Lemezismertetők

HOULE – Ciel, Cendre et Misère Noire

Houle Cover240707

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem herótom van a kalóz metal baromságoktól. Ilyen lemezekről nem írok, és nem is hallgatom ezeket az előadókat. Egyszerűen komolytalannak találom az egészet, ami a tenger és a tengerészeti témát egybites ökörködéssé alacsonyítja. Mindezt elöljáróban csak azért bocsátottam a nagyérdemű elé, mert a soron következő francia black metal csapat a Houle szerintem megmutatja, hogyan kell az óceán- és a tengerészeti témákhoz tisztességgel nyúlni.

A párizsi matrózok – Græy Gaast (basszus), Vikser (Once upon the End; dobok), Crabe (szólógitár), Zéphyr (ritmusgitár) és Adsagsona (ének) – debütálására nincs jobb szó, mint a nagyszerű! A felvételen végig hallani lehet a lassú, közepes és gyors tempójú részek jó keverékét, továbbá elegendő hely jut minden egyes hangszernek. Ennek ellenére is ez alapvetően egy nagyon nehéz lemez, ami dallamosságából fakad. A tempóváltások, az irgalmatlan tremoló-gitárok és a tengeri hangképek erőteljes melankóliát árasztanak, ugyanakkor hirdetik a tengeri romantikát, miközben kifejezik az ember győzelmét és dicsőségét a megzabolázott tenger fölött. A riffek mögött végig erős groove van, a szólók hullámzanak, míg a dobok úgy dübögnek, hogy senki fülében nem hagynak tengervizet. Nincs kétségem afelől, hogy a Houle azért hajózott hozzám, hogy meggyőzőn, a „tengerész black metal” igenis nem egy ügyes marketing fogás (a promóképeken a zenekar egy hajóroncson áll régi tengerészöltözékben, miként a logójuk is elmosódott hatású), hanem húsbavágó valóság, akár egy zátony. Már a legkevesebb csomóval haladó tételeknél is fokozatokban kapod a brutális taposásokat, a robbanásokat és a heavy ütemekre épített vad riffeket kiegészítve a merülő akkordokkal. A Ciel cendre et misère noire dalainak csapkodó basszusvonala a régi iskola világítótornyát követi, ahogy könyörtelenül csapkod, mintha csak egy hurrikán tépné a vitorlát. Dacára, hogy a black metal nem igazán kedvez a női énekeseknek, Adsagsona bizony megállja a helyét. A hátborzongató, néha rosszindulatú, máskor emelkedett légkör gyakran ellopja a show-t, amihez ez az énekhang, amely az egyik pillanatban félig letisztult, a másikban rideg és fenyegető, nagyban hozzájárul. A tiszta vokáltól a beszéddal stílusán át a reszelős sikolyokig terjedő énekregisztert ebből következően garantáltan nem holmi francia nyelvű sikítozásáradatként fogod megélni, mivel az a végtelen vizekben rejlő veszélyek és kalandok érzését árasztja.

Nem akarok sarkítani, de kis túlzással, elég csak egy-két perc erejéig belefülelni a viharos és kiszámíthatatlan La danse du rocher-ba, hogy határozottan eldönthesd az előtted álló bő 45 perc hozzád, neked szól-e. A magam részéről ezúttal nem kívánok egyesével lehorgonyozni mind a nyolc tengerésznótánál, e helyett elmondom melyek azok a hullámok, amelyek engem teljesen a víz alá nyomtak.

Itt van máris a kalandos Mère nocturne. Két erőszakhullám között, lenyűgöző disszonancia borítja, amely megerősíti az agresszív énekhangokat, mielőtt visszaadná a disszonáns horgokban bővelkedő gitársávokat és a heves pergődobokat. Az egyébként világos produkcióban a homályosabb részek közé tartozik a filmes hatással bíró, harcias Sur les braises du foyer. Ebben a számban a hangsúly az erőszak ár–apály szerű hullámzásán van. A hangulatokkal az atmoszféra, a ritmus és a lendület is változik, amely kivételes fordulatokat, nagy töréseket, és remek összképet eredményez. A legnagyobb bravúr azonban a vokálban található. Énekesnőnk itt a suttogástól a sikolyon át a félőrült zokogásból nevetésbe fordult érzelemkitörésekig mindent bemutat. Nem kevésbé nyújt szédületes élményt a zárószerzemény, a 12 perces Née des Embruns. Kissé kísérteties öbölhangokkal nyit, amit megnyugtató, könnyed dallamok folytatnak tisztább énekkel kísérve. Ezt követi a túladagolt zenei brutalitás, kalapáló dobokkal, csengő cinekkel, kiszámíthatatlan gitárvonalakkal, valamint feszes, reszelő énekkel, mindez nagyon sűrű, de nem elborzasztó hangzásba csomagolva.

Ezt a csodálatosan nyomasztó albumot a magam részéről merésznek találtam, tele önálló karakterrel és számos meglepetéssel. A Houle bemutatkozása azt hiszem mindenkinek tetszeni fog, aki szereti a modernebb black metalt, ami egy kicsit veszélyesebb vizekre hajóz az ismert, biztonságos áramlatoktól.

Kiadó: Les Acteurs de L’Ombre Productions
Kiadás éve: 2024
Stílus: Melodic Black Metal
Webfacebook.com/HouleOfficiel

Tracklist:

  1. Intro
  2. La Danse Du Rocher
  3. Mère Nocturne
  4. Sur Les Braises Du Foyer
  5. Derrière L’horizon
  6. Et Puis Le Silence
  7. Sel, Sang Et Gerçures
  8. Née Des Embruns

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek