Lemezismertetők

HEIDEVOLK – Walhalla Wacht

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.heidevolk.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Folk / Viking Metal

 

(scroll down for English Version)

 

A pagan/folk metal stílus az egyik legnagyobb népszerűségnek örvend mostanság. Főleg az északi régió bandái jeleskednek eme kategóriában, de természetesen szinte mindegyik ország kér egy szeletet a tortából. A holland Heidevolk még 2002-ben alakult, és most jelentkeznek második nagylemezükkel a „Walhalla Wacht”-al. Eddig a zenekar elkerülte a figyelmemet, de mivel én is kedvelem ezt a fajta muzsikát, így érdeklődéssel vetettem bele magam a korong hallgatásába. Itt a folk jelleg nem a töménytelen mennyiségű népzenei hangszer használatában merül ki, sőt még billentyűse sincs a csapatnak. Itt inkább a folk hatású riffek és az emelkedett hangulat a jellemző.

Az első két nóta „Saksenland” és „Koning Radboud” is eme recept alapján íródott. Igaz, egy hegedűsük azért akad, de igazából jelentős szerepet nem kap korongon. Két énekessel dolgoznak, durvább énekhang azonban nincs, de ez nem is baj, mert így jobban ki tudják használni adottságaikat és a kórusok még töményebben érvényesülnek. Az első igazán kiemelkedő nóta a harmadik „Wodan Heerst”, ami egy nyolc perces eposz a Heidevolk minden szépségével. Itt Stefanie Speervrouw hegedűjének jut a főszerep, csodaszép dallamaival. Meg merem kockáztatni, hogy ez az egyik legjobb pagan/folk nóta, amit valaha is hallottam.

Végig változatos felépítés, igazi hősi csatakiáltások jellemzik a dalt, de mégis van egy felszabadult hangulata az egésznek. Innentől aztán nem áll meg a dán „hadsereg”, csak úgy sorjáznak a jobbnál jobb dalok. Gondolok itt a címadóra, mely akusztikus pengetésekkel indul, majd bejönnek a tömény riffek, és egy blackes begyorsulást is kapunk az arcunkba. Kiváló. Amúgy gyorsabb részek szinte mindegyik dalban előfordulnak. Aztán a galoppozós ritmusú folkos harmóniákkal felvértezett „Opstand Der Bataven” is telitalálat. Sodró lendülettel indul a „Het Wilde Heer”, mely egy kicsit sötétebb hangulatú dal, tele kiváló énektémákkal és a vonós hangszer éteri játékával.

Enyhe kocsmai dalolászás a „Naar De Hal Der Gevallenen”, és kardelőrántással már indul is a „Zwaarden Geheven”. A csata kellős közepére csöppenünk, vad gitártekerésekkel. Viszont a refrén egy kicsit enged a dal szikár jellegéből. Majd megpihenünk a hosszú csata után: madárcsicsergés, furulyajáték. Ez a „Dagenraad”. Sajnos ezzel vége is a bő 41 perces korongnak, de az elmondható, hogy üresjárat nem nagyon akad. A hangzás és a borító is kiváló. Mást nem kívánok hozzáfűzni, a Heidevolk egy kiváló banda és a stílus híveinek erősen ajánlott zenekar.

————————

ENGLISH VERSION:

The pagan/folk metal style has one of the biggest popularity nowadays. Mostly the bands of the northern region are very good at this category, but every country asks for a cut from this cake. The dutch Heidevolk founded in 2002, and they have their second album now – the „Walhalla Wacht”. The band has escaped my attention yet, since I like this kind of music too, so I was very interested in listening to this record. In this album the folk character is not only the thing when they use a lot of folk instruments moreover the band doesn”t have any keyboard instrument player. The folk-effect riffs and elation are revealing in preference.

The first and the second song („Saksenland” and „Koning Radboud”) has been written by this formula. By the way they had a violin player, but it didn”t play a really important part on this disc. They work with two singers, but there are not any brutal voices, but it doesn”t matter because they can maximize their makings better, and the choir can get on more straight. The first top song is the third track – the „Wodan Heerst” – what is an 8-minute-long epic with all of the Heidevolk”s beauty. Stefanie Speervrouw’s violin has the leading part with its beautiful melody. I have to say this song is one of the greatest pagan/folk song what I have heard in my life.

Varied set-up and real heroic battlecries characterize the song all along, however it has got an excessive feeling all this thing. The dutch „army” doesn’t stop from here, moreover better and better tracks fall in. I mean the „Walhalla Wacht” what starts with acoustic pluckings then the hard riffs come and we get some black-style acceleration in our face. Anyway faster parts occur almost in all songs. And the „Opstand Der Bataven” is also a direct hit with its gallopping rythm and it is barded with folk consonances. The „Het Wilde Heer” starts with full of pep, this song has got a darker feeling with full of amazing song-themes and ethereal plays of string instruments.

The „Naar De Hal Der Gevallenen” is an soft tavern-song, then the „Zwaarden Geheven” starts with sword-unsheathing. We found ourself in a middle of a battle with a wild guitar-twirl. But the chorus eases off from the haggard character of the song. Then we take a rest after the long battle: birdsong and flute-play. This is the „Dagenraad”. Unfortunately this is the end of the 41-minute-long disc, but I can say there isn’t so much relaxation on this album. The sounding and the cd cover are excellent too. I must say that the Heidevolk is great band and it is advised strongly for the fans of this style of music.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Saksenland
2. Koning Radboud
3. Wodan Heerst
4. Hulde Aan De Kastelein
5. Walhalla Wacht
6. Opstand Der Bataven
7. Het Wilde Heer
8. Naar De Hal Der Gevallenen
9. Zwaarden Geheven
10. Dagenraad

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

TYR – európai turné és budapesti buli áprilisban a HEIDEVOLK és a DALRIADA társaságában

KMZ

Heidevolk – Új klip az “Urth” c. számhoz!

KMZ

Heidevolk – Dalszöveges videó a „Vinland“ c. számhoz!

KMZ

HEIDEVOLK – Velua

ST. Toma

Heidevolk – Winter Woede (Official Video)

KMZ

Heidevolk – Legújabb albumának részletei

KMZ

Heidevolk – Új album 2015 tavaszán

KMZ

Hot News: Heidevolk – New Singer

KMZ

Hot News: Heidevolk – Joris left the band

KMZ

HEIDEVOLK – Batavi

Menegroth

Hot News – Napalm Records: Heidevolk, Ex Deo, HateSphere

KMZ

Heidevolk Interjú

KMZ

HEIDEVOLK – Uit Oude Grond

gradU

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek