Lemezismertetők

HELCARAXË – Triumph And Revenge

Kiadó: Regimental Records

Weboldal: www.helcaraxe.com

Kiadás éve: 2006

Stílus: Viking Death Metal

 

 

 

 

Az amerikai Helcaraxë 2007 februárjában hozta ki első nagylemezét, a Triumph and Revenge-t a Regimental Records forgalmazásában. A banda 2003-ban alakult, Minas Tirith néven kezdte meg pályafutását, később lett átnevezve Helcaraxë-ra. Mindkét elnevezés ismerős lehet Tolkien Gyűrűk urájából: a Helcaraxë név találó, Tolkien a Szilmarilok című könyvében a nagy északi, állandóan fagyos jégmezőket nevezte így. Ez némiképp utal az együttes zenei stílusára is: viking metal zenét játszanak némi death metalos beütéssel. Meglehetősen furcsa lehet ez egy amerikai bandától, hiszen a skandináv mitológiával foglalkozó folk viking színnek Európában van a hagyománya. Annak ellenére, hogy eleinte szkeptikus voltam a Helcaraxë-szel kapcsolatban, egészen pozitív véleményem alakult ki róluk.

Már az első szám mellbe vágott: a laza akusztikus gitár riffekkel munkáló dal esetében hirtelen arra gondoltam, hogy az együttes talán túloz a death metal beütést illetőleg, azonban a második szám kemény éle eloszlatta minden kételyemet. A gitár dallamosan zúz, fülbemászóan duruzsol a dob kemény játéka elé kiugorva. A lemezt végighallgatva azt mondanám, nagyon hasonló a zenéjük az Amon Amarthé-hoz. A banda játéka a viking metal rajongók füle által megszokottakhoz képest jóval keményebb, az ének teljesen olyan, mintha egy komoly death metal bandával lenne dolgunk: mély, reszelős, jellegzetesen death. Meglehetősen rövid számok vannak a lemezen, ám annál több ezekből: a 16 szám nagyobbik része 1,5 perc körüli, bár akad néhány igencsak hosszú is. Valamelyik számról inkább jutott eszembe a grindosabb death zene, mint viking, ám meglepően jól ki lett ez ellensúlyozva. Sok helyen háttér vokál is hallható, amely egészen érdekessé tudja tenni a dalokat.

Ahogyan az a számcímekből is látszik, skandináv mitikus elemekből táplálkozik zenéjük: dalaik egy részét az északi kultúra, más részét keresztény ellenes ideológiák ihlették. A számszövegekbe belenézve megkönnyebbülten konstatáltam, hogy ez nem jelenti azt, hogy sátánista elemekkel teletűzdelt ó-germán mondákat adnának elő hozzá nem értő módon. Ez pusztán annyit tesz, hogy antik hangulatú zenét alkottak. Egészen kitűnő, megfogó számokat hallhattam a lemezen: egy dolog, hogy mint amerikai viking metal együttesnek nincs igazán nagy hitele a skandináv mitológiákhoz értést illetőleg, más az, hogy zeneileg egészen kiválót alkotott a banda. Nekem a Gloomweaver vagy a The Dread Helm című szám nagyon tetszett. Érdemes meghallgatnia minden valamirevaló viking metal fannak, érdekes lehet egy nem norvég/svéd együttest kipróbálni, ha az ember szereti zeneileg a stílust.

Tracklist:

1. Triumph
2. Revenge
3. Behind the Goatlord
4. The Hammersmith
5. Nidhogg
6. Litany of the False God
7. Celestial Resonance
8. Gloomweaver
9. The Dread Helm
10. The Battle of Unnumbered Tears
11. Mjolnir
12. Chimera
13. Jormungand
14. With Fire and Steel
15. Sunwheel’s Power
16. Vision Quest

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek