Lemezismertetők

HEREAFTER – After Tomorrow (demo)

Kiadó: –

Weboldal: myspace.com/hereaftermetal

Kiadás éve: 2007

Stílus: Thrash Metal

 

 

 

 

A Hereafter egy egyszemélyes malajziai thrash metal project. Ritkán fordul elő, hogy a zene pontosan olyan, amilyenre számítok, ezúttal azonban ez volt a helyzet. A borító és a logo betűtípusa is annyira old school – ráadásul a délkelet-ázsiai metál színtér hagyományosan ilyen beállítottságú -, hogy nem is vártam mást. Az old school thrash nem tartozik a kedvenc műfajaim közé. Az old school black és death bandák nyújtottak valamit, ami a modernekben nincs meg, míg a thrashről már szerintem ez nem mondható el. A modern thrash bandák gyorsabbak, agresszívebbek és muzikálisabbak is, minit a régiek, ennélfogva nem látom sok értelmét az azóta sok fejlődésen keresztül ment zene egy húsz évvel ezelőtti stádiumának újraélesztésében.

Ezzel együtt a demo nem kellemetlen. Az összes hangszert Redza kezeli, és az énekesi teendőket is ő látja el. Primitív (nem feltétlenül rossz értelemben véve), néha black-közeli thrash metált játszik, a régi Destruction, Kreator és Sodom vonalán, de az igen egyszerű dalszerkezetek miatt Venom-irányba tolódik el az egész – viszont a Venom meg dallamosabb és lassabb, mint a Hereafter. Az intro után körülbelül ugyanabban a tempóban megy végig mind a három szám, ami inkább gyors mint lassú, de a szélvésztől elég messze van. Meglehetősen egyszerű, fűrészelő riffekből építkező három nótáról van szó, és a fő gond velük az, hogy kevés bennük az emlékezetes momentum. A dobolás is ehhez illeszkedik, nagyrészt ugyanaz a tuka-tuka, néha akad azért benne némi színesítő elem. Az énekhang magas hangon előadott károgó kiabálás; értem, hogy ez a tipikus old school thrash énekhang, de én már a Kreatorban sem szerettem. Nem érzem, hogy igazán tükrözne bármilyen hangulatot is. De hangsúlyozom, ez nem hiba az együttes részéről, hanem a stílus egyik korlátja.

Az első dal, a The Signs of the End, néha black Aura Noir-osan black metálos lesz, ezek a black metálos részek kimondottan feldobják a nótát, és egész ötletes a szóló is. Lehet, hogy ha a Hereafter átmenne fele-fele arányú black/thrash metálba, az jót tenne a muzsikának. A legígéretesebb szerintem a Lost in the Galaxy, ennek elég jól eltalált refrénje van, és a három közül a leginkább heavy metálos nóta. Itt előtérbe kerülnek a Venom hatások, és a szóló is kellőképpen dallamos lett. Igen kellemes dal, ha Redza marad a thrashnél, akkor szerintem ebben az irányban érdemes tovább haladnia. A harmadik nótában hallható a legszigorúbb gitármunka, viszont dalírás tekintetében ez tűnik a legkevésbé maradandónak, ezen kívül mintha Redzának el-elmenne a hangja. A dal végén egy menetelős középtempós rész van, amelyet háborús effektekkel kiegészítve próbál apokaliptikus hangulatot festeni, és nem is lett rossz az eredmény.

A hangzás ismét csak elég tipikus, így szoktak szólni az old school thrash demók. Száraz, reszelős gitár- és tompa dobhangzás, a basszusgitárból pedig nem sokat hallani. Az ének kicsit előre került. Gondolom, szándékosan lett így keverve, és aki kedveli ezt a világot, nem talál majd benne semmi kivetnivalót – én azonban azt szeretem, ha a thrash zúz. Ez nem zúz. Összességében nem lett rossz ez a demo, nekem azonban kicsit unalmas. Számomra a thrash metált a Dew-Scented és a Carnal Forge jelentik, nem pedig a ’80-as éveket túlélt német őskövületek. Az old school arcok nyilván pont fordítva látják a dolgot, ezért ők nyugodtan tegyenek egy próbát a demóval, hiszen a maga műfajában tényleg korrekt. Eget rengetőt, falbontásra indító zenét azonban ne várjanak.

Beszerezhető: Káger Balázs, 2031 ÉRD, Pf. 91
email: neverhearddistro@gmail.com

Tracklist:

1. Far From Here
2. The Signs Of The End
3. Lost In The Galaxy
4. After Tomorrow

Pontszám: 6.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek