Lemezismertetők

ILLDISPOSED – The Prestige

Kiadó: AFM Records

Weboldal: www.illdisposed.dk

Kiadás éve: 2008

Stílus: Death metal / Thrash

 

 

 

 

Aki nem bezárt fülekkel nyomta végig ezt a kb 15 évet az underground metal szcénában, akkor az tudhatja, hogy a dán Illdisposed egy eléggé vezető zenekara volt a skandináv színtérnek, hiszen 9 kiadott albumuk magáért beszél. A death metálból táplálkozó zenekar legújabb lemezére egy frissebb, melodikusabb, modernebb, de szintúgy death metal alapú zene jellemző, ami nemrég jelent meg az AFM recordsnál.

Dániában másabb az élet a kemény zenék területén, hiszen az Illdisposed számos sikert is könyvelhet el magának a mainstream világában. Az utolsó két lemezük a Danish Charton elég jól meneteltek, illetve a “Still sane” klippjét is elég sokszor sugározták a Tv-k. Ezzel az új lemezzel szeretnének berobbanni újra a köztudatba azzal bizonyítva, hogy még mindig ott vannak a toppon.

Amit észrevettem egyből, hogy a szintik illetve a tiszta vokálok eltűntek. Sok régebbi hatás köszönt vissza egy modernebb, letisztultabb hangzásban ötvözve. Szóval a hangzással nem lehet baj, gyalul rendesen a lemez. Abban az esetben, ha skatulyázni kell, akkor inkább egy modern metál bandáról beszélhetünk, ahol a death metálos ének a jellemző, illetve a gyökerekben is megbújnak eme témák. Mondjuk sok modern metál banda rendelkezik ezekkel a hatásokkal, de persze mindenki másképp használja fel a zenéhez. A dallamos témákat sem úgy kell elképzelni, hogy kommerszedik a zene, annál inkább a dallamokkal súlyosabbak a témák.

Szövegek tekintetében több témát boncolgat a banda, de leginkább a vallási fanatizmus árnyoldalairól, a szexuális alávetettségekről illetve a mindennapi kapcsolatokról regélnek nekünk a srácok. Koncerten ez a lemez biztosan odacsap rendesen, mert eléggé ott van ez a zene, amiben a thrashes hatások is megbújnak helyenként. Egy átlagos hallgatónak lehetséges, hogy unalmassá válhat az album, mivel nem talál tipikus dallamokat, amit mostanában sok skandináv zenekar alkalmaz, mert itt a dallamokkal együtt is eléggé underground marad a zene.

A 12 szám röpke 40 perc alatt megy át rajtad, szóval nem vészes a játékidő szerintem. Aki szereti az ilyen zenéket, annak simán bejöhet a srácok zsír új lemeze. Mostanában amúgy sincs annyi old school hatásokat is felvonultató skandináv banda, sokan a new school témákat erőltetik. Jó hallani régi sulis énektémákat ebben az úgymond modernebb zenében. Aki nem ismerné a zenekart, akkor lehetséges, hogy lenne egy rétege a hallgatóknak, akiknek azért nem jönne be a zene, mivel sok téma van egymás mellé pakolva egy király egységet alkotva, de nincsenek tipikus megfogható részek, ami egy modern hallgatónak kéne. Pedig dübörög rendesen, death metal is, dallamos is, thrash is, jó számok vannak a lemezen, a szólók sem hiányoznak, úgy, ahogy a duplázós témák sem.

Szerintem a zenekar maximálisan hű volt önmagához, mert simán hozta a szintet, amit kellett nekik hozniuk illetve erős kis anyagot dobtak össze. Mindegyik szám megállja a helyét, nem is tudnék mondani kiemelkedő részt, de lapos momentumot sem. Hallgassátok meg, az sem lehetetlen, hogy több hallgatás után fog bejönni nektek.

Tracklist:

1. Let Go
2. The Tension
3. Weak Is Your God
4. Working Class Hero
5. A Song Of Myself
6. Like Cancer
7. Love Is Tasted Bitter
8. She Knows
9. A Child Is Missing
10. The Key To My Salvation
11. …Your Devoted Slave
12. Ich Bin Verloren In Berlin

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek