Lemezismertetők

HAZY HAMLET – Full Throttle

Kiadó: Arthorium Records

Weboldal: www.hazyhamlet.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Heavy Metal

Brief Sum: My score may seem a bit strange, as this is a strong copy of the past. Still, I feel that it can show the way to several metal bands that went astray, that you just need to go forward bravely and do metal without any frippery. This album reminded me of all the excitement and atmosphere that got me into the world of metal in the first place. Although since then I have drifted to several of its genres, but I haven’t forgotten where it all started. We get all this from Hazy Hamlet in the form of an impulsive pounding without any dullness, intertwined by memorable songs to which a beer goes just as fine as some headbanging.

A brazil Hazy Hamlet már második lemezével örvendezteti meg a klasszikus heavy metal rajongóit. Számomra nagy jelentőségű a csapat, hiszen első lemeze a Forging Metal, amit a véletlen osztott rám, volt a beugróm a Kronos Mortus soraiba. Így mikor megláttam, hogy új albummal jelentkeznek, gondoltam, lecsapok rá.

Sok ismerős motívum lelhető fel a lemez kapcsán, kezdjük is a borítóval, ami ismét Celso Mathias munkája. Koncepció váltás nem történt, hiszem az új festményen megtaláljuk ugyanazokat a figurákat, mint a régin. Annó a Maiden lemezborítokon, itt is el lehet kalandozni a látványon. Ismét Odin van a középpontban, amint egy motoron száguld a koponyaúton. A motor akár lehet a 8 lábú ló, Szleipnir modern megfelelője. Feltűnik még a félig eltemetett üllő és kard, valamint a két holló Hugin és Munin. Ismét egyben a koncepció!

A Teljes gázzal cím nem véletlen, egy hatalmas lendülettel és életkedvvel megáldott csapatot hallhatunk. A megszólalás megfelel a modern kor követelményeinek, minden hangszer szépen a helyén van. Külön kiemelem a basszusgitárt, ami nem bújik meg a hangképben, hanem hallhatóan ott röfög a dalokban. Mindezen dolgok ellenére pár másodperc után tudjuk, hogy itt bizony hagyománytisztelő klasszikus heavy metalról van szó. Nekem többnyire európai (Maiden, Priest), főképp német csapatok (Accept, Grave Digger) ugranak be irányadóként, de nem feledkezhetünk el Dio-ról és a megkerülhetetlen Manowarról. Jó kis csapat jött össze. Mindenképpen fejlődés az előző lemezhez képest, hogy ezek a hatások egyre kevésbé szembeötlőek zenehallgatás közben, bár el lehet mazsolázgatni (Symphony of Steel, Thorium, Red Baron dalok egyes részei), mégis most sokkal önnállóbbak a nóták. Megérett a csapat, most már inkább mint irányvonalkét sorolható fel a rengeteg csapat, mint konkrét ötletadóként.

A 8 dal alig 40 perc játékidő nem tűr üresjáratot, és bizony itt nincs is. A címadóval való kezdés magabiztosságra utal. A dalok jó felépítésüek, eltalált refrénekkel. Bátran alkalmazzák a csordavokálokat (Symphony of Steel, Odin’s Ride) vagy akár az ó-zós refrént (Red Baron). Rögtön az első harmadban találhatunk egy instrumentális dalt. Van két lassabb, középtempós nóta is, de senki ne gondoljon balladára.

Pár hallgatás kell a lemeznek, hogy kibontakozzanak a dalok, helyre kerüljenek az amúgy jól sikerült refrének, de érdemes foglalkozni velük, mert ha valakinek jelentőséggel bír az a korszak amiből merítenek, izgalmas hangulatú dalokkal lesz gazdagabb. Ennek okán egy nótát emelnék ki a sok közül, a Vendetta-t. Elsőre kicsit zavart a vontatott középtempója a sok lendületes dal között, ezért is figyeltem fel rá. Aztán szépen megmutatta magát az izgalmasan felépített refrén, és végül egyik kedvencemmé vált.

Pontozásom kicsit irreálisnak tűnhet, hiszen erősen a múlt egy darabjának lenyomata. Ugyanakkor úgy érzem, hogy a sok tévelygő heavy csapatnak megmutathatja, hogy csak bátran, mindenféle sallangtól mentesen kell nyomni a metalt. A lemez felidézte mindazt az izgalmat, hangulatot, ami miatt annak idején elkezdtem beleásni magam a metal világába. Igaz azóta mindenféle területére elsodródtam, de nem feledtem, honnan indult minden. A Hazy Hamlettől megkapjuk mindezt egy üresjárat nélküli lendületes döngölés formájában, amik köré emlékezetes dalok fonódnak, és amihez a sör éppúgy remekül illik, mint a headbengerelés.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Full Throttle
2. Symphony of Steel
3. A Havoc Quest
4. Vendetta
5. Jaws of Fenris
6. Odin’s Ride
7. Thorium
8. Red Baron


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hazy Hamlet – Symphony of Steel (Official Video)

KMZ

Hot News: Hazy Hamlet – new album Full Throttle released

KMZ

Hot News: Hazy Hamlet – new album trailer available

KMZ

Hot News: Hazy Hamlet – Full Throttle cover artwork and release date

KMZ

Hot News – Hazy Hamlet: Resuming activities after one year pause

KMZ

HAZY HAMLET – Forging Metal

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek