Lemezismertetők

HELHEIM – raunijaR

Kiadó: Dark Essence Records

Weboldal: http://helheim.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Black Metal

Brief Sum: I’m not saying that „raunijaR” is the best Helheim album ever, but for those not clinging to simple limitations, and wanting to get to know a truly unique band who still have that ancient flame burning in them, I can heartily recommend this Norwegian horde.

 

A norvég Helheim egy igazi őskövület a maga zenei közegében. 1992-es alakulásuktól kezdődően egy elég érdekes zenei pályát tudhatnak magukénak. Tipikusan az a zenekar ami sosem lesz a tömegek zenéje, ám aki szereti őket az bálványként tekint rájuk. Egyike a legelső viking/black metal zenekaroknak, de azért többször is eltávolodtak ettől a skatulyától. Olyannyira, hogy volt lemezük (kedvencem) például a 2008-es „Koaskult” ami az egyik legmegosztóbb volt mind közül. Egyébként ma sem játszanak könnyen befogadható zenét, de hát ezért szeretjük őket.

Még tavaly jelent meg az immár nyolcadik Helheim alkotás a „raunijaR”. S a fanoknak most sem kell csalódni bennük, nem kell félni, hogy átfognak menni mulatós metalba. Az új korong is egyedi megközelítésben tálalja az északi fémet amik nem nagyon vannak korlátok közé szorítva. Ami a legjobb az egészben, hogy ebben a zenekarban még érzem az ősi tüzet az igazi pagan életérzést, ami nem feltétlenül van hibátlan dalok formájában prezentálva, de hangulatilag egyedi atmoszférával bír. A népies hangszerekkel induló, keményebb kötésű „old school” hangulatú címadó tételen át, a tiszta énekű monumentális („Asgards Fall III;IV;””Odr”) minden megtalálható itt. A hangzás is nagyon eltalált ezzel a régi vágású keveréssel, nagyon hangulatos, élmény hallgatni. Dalokat felesleges kiemelni egyben hallgatva nyújtja az igazi élményt, az erre fogékony hallgatónak.

Kicsit több tempósabb tételt elbírtam volna viselni, meg nem mondom azt, hogy a „raunijaR” a legjobb Helheim album, de aki nem kötődik korlátokhoz, és egy igazán egyedi zenekart akar megismerni kikben még ég az ősi láng az ismerkedjen meg ezzel a norvég hordával.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Helheim 9
2. Raunijar
3. Åsgards fall III
4. Åsgards fall IV
5. Odr

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

HELHEIM – WoduridaR

Georgius

HELHEIM & VULTURE INDUSTRIES – áprilisban Budapesten!

KMZ

Hot News: Helheim to Stream 20 Year Celebration Concert Live

KMZ

HELHEIM – Heiðindómr Ok Mótgangr

Dr. Feelgood

HELHEIM – Åsgårds Fall Ep

Dr. Feelgood

Helheim Interjú

KMZ

HELHEIM – Kaoskult

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek