Lemezismertetők

IMMOLATION – Kingdom Of Conspiracy

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.everlastingfire.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Death Metal

Brief Sum: This is the ninth album from a classic old school US death metal band with one of the most consistently immaculate discographies in the genre. Relentlessly intense and darkly imaginative.

 

A New Yorkból indult Immolation hozzáállása példaértékű. Már akkor mozgolódtak, amikor a death metal a ma ismert formájában jóformán még nem is létezett, azóta pedig teljesen egyéni hangot megütve, tíz esztendeje stabil felállásban, senkitől és semmitől nem zavartatva jelentkeznek új lemezzel két-három évente. Ennek ellenére olybá tűnik, nem tartoznak a műfaj legnépszerűbb, legtöbbet hivatkozott formációi közé, ám őket ez aligha nyugtalanítja. Az ember tegye csak a dolgát a legjobb tudása szerint, szegényen-szerényen, de büszkén (ahogy mondani szokás)…

A Kingdom Of Conspiracy a kilencedik albumuk. Ahogy fentebb utaltam rá, már kialakult a jellegzetes, egyedi stílusuk és hangzásviláguk, amelytől soha nem kalandoztak el messzire, inkább csiszolták, fejlesztették azt. Ennek alappillére egyfelől Robert Vigna gitáros sötét, nyomasztó atmoszférát teremtő riffelése és disszonáns szólójátéka, másfelől Ross Dolan bőgős-énekes öblös hörgése. Utóbbi a mélynél is mélyebb, agyoneffektezett „bugyborékolások” korában talán nem hat már annyira szélsőségesnek, viszont abszolút kifejező és kimondottan artikulált is. Mindez – dacára annak, hogy a csapat nem gondolkodik fogós, gyorsan rögzülő nótákban –, az Immolationre szintén jellemző éles tempóváltásokkal kiegészülve, emlékezetes szerzemények egész sorát eredményezi. Különösen hatásos példának okáért a roppant intenzív Bound To Order doomba hajló lezárása. Az anyag második felére tartogatott The Great Sleep meg hamisítatlan doom / death metal; mint ilyen a lemez színfoltja és egyik csúcspontja is egyben.

Ha már itt tartunk, az Immolation nem a végletek zenekara. Nem próbálnak a leggyorsabbak, legtechnikásabbak, legbrutálisabbak stb. lenni. A követhető szerkezetű számok átlagosan négy perc körüli játékideje e tényezők mindegyikének hagy teret, de épp csak annyit, hogy a dolog ne menjen a zeneiség rovására. A hangzás brutalitásáról ellenben Paul Orofino producer és a keverést végző Zack Ohren gondoskodott.

A radikális szövegi mondanivaló nem kevésbé lényeges eleme az Immolationnek. Legyen szó politikai kérdésekről („Inventing the problem / Naming the enemy / Creating the conflict” – A Spectacle Of Lies), társadalomkritikáról („The sadness of wasted life / The sadness of silenced dreams / Sorrow for these unwary victims / Witness the loss of all identity” – Indoctrinate) vagy a szervezett vallások bírálatáról („A cult of servitude to lead them all / On a mission designed to serve one end / Your Gods have misled you into the fires / With an even higher power pulling their strings” – Serving Divinity), Dolan nem tesz lakatot a szájára és kendőzetlenül szórja dörgedelmeit. Sok újat nem mond – annak legalábbis nem, aki nyitott szemmel jár-kel a világban –, ám a frenetikus riffek környezetében így is elég komoly hatásfokkal képes felkorbácsolni az indulatokat.

Lehet a death metalt szimplán az agresszív muzsika és a véres-beles témák miatt szeretni. Vannak is bandák szép számmal, amelyek ezt nyújtják; nem többet, nem kevesebbet, viszont be is érik ennyivel. Amikor azonban a zenei pusztítás a kimagasló dalszerzési készségnek alárendelve manifesztálódik, a mesteri hangszeres játék pedig első osztályú megszólalásba ágyazva hallható (és amikor mindehhez gondolatébresztő szövegek is társulnak), abból születnek az extrém irányzatokban az igazán kimagasló és időtálló alkotások. Amilyen a Kingdom Of Conspiracy album is.

Death metal viszonylatban egyértelműen 2013 egyik legfontosabb kiadványa.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Kingdom Of Conspiracy
2. Bound To Order
3. Keep the Silence
4. God Complex
5. Echoes Of Despair
6. Indoctrinate
7. The Great Sleep
8. A Spectacle Of Lies
9. Serving Divinity
10. All That Awaits Us


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Immolation, Melechesh, Azarath, Sincarnate – Koncertbeszámoló

Georgius

Marduk, Immolation, Origin – Koncertbeszámoló

Cryonus

Hot News: Immolation – kicking off European tour this week!

KMZ

Hot News: Immolation – „Indoctrinate” Lyric Video Posted!

KMZ

Hot News: Immolation – New Track From „Kingdom Of Conspiracy” Released!

KMZ

Hot News: Immolation – „Kingdom Of Conspiracy” Lyric Video!

KMZ

Hot News: Immolation – Release New Song / Making-Of Cover Art

KMZ

Hot News: Immolation – First „Kingdom Of Conspiracy” Trailer Posted!

KMZ

Hot News: Immolation – Album Cover and Track Listing Unveiled!

KMZ

Hot News: Immolation – Album Title And Release Date Announced!

KMZ

Hot News: Members of Demigod and Immolation to guest host Metalenema

KMZ

Marduk, Immolation, Noctem, Heaving Earth, Forsaken World – Koncertbeszámoló

SteveShield

Hot News – Immolation: Scion A/V To Release New Ep!

KMZ

Hot News – Immolation: Headlining North American Tour Announced!

KMZ

Immolation Interjú

Dr. Feelgood

IMMOLATION – Majesty And Decay

Dr. Feelgood

Immolation, Melechesh, Sickening Horror – Koncertbeszámoló

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek