Lemezismertetők

IGNOMINIOUS – Life’s Ending (demo)

Kiadó:

Weboldal: myspace.com/ignominiousofficial

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black metal

 

 

 

 

Annak ellenére, hogy a Black Metal láz már régesrégen lecsengett, még mindig relatíve sok banda bukkan fel világszerte a stílusban. Ez egyfelől talán nem is rossz dolog, hiszen remélhetően így redukálódott azok száma, akik csak egy lépcsőnek tekintik a Sötét oldal iránti tiszteletadást, és aztán néhány hónap múlva már teljesen mást játszanak, gondolnak et cetera.

Ezen gondolatok jutottak eszembe elsőként, mikor kézbe vettem a fiatal hazai csapat (aminek egyik fele területileg Szlovákiában él) igényes, printelt demó CD-r kiadványát. A felvételek a Klaan stúdióban történtek, ami egy, a stílushoz kitűnően passzoló, arányos hangzást eredményezett. Töménytelen banda adott már ki sokkal rosszabb hangzással (és itt most nem az “Under a Funeral Moon” albumra gondolok…) nagylemezt. Az anyag 3 dalt tartalmaz, amelyek mindegyike egyértelműen a BM kategóriába helyezhető, leginkább annak nordikus ágába. Durva, de dallamokat sem nélkülöző zenéjük kellemes meglepetéséként ért, hallatszik, hogy érlelték ötleteiket, nem az elsőként kiötlött két-három riffet és témát használták fel a demo anyagához, csak azért, hogy legyen valamijük.

Egy demó csak egy demó, szokták mondani, és ebben bizony azért van igazság, de ezt jelen esetben nem rosszindulatból mondom, hanem azért, mert nyilván egy-két dolgon lehet még erősíteni, mint például a vokálokon. Kissé átlagosnak érzem az alkalmazott károgást, és egy-két még inkább fogós témát is biztosan fognak írni még, miként az megtették például a picit a norvég STRID-et idéző “Diseased by Sorrow”-ban (ezt érzem legerősebb szerzeményüknek). A melankolikus felhang egyébként nem csak a lassabb témáikban bújik meg, hanem a gyorsabb riffekben is helyenként, ami szerintem jó dolog.

Summa summárum, egy mindenképpen ígéretes bemutatkozó anyagnak tartom a “Life”s Ending”-et, amivel szerintem bőséggel van esélyük megvetni lábukat a Black Metal világában. Reméljük, tényleg sikerül is, mert a potenciál adott.

Tracklist:

1. Helminth
2. Painful Misery
3. Diseased by Sorrow

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Temnozor, Heldentod, Ignominious – Koncertbeszámoló

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek