Lemezismertetők

HATE MANIFESTO – ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ (Apostate)

Hate Manifesto Cover231118

A görög black/death háborús gépezet, a kegyetlen dalszövegeiről ismert Hate Manifesto kicsit midig külön utas volt a metalszcénán belül, de második albumukkal, az Αποστατης-val, ami az erőszak és hatalom ügyes elsajátítással összefűzött keveréke, végre most magára talált.

A címéhez hűen iszonyatos súlyossággal nehezedik ránk a zene és a dalszöveg, ugyanis az Αποστατης dalszövegei éppoly sivárok és nihilisták, mint maga a zene. A duó – Μarios K. (itt W.S.P.) gitárok, basszus, vokál és Simon Schilling (itt Bloodhammer) dobok – az emberiség hanyatlásáról, a gyűlöletről, a halálról és háborúról énekel. A szimbolista, pontosabban neoklasszicista stílusú szobrot ábrázoló szürke borító tökéletesen illeszkedik ehhez a fajta militáns, sötét művészi önkifejezéshez. Tehát nem éppen felemelő cucc, de pont annyira őszinte és erőteljes, amennyire egy ilyen albumtól elvárható.

A világ koporsójába a csapat ezúttal nyolc rozsdás szöget ver. Az Inauguration of Triumphal Ascension egy különleges, introszerű felvezető; a katonás dobok, illetve a keservesen nyögdécselő riffek miatt műfajilag akár a matrial industrial körébe is sorolható. Világunk omladozó falainak 35 percig tartó ostroma tulajdonképpen az Extinction Ordained-el veszi kezdetét. Innentől ugyanis a kaotikus, egyben megrögzött hangzásé a terep. W.S.P. elgyötört death metal vokálja alatt a dobok monoton kattogása, valamint a ciklonszerű gitárok a végtelennek tűnő háború megfeketedett légkörét, egyúttal borzasztó harcizaját elevenítik föl. A blastbeatek és a dupla rúgások a cinekkel megtámogatva pedig olyan acélzivatart zúdítanak ránk, amelyben régóta nem lehetett részünk. Erre és a további tételekre egyaránt igaz, hogy a ritmusszekcióé a főszerep, s érzékelhető benne a dinamika változásának minden mozzanata. A Poison Infliction folytatja a géppuskaként kattogó szélsebes dobolást, amire talán csak a Marduk sorait is erősítő Bloodhammer képes. A vadság és a nyers erő egyszeriben szinte tapinthatóvá lesz, amint a Miltiadis Karaiskos által komponált szólók (ő írta és játszotta fel az Αποστατης összes szólóját) is felcsendülnek. Mintha az Etna láváját próbálnák oltani, miközben valójában forrósítják a levegőt. Mindezen felül, a piszkos, death metalos énekhang csak megerősíti a közvetlen jelenlét létfontosságú hatását.

Nem lehet okunk panaszra, mivel ezeknek a daloknak némelyike nagyon közel áll ahhoz, hogy a brutalitás és az őrület tökéletes szintézise legyen, különösen az olyanok esetében, mint a soron következő Purging the Seeds of Pestilence vagy a Sworn to Hatred, amelyek a produkció legpusztítóbb, egyben leginkább kompromisszummentes részei. Emez két, haragtól és blaszfémiától fűtött tétel ráadásul nemcsak a dobok, hanem a mélyebb gitárrétegek, illetve a vágtató ritmikus pulzusával egyaránt nagyon emlékeztetnek egyik-másik svéd előfutár hangzására, ami a görög szintér gyakran lecsupaszított megszólalásához képest a felvételek tisztaságát tekintve szintén szokatlan minőségi ugrás.

Az ehhez hasonló őszi napok ideálisak arra, hogy hangszórónkból a hangos erőszak sűrítményét indítsuk el, kihívás elé állítva az esőt és a szelet, amelyek azzal fenyegetnek, hogy gondolatainkat a depresszió felé hajlítják. És bizony, ha meghallod a Decimation Order éles riffelésének szélcsatornáját, figyelmed szinte azonnal valamelyik háborús konfliktusra terelődik majd. A szólók ugyan lehetnének valamivel hosszabbak, de nyilván ez káros hatással lett volna a tombolásra, hiszen így a dobok lüktetése fölött egy tömegbelőtt rövid sorozat érzetét keltik. Ólomnehéz darab a harckocsi erejével rohamozó Deconstructing the Assemblage of Deception is, aminek a húrjaiban messziről érzek némi korai Immolation hatást. Egyébiránt egy újabb szám, amit jéghideg robbantásos ütemeivel maximális hatásra és hatékony ölőerőre terveztek. A Chains of the Oppressor pt. II kapta a zárótétel szerepét, ellenben pihenési pontokat ez sem tartalmaz, hacsak bizonyos gitárszólókat nem tekintünk nyugodtabbnak. Mindenesetre a rejtélyes Conqueror Warfrost Armageddon vendégénekes teljesítménye előtt le a kalappal. Az eddigiekhez hasonlóan mély és fáradságos, míg a dob folyamatosan dübörgő ágyúlövés.

Hála David Brudent hangmérnöki tehetségének, az Αποστατης rideg, agresszív és könyörtelen. Itt nincs helye romantikának vagy spirituális finomításnak. A háború, a rombolás, a halál a törvény! Ennek megfelelően az album hozza a tőle elvárható, pörgős és hajthatatlan zenét, ráadásul egyedülálló precizitással. Átlagon felüli kiadvány, ami maximum pontszámot érdemel!

Kiadó: Helter Skelter Productions / Regain Records
Kiadás éve: 2023
Stílus: Black / Death
Web: facebook.com/HateManifestoHorde

Tracklist:

  1. Inauguration of Triumphal Ascension
  2. Extinction Ordained
  3. Poison Infliction
  4. Purging the Seeds of Pestilence
  5. Sworn to Hatred
  6. Decimation Order
  7. Deconstructing the Assemblage of Deception
  8. Chains of the Oppressor pt. II

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek