Lemezismertetők

HEIDEVOLK – Batavi

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.heidevolk.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Pagan Folk Metel

Brief Sum: Batavi’s second part is much stronger and it undoubtedly saves the honour of “Heidevolk”. Not the album of the year but I gave a satisfied nod at the end. There are a lot of boring albums out there and “Batavi” is a refreshing exception.

 

A holland Heidevolk a folk\viking metalnak nevezett stílus felfutásával került a felszínre. Olyannyira, hogy manapság már elég nagy népszerűségnek örvendenek. Szinte ott vannak minden utazó és egyéb fesztiválon is. Persze a legfelső ligába még nem kerültek be, de pozitívumként említhető, hogy kitartóan dolgoznak és kétségtelenül rendelkeznek önálló arculattal, mely nagyban köszönhető a tiszta énekért felelős úriembernek. No, de ne szaladjunk ennyire előre. Én a magam részéről a „Walhalla Wacht” lemezüket tartom a legerősebbnek. Az ezelőtti albumukkal azonban elvesztették a beléjük fektetett bizalmat ugyanis totál elment mellettem a 2010-es „Uit Oude Grond”. Így kicsit félve tettem be virtuális lejátszómba az új művet a „Batavi”-t.

Előérzetem azonban most nem igazolódott. Mert ha nem is teljes mértékben, de magára talált a banda. Ami kétségtelenül pozitív a „Heidevolk”-al kapcsolatba (a már említett énekesen kívül), hogy totál sablonos zenei alapokból (ha nem is mindig), de tudnak jó dalokat írni. S ezekkel a jó témákkal ha nincs is tele az új lemez, de akad egy-kettő kiemelkedő momentum. Ilyen például a lemezt nyitó  „Een Nieuw Begin”. Viszont utána kezd leülni egy kicsit a korong. Még talán a nagy nehezen előkerülő hegedűvel megtámogatott „Wapenbroeders”, nyújt felüdülést. Már éppen kezdtem volna húzni a számat, mikor végre felcsendül a lemez leghosszabb dala az „In Het Woud Gezworen”. Majd a rövid átvezető után ezt megfejelik az egyik legjobb tétellel az „Als De Dood Weer Naar Ons Lacht”. Tempós (thrash-be hajló) alapok, jó folkos harmóniák, szólók, kiváló magasztos ének. Majd ismét előkerül a hegedű, és szintén egy ütős dal következik az „Einde Der Zege”, melyben inkább az ének viszi a fő dallamot, de zeneileg is az egyik legjobb darab. Ha minden nóta ilyen lenne, akkor az eddigi legjobb korongjukat készítették volna el. A lemezt pedig a lassabb jó riffekkel felvértezett „Vrijgevochten” zárja.

Lehet tehát mondani, hogy a „Batavi” második fele jóval erősebbre sikeredett és ez kétségtelenül megmenti a „Heidevolk” becsületét. Féltem a hollandok új munkájától, de kellemeset csalódtam. Ha nem is az év lemeze, de a végére még is csak elégedetten bólogattam. A fanok már beszerezték, de akik úgy érzik, hogy ez a stílus már semmi újat nem tud mutatni azért próbálkozzanak meg a „Heidevolk”-al, mert a „Batavi” a sok szürke jellegtelen lemez között még mindig tud felüdülést nyújtani. Így megérdemelt a jó pontszám.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Een Nieuw Begin
2. De Toekomst Lonkt
3. Het Verbond Met Rome
4. Wapenbroeders
5. In Het Woud Gezworen
6. Veleda
7. Als De Dood Weer Naar Ons Lacht
8. Einde Der Zege
9. Vrijgevochten

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

TYR – európai turné és budapesti buli áprilisban a HEIDEVOLK és a DALRIADA társaságában

KMZ

Heidevolk – Új klip az “Urth” c. számhoz!

KMZ

Heidevolk – Dalszöveges videó a „Vinland“ c. számhoz!

KMZ

HEIDEVOLK – Velua

ST. Toma

Heidevolk – Winter Woede (Official Video)

KMZ

Heidevolk – Legújabb albumának részletei

KMZ

Heidevolk – Új album 2015 tavaszán

KMZ

Hot News: Heidevolk – New Singer

KMZ

Hot News: Heidevolk – Joris left the band

KMZ

Hot News – Napalm Records: Heidevolk, Ex Deo, HateSphere

KMZ

Heidevolk Interjú

KMZ

HEIDEVOLK – Uit Oude Grond

gradU

HEIDEVOLK – Walhalla Wacht

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek