Lemezismertetők

HUNGARICA – Nincs Más Föld, Nincs Más Ég CD/DVD

Kiadó: Hadak Útja Kiadó

Weboldal: www.hungaricamusic.hu

Kiadás éve: 2009

Stílus: Nemzeti  Rock / Metal / HC

 

(scroll down for English Version)

 

 

Anno a Hungarica együttes a semmiből lépett elő a „Nem keresek új hazát” c. lemezével. A „magyaros” szövegvilága mellett, durvulós thrash metalba hajló zenéjével hódította meg a hallgatóságot. Ezt az irányvonalat folytatták a „Demokratúra” lemezzel, ami egész jóra sikeredett.
A most megjelent „Nincs más föld, nincs más ég” korong, kicsit más irányba indult el. Azt nem mondom, hogy rossz lenne a lemez, csak van egy enyhe Magozott Cseresznye, Egészséges Fejbőr, Kárpátia utóíze, ami nekem nem egészen jön be. Jobban tetszettek a durvulós, arcba vágós megszokott Hungarica dalok. Vannak nagyon jó ötletek, többek között akusztikus nóták, megindító szöveggel.
Szembesülhetünk Mentes Norbi nagyon vagány témáival, ami igencsak fűszeresített dúdolós, zászlólengetős nóta. Nem rossz, csak más. Persze ettől függetlenül a horda még mindig nagyon odacsap, és Pusztai Zoli bácsi szövegei is nagyon szépek, és kellően csipkelődős.
A NAGY MAGYARKODÓS népeknek nagyon fog tetszeni a korong. Hard rockos szólók és a zenei komponálás, inkább hasonlít egy csajozós dirty rock&roll banda koncepciójához, de annyira nem sántít a dolog, hiszen találkozunk igazi korai Hungaricás riff csokrokkal is! Ilyen a „Másféle Don-kanyar” a „Viharos századok”, „Igazi hős” (utóbbiban Lovrek Krisztián szólózik) stb. Fincsi duettet hallhatunk a „Büszkén és szabadon” dalocskában, ahol Horváth Gabriella és Sziva Balázs egy utazós dalt prezentálnak, és Norbert itt nagyon jó szólót darál. Gyönyörű! Megemlíteném még a Nemzeti Dal megzenésített feldolgozását, amiben Varga Miklós és Kalapács József is vendégeskedik. Kicsit furi, de emészthető.

A lemez hasonlít a Moby Dick zenei világára, csak itt nemzeti dalszövegekkel bombázzák a hallgatókat. Ha netalántán hirtelen előtör belőlem a nagy hazafi, akkor nem biztos, hogy ezt a lemezt fogom feltenni, bár szövegileg nagyon sok aktualitást tartalmaz, de szerintem nyílt titok mindenki számára, hogy a célozgatások mire, mikre, kikre értendőek. Bár kevesebb a politika (úgy vettem ki) de ez így jó.

A bónusz DVD, a 2009. február 13-ai budapesti Nemzeti Jogvédelemért koncertet tartalmazza. Érdekes és ínycsiklandó extrákkal találkozunk, többek között a „A SZABADSÁG betűi”, illetve az „Ide születtem” dal klipjével. Nagyon állat, a repertoár is jó.
A booklet nagyon szép, mondhatni mestermű, csak ne zavarna, miközben bújom a szöveget. Kb. olyan hatást kelt az emberben, mint amikor 3D-s szemüvegben mereszti a szemét valami sikerfilmen. Hangzást tekintve szintén le a kalappal, főleg az akusztikus daloknál. Szinte élvezet hallgatni a dalokat. Kellemes hallgatni való az erős hazafiaknak!

—————————-

ENGLISH VERSION:

Hungarica has appeared from nowhere with its first album ‘Nem keresek új hazát’; besides the Hungarian lyrics, the harder thrash metal has made a bigger influence on the audience. The latest album ‘Nincs más föld, nincs más ég’ is a bit different. I don’t say that it is worse, but there are something in it, something Magozott Cseresznye, Egészséges Fejbőr, Kárpátia, that for me is too much. I rather like the harder Hungarica songs. There are some great ideas in them, e.g. acoustic songs with touching lyrics.

We can personnally experience Norbi Mentes’s cool themes. It is not bad, just a bit different. Of course, they hit a huge besides that. The lyrics, written by Zoli Pusztai are nice, proparly sarcastic. Those, who think themselves patriots, won’t like the albun. The hard rock solos and the musical compositions are rather similar to the concept of a dating dirty rock&roll band, but sometimes we can find some true Hungarica riffs as well, such as in ‘Másféle Don-kanyar’ or ‘Igazi h?s’ (in which Krisztián Lovrek plays a solo). We can hear a nice duett in ‘Büszkén és Szabadon’, where Gabriella Horváth and Balázs Sziva presentate a travelling song; Norbert plays great here. Beautiful. I also must mention the adaptation of ‘Nemzeti Dal’ where Miklós Varga and József Kalapács appear as guest artists. It is a bit weird, but ok.

The album is similar to Moby Dick, but here we can only patriots’ lyrics. If one day I’ll think that I’m the biggest patriot in the world this won’t be the album I would hear, but as for the lyrics, they contain many actual cases. There are less politics in them, but this is ok in this way.

The bonus DVD contains the concert on National Rights Movement, we can find some interesting extras, such as the video clips of ‘A Szabadság bet?i’, or ‘Ide születtem’. The booklet is nice, a piece of art, but the 3D effects are a bit annoying. As for the sound, it is a great job, especially in the case of the acoustic songs. They’re nice songs for strong patriots.

Tracklist:

CD:
1. Viharos Századok
2. Igazi Hős
3. Meddig Várjunk
4. Nemzeti Dal
5. A Szabadság Betűi
6. Nincs Más Föld Nincs Más Ég
7. Másféle Don-Kanyar
8. Európa Bűne
9. Büszkén És Szabadon
10. Adjon Az Isten

DVD:
A 2009. februári WigWam Rock Clubban tartott koncert teljes felvétele Az Ide születtem és az A SZABADSÁG betűi dalok klipjei (Teljes műsoridő: 68:35)

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

Hungarica – Hallgasd végig a ma megjelent Blitzkrieg lemezt!

KMZ

Hungarica – itt a harmadik klip a Blitzkrieg albumról, és egy kultikus dal a DVD mellékletről!

KMZ

Hungarica – itt a második klip a „Blitzkrieg albumról!

KMZ

Hungarica – meghallgatható a címadó dal klippel az októberi új lemezről

KMZ

Hungarica: Haza és Hűség – Kétnyelvű dupla album és nagyszabású videoklip

KMZ

Hungarica: Klippremier a Lengyel-Magyar Barátság Napján – áprilisban ismét lengyel turné

KMZ

Hungarica: 10 éves jubileumi nagykoncert és kislemezbemutató pénteken

KMZ

Hungarica és a négy tenor: London hiába vár – új klip és kislemez az elvándorlás kapcsán

KMZ

Hungarica: „Csodára várva” zenés kisfilm premier!

KMZ

Bemutatjuk a Hungarica kisfilm középső tételét az új albumról!

KMZ

Hungarica – Robotok Rabszolgák

KMZ

Hungarica – Robotok Rabszolgák

KMZ

HUNGARICA – Demokratúra

KMZ

Hungarica Interjú

KMZ

HUNGARICA – Nem Keresek Új Hazát

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek