Lemezismertetők

HLADOMRAK – Archaic Sacrifice

A svédországi székhelyű Hladomrak tavaly szeptemberben jelentette meg harmadik nagylemezét a holland Non Serviam Records gondozásában „Archaic Sacrifice“ címmel és igencsak gyilkos anyagot sikerült létrehozniuk 36 és fél percben.

A hordát egyébiránt Evgenerator hozta létre még 2011-ben Stockholmban, s a szláv Хладомрак jelentése legpontosabban hideg sötétségként írható körül. A debütáló korong 2013-ban „Hladomrak“ néven látott napvilágot, Evgenerator önmaga zúzta fel a nótákat. 2017 folyamán került kiadásra a következő teljes hosszúságú LP, az „Arctic Hysteria“, és itt már trióként funkcionált a Hladomrak, Evgenerator gitáros/énekes mellett Dipa kezelte a basszusgitárt és Hagall dobolt. 2018-ban egy EP-t („Inner Death“) hoztak össze a srácok, a felállásban történt némi változás, vendégdobosként Freddy Ortscheid tevékenykedett az anyagon.

A 2021-es „Archaic Sacrifice“-ra jócskán megváltozott a tagság, ugyanis a csapat alapítóján és lelkén, Evgenerator gitároson kívül a következő zenészek vettek részt a munkálatokban: Talon énekes (aki a 2018-as „Fall Division“ luciferiánus írás szerzője) valamint Dominator dobos (Nordjevel, ex-Dark Funeral). Dipa basszusgitáros a felvételek előtt kiszállt a Hladomrakból, ám négy számban feljátszotta a témákat, a fennmaradó részeket pedig Evgenerator vállalta magára.

Nos, akkor nézzük röviden, mit is foglal magában az „Archaic Sacrifice“. Fentebb már megemlítettem, hogy iszonyatosan kegyetlen produkciót adott ki kezei közül tavaly a Hladomrak legénysége, az egész albumon végig dominál egy rendkívül dermesztő, fagyos atmoszféra. A Hladomrak zenéje Black metalként jellemezhető leginkább, ám helyenként 90-es évekbeli Death metal hatásokat is felvonultat.

Evgenerator jéghideg riffelése (mindazonáltal nem megfeledkezvén a fel-felbukkanó dallamokról sem), Nils ’Dominator‘ Fjellström infernális kalapálása a dobok mögött, valamint Talon erőteljes orgánuma (mely nem sorolható a tipikus károgós kategóriába) adják meg az esszenciáját az „Archaic Sacrifice“-nak: egy zord, mizantrópikus világ tárul elénk a 8 nóta hallgatása közben. A hófergeteghez hasonlatos sebes iramot kiválóan elegyítik a muzsikusok az őrlősebb, középtempósabb összetevőkkel, így egyáltalán nem vált egysíkúvá az alkotásuk, a megszólalásra sem lehet panasz semmilyen téren.

Sajnos a szövegek nem álltak a rendelkezésemre, mindenesetre annyit sikerült megtudnom, hogy a Hladomrak világa szervesen összekovácsolódott a luciferiánus „Fall Division“ irománnyal, legalábbis ezen a lemezen, ugyanis Talon már tagja a csapatnak többé..

Ha kedvenceket kéne kiemelnem, a „Fozforos Insignia“, a „Tiethu’m“ és a „Saith“ című szerzeményeket sorolnám fel.

Black metal fanatikusoknak érdemes megismerkedniük az „Archaic Sacrifice“-szal, s mivel engem sikerült teljes mértékben meggyőznie a Evgenerator vezette alakulatnak, így maximális pontszámra értékelem a produkciójukat.

Kiadó: Non Serviam Records
Kiadás éve: 2021
Stílus: Black Metal
Web: www.facebook.com/Hladomrak

Tracklist:

  1. Fozforos Insigniap
  2. I Zinew
  3. Tiethu’m
  4. Wistarbor
  5. Saith
  6. Asterial Well
  7. Port End
  8. Niel’n

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek