fontos csapat hatását véltem felfedezni benne. Az ősklasszik Morbid Angel biztosan (bizonyos részeknél Hate Eternal), de egy Dead Congregation és helyenként Portal is ott lappang a Hamvak jelenkori audio-testében. Valami olyan frissességű dologra kell gondolni, mint amit a Fossilization hozott össze a He Whose Name Was Long Forgotten EP-n, Dávid is hasonló úton jár az önmegvalósításban. Ha magát a stílust nem újítja / nem reformálja meg teljes valójában (nem is kell szerintem) a Maelstrom Of Abhorrent Incantations a maga nemében igenis egy erős személyi jegyekkel / gondolatokkal rendelkező súlyos és sötét death metal anyag, s mint ilyen, a hazai underground színtérből szépen kiemelkedik.

Az album szimbolikus borítóját még nem is említettem: igényes és aprólékos munka, egy kozmikus örvényt ábrázol, ahol egy fekete lyuk épp magába szippantja az univerzumot. Vagy épp a Splendor Niger Solis születését láthatjuk… Jó kérdés. Biztos vagyok benne, hogy a szövegeket és a bookletet tanulmányozva kiderül erről pár érdekes dolog, a lényeg, hogy remekül illik a zenéhez. Kissé engem a lengyel csodabogár Zbigniew M. Bielak illusztrációira emlékeztet, de a Hamvak frontborítót hazánk egyik tehetséges grafikusának, a Grafit és Hamu név alatt alkotó művészúrnak köszönhetjük. A logó is kapott egy király vérfrissítést, mely ismét Size Pathologos keze munkáját dicséri. Amilyen a külcsín, olyan a belbecs.

Mit is mondhatnék még? Számomra szenzációs ez a korong, mely egyelőre csak CD-n jelent meg a Morbid Chapel Records és a Rotten Tomb Records égisze alatt, illetve a szokásos digitális platformokon, s mint írtam, egy ilyen lemez bizony 12 inches vinyl formátumért kiállt, abszolút megérdemelten.

Kiadó: Morbid Chapel Records / Rotten Tomb Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Death Metal
Webfacebook.com/hamvak

Tracklist:

  1. Arrows Of Vengeance
  2. Impetuous Warfare
  3. Storming Abhorrent Forces
  4. Savage Blasphemous Incantation
  5. Rite Of Eradication
  6. The Glorious Return Of Death

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek