Lemezismertetők

I BLEED LAVA – The Flames Want Us All EP

I Bleed Lava Cover240502

A neten böngészve a múltkorában találtam rá a budapesti doom/death csapatra, az I Bleed Lava-ra, akik első kislemezükkel teljesen levettek a lábamról, így elhatároztam, hogy röviden ismertetem azt.

A Flames Want Us All albumon a duó – Sági János minden hangszer és Kéményes Péter vokál – 23 percben kínálja a fájdalom és a gyász érzetét, mérgező és tüskés riffekkel, iszapos dallamokkal, telt, puffogó dobokkal, valamint száraz, komor énekkel, ami úgy a titokzatos suttogások, mint a mély hörgések tekintetében komoly teljesítményt mutat. Garantáltan a hideg ráz majd tőle! Hangszeresen a srácok tehát mindent jól csinálnak, és egy izgalmas kéngőzős EP-t adnak le, amely amellett, hogy nagyon közvetlenül stimulálja a hallójáratokat, a szenvedésről és elmúlásról szóló dalszövegek hatására a zene lefutás után is még sokáig a szobában kísért.

A nyers, enyhén disszonáns és homályos Obitvs egy feltűnésmentes horrorfilm zeneként indul, lassú tempóban, amelyet azután elnyel a sűrű, kavargó doomos riff-köd. És miután a suttogó, majd pedig a száraz démoni vokál felcsendül, érezni fogod, ahogy a láva lassan, de biztosan elemészt. A dühös doboknak hála olyan downtempo beütése van a cuccnak, de azért az ütemek és a kompozíció egésze bőven a mocsaras death metal területén belül marad. A basszusgitár és általában a hangzás hatláb mélyre, a biztos rothadás tartományába került a For Those Who Really Know The Truth-ban is, ennek ellenére a gitárszekció némi dallamfoszlányokat csihol, míg az ének az elkínzott tartományban mozog. Igazából csak a dobmunkával nem vagyok túlságosan elégedett, amit kissé lassúnak érzek ehhez a tempóhoz, ugyanakkor a cinek hangja kilóra megvett.

Az utolsó előtti tétel a Colors Of Hell, egyik nagy kedvencem. Svédvonalas old school gitárvonalak szép riffvázzal, kevésbé torz basszus, feszes dobolás, könyörtelen ének. Minden a helyén! Érezni fogod, hogy az elszörnyedés soha nincs messze ezen a rövid, de annál fojtogatóbb lemezen, amely legnagyobb sajnálatomra átadja helyét a Fire Changes Everything-nak, a korong utolsó szerzeményének. Itt még egyszer megtapasztalható a gyötrelmes, eszeveszett megközelítéssel párosult disszonancia, ami tökéletesen illeszkedik a hallgatót kísérő kegyetlen riffek heterogenitásához. Összhatás tekintetében akár egy gyászmenet; ezt az érzést erősítik a harangok is. Sajnálom, hogy mindenfajta emlékezetes megoldást mellőzve egyszerűen csak úgy vége szakad, mert szerettem volna még egy kicsit kiélvezni a break-eket és a fortyogást.

Következtetés: az I Bleed Lava egy karcos, ugyanakkor kifinomult művet mutat be ördögi megszólalásban, amely ugyanakkor nem feledkezik meg az agresszióról és a haragról. Számomra minden benne van, amit annakidején hiányoltam a My Dying Bride-ból, a Crowbar-ból vagy akár az Entombed-ből. Jó ez az újra feltalált ’90-es évek, szóval csak azt tudom tanácsolni, hogy folytassátok srácok!

Kiadó: –
Kiadás éve: 2023
Stílus: Doom / Death
Webfacebook.com/IBLEEDLAVA

Tracklist:

  1. Obitvs
  2. For Those Who Really Know The Truth
  3. Colors Of Hell
  4. Fire Changes Everything

Pontszám: 9,5

Kapcsolódó cikkek

I Bleed Lava – elkészült a négy számos EP

KMZ

I Bleed Lava – meghallgatható az első dal a készülő kislemezről

KMZ

I Bleed Lava – bemutatja első dalát a friss Death / Doom / Sludge Metal formáció!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek