Lemezismertetők

HELHEIM – Åsgårds Fall Ep

Kiadó: Dark Essence Records

Weboldal: www.helheim.com

Kiadás éve: 2010

Stílus: Viking / Black Metal

Brief Sum: These Norwegians have presented the high quality that is their trademark. I don’t think this new album will disappoint any Helheim or viking/black metal fan.

 

Az 1992-ben alakult zenekar a nagy norvég black metal robbanás egyik „terméke”. Ellentétben sok pályatársukkal nem az utálat-sötétség-sátán hármasának bűvöletében írták dalaikat, hanem a norvég mitológiára támaszkodva black/viking metalt kínálnak a kezdetektől fogva.

Nem tekintem magamat a zenekar legnagyobb rajongójának, lévén csak két kiadványukkal (Av Norrøn Ætt és Yersinia Pestis) rendelkezem és azokat sem hallgattam rongyosra, de elismerem munkásságukat és mindenképpen a jobb bandák közé sorolom őket. Az is javukra írandó, hogy megalakulásuk óta szinte változatlan felállásban dolgoznak, a H’grimnir – ének/gitár, Řrjan „V’gandr” Nordvik – basszusgitár/ének, Frode „Hrymr” Rřdsjř – dobos alkotta maghoz, tavalyelőtt csatlakozott új gitáros, Noralf „Reichborn” Venĺs személyében. (Ezt megelőzően két bárdistát „fogyasztottak el”). Ez az új anyag amolyan „űrkitöltő” célokat szolgál a februárban megjelenő új lemezig, csillapítandó a Helheim rajongók étvágyát.

A címadó nóta egy monumentális, epikus viking tétel. Egy két részre bontott, összetett dalról van szó, melyeket az Åsgårds Fall Interlude köt össze és a dorombbal előadott Helheim part 7 zár le. Közepesen gyors és lassú részeket, merengős, akusztikus kiállást, dallamokat, trombitát felvonultató, nagy ívű, epikus dalról van szó. A Dualitet Og Ulver a már fentebb említett, februárban érkező új korong Heiðenðomr Ok Motgangr előzetese, egy gyors, blackes, dallamos tétel. Utolsóként a Blod & Ild album Jernskogen című szerzeményének 2010-es verziója hallható, de mivel nem ismerem a dalt, nem tudom megmondani, van-e valami különbség az eredeti verzióhoz képest.

Az infolap azt írja, hogy az előző, Kaoskult albumot követik az új szerzemények, melyet a korong ismeretének hiányában, sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudok, így csak annyit mondhatok, hogy ez egy kiváló Helheim anyag.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Åsgards Fall 1
2. Åsgards Fall Interlude
3. Åsgards Fall 2
4. Helheim Part 7
5. Dualitet og Ulver (video edit)
6. Jernskogen (remake)

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

HELHEIM – WoduridaR

Georgius

HELHEIM & VULTURE INDUSTRIES – áprilisban Budapesten!

KMZ

HELHEIM – raunijaR

Menegroth

Hot News: Helheim to Stream 20 Year Celebration Concert Live

KMZ

HELHEIM – Heiðindómr Ok Mótgangr

Dr. Feelgood

Helheim Interjú

KMZ

HELHEIM – Kaoskult

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek