Lemezismertetők

IMPURE WILHELMINA – Radiation

Kiadó: Season of Mist

Weboldal: http://impurenet.com

Kiadás éve: 2017

Stílus: Melancholic Rock / Metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

Tizenéves korom óta nagyon vonzanak a melankolikus zenék (talán az eddigi életem utam miatt, nem tudom), így nem meglepő módon a Paradise Lost, a Type O Negative és a Katatonia a kedvenceim közé tartoznak. Amikor lehetőség nyílott, hogy lemezkritikát írjak a svájci melankolikus metált játszó Impure Wilhelmina legújabb albumáról, a Radiation-ről, nem volt min gondolkodni.

A dalok és a zene átesett némi változáson az Impure Wilhelmina fennállása során, és igazából ezek a változások ki is hallhatóak. Mindjárt az első számnál, a Great Falls Beyond Death-nél: erős rockos hatások, kizárólag tiszta énekhang, és csodálatos melankólia. Ha mondhatnék hasonló albumot, az a Katatonia The Fall Of Hearts című műve lenne. A Radiation a Sacred Fire, Child és Torn című dalokkal folytatódik, és nagyjából ugyanazt mondhatjuk el ezekről – kellemes rockzene, tele komor és borongós érzelmekkel, megjegyzésre mindenképpen méltó dallamokkal, és gitárátkötésekkel. És – ismét csak – tiszta énekhanggal. És igen, ez a változás, az új tiszta énekhang a legjobb az Impure Wilhelmina új albumán. Hogy teljesen egyértelmű legyen, nekem semmi bajom nincs sem a kiáltozással vagy hörgéssel vagy az éneklés bármilyen extrém változatával, de ebben az esetben ezt nem tudnám a zenével összeegyeztetni. Az ötödik helyen lévő dal, a We Need A New Sun azonnal a kedvencem lett erről az albumról – a zsenialitás egy újabb bizonyítéka. Még további öt dalt hallhatunk az albumon, és én ezekből a Meaningless Memories-t és a By Ravens And Flies-t emelném ki mindenekelőtt.

Összeeségében tíz dalt hallgathatunk az albumon, és ahogy a legelején említettem, az Impure Wilhelmina zenéjének minden apró szeletében tapasztalhatók változások – ezalatt a a dallamos rock meghatározó jelenlétét kell érteni, nem igazán lehet itt metálzenét hallani. Michael és Diogo, a két gitáros, igencsak jó munkát végeztek. Az ének szép tiszta és egy csodás búskomor atmoszférája van.

A dalok hossza 4:37 és 6:46 között változik, tehát nincsenek igazán gyors tételek, de igazából ez nem is számít, nem kell az unalomtól félni. Az alkotók ötleteiben nincs hiány, időnként eltátott szájjal fogod hallgatni a zenéjüket.
Egy kis összefoglalásként az Impure Wilhelmina új albumáról: az előző munkáikat is szerettem, de a Radiation azonnal a favorit lett nálam – ez egy rock album, tele zseniális pillanatokkal, ami 9 pontot ért a 10-ből.


Since my teens age, I love melancholy in music (don′t know if it is due to my life), and bands like Paradise Lost, Type O Negative, Katatonia belong to the most favourite one of mine. So when I got chance to review the new album Radiation from Swiss melancholic experts Impure Wilhelmina, there were no place to hesitate.

Sound and music of this band have overcome some changes during the years Impure Wilhelmina exists. And these changes can be heard also on the new album, directly with the first song Great Falls Beyond Death– strong rock influence, only clean vocals, and beautiful melancholy. If I could say some CD which sound similar to me, it will be The Fall Of Hearts from Katatonia. Radiation gets on with Sacred Fire, Child, Torn, and we can say the same about these songs. Calm rock songs full of melancholic feelings, memorable melodies and with a lot of great guitar passages. And again- only clean vocals.

And right this change in chant is the best for me on new albums of Impure Wilhelmina. To understand me, I have nothing against scream and another ,,extreme vocals“, but here I cant imagine it. The fifth song called We Need A New Sun became immediately the best tune on this record for me. Simply, another piece of geniality in the world of hard music. Then we can listen five songs later on, and I will pick up Meaningless Memories and By Ravens And Flies.

So, together we have 10 songs on Radiation. As I said before, changes in music of Impure Wilhelmina are everywhere. In this case, change means significant influence of rock, with strong feeling for melodicism, and I have to say it is really hard to hear some metal music here at all.

Both guitarist Michael and Diogo did a great job, and clean chant  making cold but somehow beautiful melancholic atmosphere. Also all of them have a 4:37- 6:46 minutes length, so there is no some fast piece. At the end of the day it doesn′t matter, and you don′t have to be afraid of boredom. Contrivance of authors has no limits, and sometimes you will look with open mouth- they profit of every single second that songs last.

So, little sum up. Impure Wilhelmina brought to us their next album. I have also liked their former music, but Radiation immediately became my favourite one. Or, if you want, rock album with many genial moments. 9/10

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Great Falls beyond Death
2. Sacred Fire
3. Child
4. Torn
5. We Need a New Sun
6. Meaningless Memories
7. Bones and Heart
8. By Ravens and Flies
9. Murderers
10. Race with You

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Impure Wilhelmina Interjú

Ľuboš

Impure Wilhelmina – Torn (official premiere)

KMZ

A Season of Mist kiadó leszerződött az Impure Wilhelmina bandával

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek