Lemezismertetők

HELHEIM – Kaoskult

Kiadó: Dark Essence Records

Weboldal: www.helheim.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Viking / Black Metal

 

 

 

A norvég Helheim neve ismerősen csenghet a viking metalt kedvelők körében. Az 1992-ben alakult hordának a kezdeti időkben játszott nyers zenéje az évek folyamán enyhén atmoszférikusabb irányt vett. Talán ez annak is köszönhető, hogy annak idején állandó szintist vettek be a csapatba. A zenekar nevéről csak annyit, hogy Helheim Hel otthona, akit az istenek arra száműztek, hogy a betegségben vagy természetes halál útján meghaltakat fogadja és uralkodjon felettük. A lényeg, hogy a most megjelent lemezükön (mely hatodik a sorban) sem tértek vissza a gyökerekhez, sőt elmondható, hogy minden eddiginél összetettebbek a “Koaskult”-ra rakott dalok felépítései.

Rögtön a lemezt nyitó “Det Norrøne Alter” egy nagyon melankolikus, szomorú szerzemény. Sötét énekkel, kiváló gitárharmóniákkal. A második track, a “Northern Forces” kicsit hagyományosabb metal nóta igazi északi riffekkel, black metal-hangulattal. Aztán jön a monumentális, több, mint hét perces “Om Smerte og Liv”. Nagyon jó felépítésű dal, szinte minden megtalálható benne, amitől ezt a lemezt szeretni lehet. Igaz, nem rejt semmi fülbemászó melódiát, vagy ilyesmit, hanem hangulata van, és érzéssel adagolják és keverik benne a rideg riffeket az akusztikus pengetésekkel.

Kiváló, igazi elmélyülős, hatalmas nóta. Majd felpörgetik a tempót, jön egy igazi északi black-es tétel a “Om Tilblivelsen av Gapende Tomhet”, hogy aztán átengedje a hangokat a hangulatos átvezetőnek (Helheim 6), hogy ebből kibontakozzon egy, szinte már a progresszív elemek határát súroló dal, az “Åndevind”. Az elnyújtott hangú gitárok között nem csak a dobos Hrymr veszi ki a részét a progresszív elemek elővarázsolásából, hanem a szintis Lindheim is. Aztán az egyik kedvenc nótám, a “Symboler, Fremover og Bakover” következik, egyszerre magával ragadó riffjeivel, orgonás szintitémáival. Hasonló stílusban fogant az “Altered Through Ages” is. A lemezt záró “Svart Seid” pedig a másik kedvencem. Gyászos hangulata szinte már doomos mélységig hatol. Erre még rátesz az ének beteg jellege is. Jól zárja ezt a nem mindennapi korongot.

A hangzás természetesen tökéletes, igaz többszöri hallgatás kell ahhoz, hogy a finom megoldások is előkerüljenek, de megéri a türelmet. Egyedül a borítóval nem tudok mit kezdeni, egy ilyen album megérdemelne egy különlegesebb, szebb frontot, de ez már tényleg csak részletkérdés. Ami elmondható, hogy ismét nagyszerű koronggal jelentkezett a Helheim, ami a viking metalosok körében méltán arathat elismerést, de figyelmeztetek mindenkit, nem egy könnyű anyag.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Det Norrøne Alter
2. Northern Forces
3. Om Smerte og Liv
4. Om Tilblivelsen fra Gapende Tomhet
5. Helheim 6
6. Åndevind
7. Symboler Bakover og Fremover
8. Altered through Ages, Constant in Time
9. Svart Seid

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek