Lemezismertetők

HISZTÉRIA – …Eddig…Very Best Off

Kiadó: Edge Records

Weboldal: www.hiszteriazenekar.hu

Kiadás éve: 2008

Stílus: Punk / Rock

 

(scroll down for English Version)

 

 

A Hisztéria zenekar története 1987-re tehető vissza, de igazából 1990-ben alakult meg a klasszikus felállás. ’91-ben ki is hozták első nagylemezüket, de addig sem töltötték az időt pihenéssel, mert ’87-től kezdve is koncerteztek, csak akkoriban két tag volt az állandó, a másik két tag csak beugró jelleggel nyomta velük. Szóval Toncsi és Ata nevéhez fűződik a zenekar megalapítása. ’92-ben már a Nagy Feró Records-nál volt a zenekar, de ’93-ra már a Trottel Records gondozta az anyagukat. ’95-től viszont új tagsággal operál a zenekar, illetve Toncsi, hiszen vadiúj arcok zenélnek már vele ugyanezen név alatt, s ’96-ban kijön egy új lemez. Meg kell hagyni, elég termékeny zenekarról van szó. A banda történetének első szakasza kb. ’98-ig tehető, mert onnantól kezdve egy laza 8 éves szünet következett. Pl.: Szenti, a gitáros a Superbutt-ba lépett be, Toncsi meg a szólólemezén dolgozott, ami végül nem jött ki. Szóval 2006-ban összeállt a zenekar, s jó pár próba után kialakult a mostani felállás, ami két régi taggal is büszkélkedhet (Toncsi, Rákosi Zoltán).
A 2007-es évük pedig már koncertezéssel folytatódott, s “Vissza az utcára” névvel nyomtak egy turnét is, most pedig már a kezünkben tarthatunk egy nagyon igényes Best Of anyagot, ami méltó lezárása ennek az időszaknak, s remek betekintőt kaphatunk a teljes életműbe.

Két részből áll a Best of anyag. Az első rész egy CD anyag, amin 21 szám hallható a zenekartól, munkásságuk minden időszakából összeválogatva. Másrészt egy DVD-vel is kedveskedett a zenekar, ami tartalmaz bónusz anyagokat is, például 5 anyagot a bandától, illetve egy Toncsi Cox lemezt. Emellett még bonus trackekkel is operál a banda, sőt videokat is lecsekkolhatsz tőlük, amiket még fotók, szövegek, cikkek is színeznek. Szóval abszolút korrekt kis összeállítással jelentkezett a Hisztéria.

Térjünk rá magára a zenére. Aki nem ismerné őket, annak azt tudom elmondani, hogy egy old school punk vonalat követő zenekarról van szó, akik szövegeikben a körülöttük zajló eseményekről beszélnek, erős oltásokkal fűszerezve. A zene meg remek aláfestéssel bír ezekre a témákra. Király kis punk, rock and roll zene ez kérem, de hangulatban, meg zenei értelemben sok sötét téma is felüti a fejét, amik alternatívabb irányba is elviszik a bandát. Én eddig életemben talán egyszer láttam a zenekart élőben. Egyébként a dobos srácot több zenekarban is meg lehet találni (LK. Beat, Volga rakéta, stb.), amelyek alterosabb, rockosabb zenéket játszanak.

Nem tudom, hogy régebben mennyire vágták az emberek a Hisztéria nevét, mert tény, hogy azokban az időkben nehezen lehetett promózni egy bandát, főleg olyan rendszerben. Mindenkinek tudom ajánlani ezt az anyagot, mert remek betekintést nyernek a zenekar munkásságába. Az énekes arcot, Toncsit egyébként megtalálhatjátok a Filter nevű underground szórakozóhelyen is. Na csekkold a lemezt.

————————–

ENGLISH VERSION:

The story of Hisztéria goes back to 1987, but the the classic line up began to work together in 1990. They released their first album in 1991, and they were working really hard since 1987, they have done a lot of live shows, with 2 session musicians. This band was formed by Toncsi and Ata. Nagy Feró Records signed them in 1992, then they worked with Trottel Records from 1993. There were some line up changes in 1995, new boys joined the band, and then they released another album in 1996. Hisztéria was a quite fruitful band. The first era of the band was until 1998, then there were 8 years of silence Through these years Toncsu was working on a solo project, and gutarist Szenti joined Superbutt. Hisztéria returned in 2006, with a new line up, consisting 2 classic members, Toncsi and Rákosi Zoltán.
After many rehearsals, they started to do live shows agains, and they have managed to do a tour, which have been called “Back to the streets”. And now finally they released a record simply called “Best of”, which correctly shows the bands career from the beginning to nowadays.

The album contains a Cd and a Dvd. The Cd has 21 tracks, selected from all eras of the band, and the Dvd has 5 bonus materials from them, and a Toncsi Cox album. It also has lot of bonus tracks, videos, photos, lyrics, and reviews.

For those who don’t know anything about the band i can tell that they play old school punk rock, with lyrical themes about everything that’s going on around them. The music fits these lyrics very much. Basicly it’s a punk rock, rock and roll album, but there are some darker themes on this record, the band even has some influences of alternative music. The drummer plays more bands in the same time, even some alter bands like Beat, and Volga Rakéta.

I don’t know how famous is this band nowadays, because it was really hard to promote a band back in the old days, but the faces in the underground surely know them. This record is worth to listen to it, it correctly shows the bands career from the beginning to nowadays, and the band is still active! Check it out!

Tracklist:

1. Támadni kell
2. Amigo
3. No future
4. Akárhogy fáj
5. Army’n’ roll
6. London
7. Bármit látsz
8. Kár az életért
9. Ordítsd
10. Majd
11. Rock’n’roll
12. Hisztéria
13. Nem tudom, hogy miért
14. Ne fogd be a szád
15. Mit csinálsz
16. Ártatlan végzet
17. Meg kéne bolondulni
18. Baj lesz még
19. Négy fal között
20. Eltűntnek nyilvánítva
21. Csőbe húztak

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hisztéria Interjú

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek