Lemezismertetők

HAYSTACK – The Sacrifice

BRIEF SUM: The Swedish trio (Ulf ‘Uffe’ Cederlund – vocals/guitar, Jonas Lundberg – drums, Patrik Thorngren – bass) have thrilled Power Noise Rock fans this year with some great material. The songs on the new album sounded pretty ‘dirty’, but that doesn’t hurt the quality, for me, the highest score on Haystack: „The Sacrifice” LP.

Az Entombed gitárosa, Ulf ’Uffe’ Cederlund még 1994-ben alapította meg a Haystack-et, amikor a legendás svéd csapat az Unsane-nel turnézott Észak-Amerikában. Ami a Haystack stílusát illeti, Uffe Power Noise Rock-ként definiálta az általa létrehozott trió zenéjét. Néhány tagcsere bekövetkezte után kialakult egy stabil felállás, Uffe énekes/gitáros mellé felsorakozott Jonas Lundberg (A-Bombs, The Maggots) dobos és Johan Blomqvist (Backyard Babies) basszeros. A trió két nagylemezt is rögzített a 90-es években: „Right at You” (1996, Outside Society Records), „Slave Me” (1998, Threeman Recordings / Music For Nations). 1998-ban Johan Blomqvist kiszállt a csapatból, hogy teljes erejével a Backyard Babies-re koncentrálhasson, Uffe pedig az Entombed-nak szentelte az idejét, így a Haystack majd két évtizedig passzivitásra ítéltetett. 2017-ben Cederlund és Lundberg elhatározták, hogy folytatják a zenekart, egy évvel később pedig basszusgitárosnak megnyerték azt a Patrik Thorngren-t, akivel Uffe már az Alpha Safari nevezetű bandában is együtt játszott. Miután megszilárdult a Haystack felállása, a csapat fellépett Stockholmban, hogy tudassa, újra beindult a gépezet, továbbá a svéd zenészek nekiláttak az új anyag írásának. Leírásuk szerint igyekeztek a spontaneitásra és a gyorsaságra fektetni a hangsúlyt az új nagylemeznél, csupán négy napot vett igénybe a felvétel és a keverés, de a megszólaláson abszolúte nem hallatszik, hogy összecsapták volna a nótákat, hiszen minden hangszer és Uffe énekhangja megfelelően szól.

„The Sacrifice” címmel adták ki a legújabb munkájukat, mely kilenc saját számból és egy Dead Can Dance feldolgozásból („Mesmerism”) áll, a játékidő majdnem 34 percet tesz ki. The Dogma Repertory Institute / Threeman Recordings jelentette meg egyébként a banda harmadik teljes hanghordozóját idén október 25-én, s érdekességként megjegyezném, hogy a Threeman Recordings főnöke Uffe régi társa, az Entombed-os Alex Hellid. Nos, ahogy már fentebb említettem, a Haystack Power Noise Rock-ban utazik, s ennek megfelelően a dalok átlagban három perc körül mozognak, valamint középtempóban lettek jobbára megírva, megfelelően piszkos garázsos hangulatban előadva, s ahogy említettem, mindez nem megy a minőség rovására. Cederlund jellegzetes riffjei rögvest felismerhetőek, az énekhangja is remekül passzol a szerzeményekhez, s akinek bejött annak idején az Entombed: „Same Difference” albuma, véleményem szerint nagyon gyorsan megkedveli a Haystack muzsikáját. Mindent egybevetve 10-esre értékelem az igyekezetüket, s remélhetőleg hamarosan újra hallok majd felőlük.

Kedvenc dalok: Enveloped In Darkness, Liquidate, Falling Through

Kiadó: Threeman Recordings
Kiadás éve: 2019
Stílus: Stoner Metal / Punk
Weboldal: https://www.facebook.com/Haystacktrio/

Tracklist:

  1. I’ve Seen Things
  2. Knowing
  3. Enveloped In Darkness
  4. Liquidate
  5. The Sacrifice
  6. Falling Through
  7. Alone
  8. Nut
  9. Take It Home
  10. Mesmerism (Dead Can Dance cover)

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek