Lemezismertetők

HOLLENTHON – Opus Magnum

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.hollenthon.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Symphonic Death Metal

 

(scroll down for English Version)

 

Annak ellenére, hogy Ausztria itt van közelben, még soha nem halottam (az amúgy régóta a szintéren tevékenykedő) Hollenthon nevezetű zenekarról. Még annak ellenére sem, hogy az egyik alapító tag az a Martin Schirenc, aki a legendás grind szörnyeteg Pungent Stench frontembere. Ezelőtti lemezeiket nem ismerem, de az 1999-es bemutatkozó korongjuk óta már sok víz lefojt a Dunán, sőt egy hét éves kihagyás is volt, mire megjelent a most tárgyalt harmadik, “Opus Magnum” korong, de ha pontosabb akarok lenni, akkor a Hollenthon kezdete 1994-re tehető, ugyanis ebben az időben kezdett mozgolódni a Vezum néven futó project, melynek romjaira épült ez a formáció. No ennyit a történelemről, nézzük, mit is rejt a korong 8 dala.

Stílusilag nehéz behatárolni a zenét, a lényeg, hogy sötét (black) hangulatot áraszt (mely nagyban köszönhető Schirenc úrnak), de rengeteg nagyzenekari és kórusos rész (ami szinte a tökéletességig összeforr a durvább zenei alappal) tarkítja a dalok úgy 80%-át. A sebességmánia semmiképpen sem mondható el a bandáról, de a kellő lendület mindenhol megvan. Maga az összkép nem festene rossz képet, de nekem ez a sok kórusos megoldás egy idő után nagyon fárasztó. Értem én a lényeget, mert az atmoszféra és a különleges hangulat érezhetően átjön a dalokon, de nekem az összkép mégsem feltétlenül pozitív. Amúgy jó megoldások, ötletek teljes tárháza felvonul a lemezen, és van, amelyik kifejezetten tetszik is, mint pl.: a “To Fabled Lands” szinte már folkszerűnek tűnő betétjei, a “Son Of Perdition” lendületes hegedűtémái, vagy a “Of Splendid Worlds” dal kezdő része. Sőt, az utolsó “Misterium Babel” című nótáért érdemes meghallgatni ezt a lemezt, ugyanis a keleties részeket tartalmazó bő 8 perces kompozíció azért minden elismerést megérdemel.

Az énekes mellet Mike Gröger dobolását említeném még meg, ki kellően színes játékával rengeteget hozzátesz a dalok feszessé tételéhez. A számomra egyetlen már említett negatívum ellenére azért egy különleges banda a Hollenthon, de nekem egy kicsit túl művi ez a korong. Egy idő után fárasztó hallgatnom és nem köti le a figyelmemet. Sok jót olvastam erről a lemezről, de számomra nem ez lesz az év korongja.

——————————–

ENGLISH VERSION:

Despite the fact that Austria is near to our country I have not heard of HOLLENTHON (who’ve been active in the scene since many years) so far. And it’s even stranger if we consider that one of the founding members is Martin Schirenc, leader of the grind monster PUNGENT STENCH. So I do now know the previous albums but a lot of time has passed since their 1999 debut, moreover there was a 7 year hiatus until this new album “Opus Magnum” came out. However, if I want to be more precise, the beginning of HOLLENTHON may be considered from 1994 with the formation of VEZUM, the remains of which this band in question was based on. That sums up their history, so let”s see the 8 songs of the album. As far as their genre goes it”s not easy to tell exactly.

The essence is that it reeks of dark (black) atmosphere (which may mainly be attributed to Mr. Schirenc), but there are a lot of classical and chorus parts (perfectly blended with the rawer musical base) in 80% of the tracks. They are certainly no speedomaniacs but the due dynamics is there. The whole thing would not be bad but to me those many choir parts gets very tiring after a time. I got the point since the atmosphere and special mood come through the songs but in whole it’s not that positive for me. There are a lot of good ideas anyway, and there are some which I really like such as the almost folk-like parts of “To Fabled Lands”, the dynamic violin themes of “Son Of Perdition”, or the beginning of “Of Splendid Worlds”. Moreover, it’s worth listening the album due to the closing “Misterium Babel” because this 8 minute long song with oriental parts is worth the praise.

Beside the vocalist, I’d mention the drumming of Mike Gröger which, with his smart play, adds a lot to the tightness of the songs. Despite the sole mentioned negative thing, HOLLENTHON is a special band but the record is a bit more artistic to me. After a time it’s tiring to listen to, and it does not grab the attention of the listener. I’ve read a lot of good things about this album but, to me, it won’t be the highlight of the year.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. On the Wings of a Dove
2. To Fabled Lands
3. Son of Perdition
4. Ars Moriendi
5. Once We Were Kings
6. Of Splendid Worlds
7. Dying Embers
8. Misterium Babel

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek