Lemezismertetők

HELHEIM – WoduridaR

A norvég vikingek idestova 29 éve zenélnek, s az idén október 29-én megjelent ’WoduridaR’ már a 11-dik nagylemezük. A bergeni horda évtizedek óta kegyetlen északi pogány metált vegyít harmóniákkal, kórusokkal megtámogatva, norvég nyelven írt szövegekkel.

A nordikus kvartett, H’grimnir (ének, gitár), V’gandr (ének, basszusgitár), Hrymr (dob, dallamos ének, zongora, billentyűk) és Reichborn (gitár) majdhogynem 58 percben adják elő szerzeményeiket a ’WoduridaR’ korongon.

Fontosnak tartanám megjegyezni egyébként, hogy bónusz nótaként rögzítettek egy Richard Marx feldolgozást, nevezetesen a „Hazard”-ot, ami ugyan kilóg a saját dalaik közül, ám szerény véleményem szerint jól előadták.

Mivel a Thyrfingnél talán már megemlítettem a skandináv mitológia iránt érzett több évtizedes vonzalmamat, így ebből fakadóan figyelemmel kísérek néhány viking/pogány metal stílusú bandát a korai 90-es évektől kezdve, ezek közé tartozik a Helheim is.

Számomra a ’WoduridaR’ (mely egyébként egy ó-norvég szó, vad lovasként fordítható le, s Odin számtalan nevének egyikeként írható körül) kellemes hallgatnivalónak bizonyult, hiszen a fagyos, dermesztő pusztítás mellett nagyon szép dallamok is helyt kapnak, a bergeni srácok ezúttal is remekeltek.

Megint csak bajban vagyok, ha valamelyik dalt ki kellene emelnem: bár mindegyik más jellegű és a norvég zenészek elmondása szerint önálló tematikájú, de számomra valahogyan mégis összekapcsolódnak, én egyben hallgattam meg egyhuzamban nagyon sokszor a teljes lemezt.

Kiegészítésként hozzáfűzném, hogy a borító Tom Korsvold azaz H’grimnir alkotása, s bár a szövegek nem álltak sajnos rendelkezésemre, feltételezem, hogy valamiféle kapcsolatot feltételez a vikingek legújabb szerzeményeivel.

Aki szereti az igényes ám egyben nyersen megszólaló északi pogány metalt, a norvég nyelven írott szövegeket, érdemes beszereznie a ’WoduridaR’-t a Dark Essence Records-on keresztül és zárszóként maximális pontszámra értékelem a produkciójukat.

Kiadó: Dark Essence Records
Kiadás éve: 2021
Stílus: Viking / Black Metal
Weboldal: http://helheim.com/

Tracklist:

1. Vilje av stål
2. Forrang for fiender
3. WoduridaR
4. Åndsfilosofen
5. Ni s soli sot
6. Litil vis madr
7. Tankesmed
8. Det kommer i bølger
9. Hazard (vinyl/digital only)

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

HELHEIM & VULTURE INDUSTRIES – áprilisban Budapesten!

KMZ

HELHEIM – raunijaR

Menegroth

Hot News: Helheim to Stream 20 Year Celebration Concert Live

KMZ

HELHEIM – Heiðindómr Ok Mótgangr

Dr. Feelgood

HELHEIM – Åsgårds Fall Ep

Dr. Feelgood

Helheim Interjú

KMZ

HELHEIM – Kaoskult

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek